Kabel sygnałowy do gramofonu

Tematy związane z zakupem okablowania
Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 10453
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Składak
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kabel sygnałowy do gramofonu

Post autor: Myszor »

Symik pisze:
27 mar 2024, 17:00
strzałki na kablach kierunkowych
A co to za kabel konkretnie?
Awatar użytkownika
Symik
Posty: 36
Rejestracja: 04 maja 2019, 22:38
Gramofon: Thorens 125 , 320mk2

Re: Kabel sygnałowy do gramofonu

Post autor: Symik »

Jeszcze nie mam ale jeśli to ma sens to się do jakiegoś przymierzę
Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 10453
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Składak
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kabel sygnałowy do gramofonu

Post autor: Myszor »

Symik pisze:
28 mar 2024, 02:20
Jeszcze nie mam
Aaaa to trudno coś powiedzieć.
Strzałki mogą być w różnym celu.
Że kierunkowe, albo żeby zawsze tak samo podłączać albo żeby lewy był tak jak prawy, albo że ekran przylutowany od strony strzałki itp.
Generalnie nie zwracałbym na ten aspekt uwagi przy wyborze kabla.
Awatar użytkownika
Symik
Posty: 36
Rejestracja: 04 maja 2019, 22:38
Gramofon: Thorens 125 , 320mk2

Re: Kabel sygnałowy do gramofonu

Post autor: Symik »

Dziękuję za odpowiedź. W Thorens 320 wymieniam całe okablowanie, na razie jest oryginalne. Chcę dodać trochę powietrza i rozjaśnić górę. Na sygnałowy pójdzie van dammme low cap 55 srebro. Potem też srebro do końca . Co proponujecie na kabel w ramieniu a co headshella? Czy warto inwestować ok 200 PLN w kable do headshella czy kupć jakieș Inne sreberko?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 41545
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kabel sygnałowy do gramofonu

Post autor: Wojtek »

Symik pisze:
28 mar 2024, 11:54
Chcę dodać trochę powietrza i rozjaśnić górę.
To zmień sobie wkładkę albo pre, zamiast palić pieniądze.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
Awatar użytkownika
Symik
Posty: 36
Rejestracja: 04 maja 2019, 22:38
Gramofon: Thorens 125 , 320mk2

Re: Kabel sygnałowy do gramofonu

Post autor: Symik »

Ok
ahaja
Posty: 1214
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Kabel sygnałowy do gramofonu

Post autor: ahaja »

VD Lcap55 to świetny przewód.
... jednak:
TD320 jest miękko zawieszony a ten kabel mocno sztywny i nie za bardzo giętki to wyjdzie średnio/kiepsko.
Zaburzy się praca zawieszenia pływającego - dlatego oryginalne przewody są dość cienkie i giętkie.

Dość elastyczny jest Sommer Goblin - 2 żyły w ekranie. fi4,6mm/120pf (ekran/żyła)/65pF (żyła/żyła)+niska cena.
Wtedy dobrze puścić żyłami sygnały a ekranem uziemienie i wyprowadzić to uziemienie przed wtykami do pre. Zakańcza się to przewodami, spina je razem i podpina do zacisku GND. Naturalnie trza je umocować by zapobiec wyrwaniu.
Po robocie.
Kablowałem takim ostatnio wzmacniacz. Sympatyczny kabelek.
------------------------------------------------------------------------------
Jesteś pewien, że będziesz rozbierać Thorensowskie ramię ? ....
Awatar użytkownika
Symik
Posty: 36
Rejestracja: 04 maja 2019, 22:38
Gramofon: Thorens 125 , 320mk2

Re: Kabel sygnałowy do gramofonu

Post autor: Symik »

Hej Ahaja.
Krzychu, ten przewód Sommer Goblin to chyba jako sygnałowy?
Nie bardzo chcę rozbierać Thorensa 125 bo to sporo roboty i zawsze coś mogę uwalić.
Zostawię kable oryginalne w ramieniu , sygnałowe ma VD Lcap 55, też zostają , wymienię tylko w headshellu (na srebro, czy miedź?)
Podstawowy problem, bez rozwiązania którego nie mogę ruszyć dalej, to złącze pomiędzy ramieniem a headshellem. Nie mogę go nigdzie znaleźć w rozsądnej cenie. Mogę kupić od sme2 ale mam sme1 i gość twierdzi, że raczej nie będzie pasowało.
To się chyba nazywa std.
Napisałem do gościa który ma do sprzedania dwa stare ramiona Fonici. Kiedyś robili rzeczy dla Thorensa, może to jest rozwiązanie?
Czy ktoś wie, gdzie takie coś kupić ??? Foto w załączniku.
Ahaja, pisałeś , że sporo tych złączy przerobiłeś, może coś poradzisz?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Symik
Posty: 36
Rejestracja: 04 maja 2019, 22:38
Gramofon: Thorens 125 , 320mk2

Re: Kabel sygnałowy do gramofonu

Post autor: Symik »

Witam
Gdzieś mi znikła wiadomość od jednego z forumowiczów dotycząca std (łącznik w sme1 pomiędzy ramieniem a headshellem). Proponował zainteresowanie się ramieniami Fonici, być może tam takie siedzą. I ma być może coś pasującego w swojej kolekcji. Proszę o kontakt
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 41545
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kabel sygnałowy do gramofonu

Post autor: Wojtek »

Symik pisze:
04 kwie 2024, 09:07
zy ktoś wie, gdzie takie coś kupić ?
Raczej pytasz "gdzie takie kupić, tyle że bardzo tanio", bo tak ogólnie to już wiesz gdzie kupić :)

Jeśli części od Fonici naprawiają Thorensy - spoko, nic tylko korzystać.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
Awatar użytkownika
Symik
Posty: 36
Rejestracja: 04 maja 2019, 22:38
Gramofon: Thorens 125 , 320mk2

Re: Kabel sygnałowy do gramofonu

Post autor: Symik »

Wojtek, nie mówię, że bardzo tanio, ale przyznasz że 600 PLN to trochę dużo. 300 ok, jeśli taniej to jeszcze lepiej
ahaja
Posty: 1214
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Kabel sygnałowy do gramofonu

Post autor: ahaja »

34EU w sklepie Thakkera w dziale Accessories >> Sockets Plugs
Awatar użytkownika
Symik
Posty: 36
Rejestracja: 04 maja 2019, 22:38
Gramofon: Thorens 125 , 320mk2

Re: Kabel sygnałowy do gramofonu

Post autor: Symik »

Dziękuję. I ostatnie chyba pytanie. Gramofon u kolegi, który będzie w nim grzebał więc nie mogę sam sprawdzić. Czy wersje sme 3009 są oznaczone czy trzeba rozpoznać po wyglądzie?
Awatar użytkownika
Symik
Posty: 36
Rejestracja: 04 maja 2019, 22:38
Gramofon: Thorens 125 , 320mk2

Re: Kabel sygnałowy do gramofonu

Post autor: Symik »

Ahaja srawdził link. Takich jest mnóstwo. Tylko to co siedziało u mnie ma jeden otwór na śrubę mocującą a wszystkie które wyśledziłem mają dwa. Czy jeden z tych dwóch otworów pokrywa się z moim czy muszę szukać koniecznie z jednym ?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 41545
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kabel sygnałowy do gramofonu

Post autor: Wojtek »

Ja bym kupił i sprawdził, najwyżej zwrócisz.
To nie są oryginalne części tylko zamienniki.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268