O tym nie wspominałeś jak pytałeś w PWTarkus pisze:podobno przerabianego "pod" mój wzmacniacz

O tym nie wspominałeś jak pytałeś w PWTarkus pisze:podobno przerabianego "pod" mój wzmacniacz
Moje obawy dotyczą tylko tego, że mój wzmacniacz miał wymienioną przynajmniej część kondensatorów w torze sygnału z elektrolitów na stałe, co go mocno "uszczegółowiło". Wraz ze szczegółowością źródła może to niepotrzebnie wyostrzyć brzmienie. Rozważam odwiedzenie sprzedawcy z moim sprzętem (choć troszkę daleko), ale to najwcześniej w weekend. Chyba, że w tzw. międzyczasie trafi się coś innego.Tarkus pisze:Wg sprzedającego:
"Z tym Luxmanem, co Pan mówi zagrają bardzo dobrze bo ten, kto je robił (prawdziwy rzemieślnik) miał podpięte pod ten właśnie wzmacniacz. Mój Pioneer 656 mk II bardzo dużo produkuje basu, więc słucham na 2/3 podziałki basowej (w innych kolumnach np. KEF QX One daję bas na całość na całość ale nie ma takiej kontroli)."
Tarkus pisze:Ujmę to tak: 1000 mogę wydać bez najmniejszych problemów, 1500 - z dużymi problemami. W przyszłym miesiącu "bezpieczny" budżet powinien podskoczyć do co najmniej 1100 zł.
Ja bym się przyglądał tylko ArcusomTarkus pisze:Przyjrzę się obydwu zestawom.
A od czego masz pokrętła regulacji tonalnej przy wzmacniaczu?Tarkus pisze:Podoba mi się możliwość regulowania charakterystyki.
No tak, tylko, że 1) tutaj stroisz bezpośrednio zwrotnicę, pogłaśniając lub przyciszając sam tweeter (jeśli dobrze rozumiem, jak to działa), a 2) możesz regulować każdy kanał osobno (taka możliwość we wzmacniaczach jest raczej wyjątkiem). Dzięki temu można by, jak sądzę, do pewnego stopnia wyeliminować niezgodność brzmienia obu kolumn, które to zjawisko wkurza mnie, odkąd mam do czynienia ze stereofonią. Chodzi o "uciekanie" pewnych częstotliwości w jedną stronę.Wojtek pisze:A od czego masz pokrętła regulacji tonalnej przy wzmacniaczu?Tarkus pisze:Podoba mi się możliwość regulowania charakterystyki.
Zdarza się.Tarkus pisze:2) możesz regulować każdy kanał osobno (taka możliwość we wzmacniaczach jest raczej wyjątkiem)
Raczej nie.Tarkus pisze:Dzięki temu można by, jak sądzę, do pewnego stopnia wyeliminować niezgodność brzmienia obu kolumn
Kwestia akustyki pomieszczenia i rozstawienia kolumn.Tarkus pisze:które to zjawisko wkurza mnie, odkąd mam do czynienia ze stereofonią.
Co ma jedno do drugiego? To nie są tożsame pojęcia.Tarkus pisze:do jasno grających wzmacniaczy. Mój Lux, jak już pisałem, jest szczegółowy