Kolumny do 1000 zł

Tematy związane z zakupem sprzętu nagłaśniającego
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Waluch

Kolumny do 1000 zł

Post autor: Waluch »

30cm od ściany to nie dużo, ale powinno wystarczyć, ważne żeby pokój nie był pusty

z powyższych dwóch wybrałbym Paradigm, cena wg mnie jest trochę wysoka (może warto się potargować) ,ale do zaakceptowania.
w muzyce której słuchasz sprawdzą się bez problemu
Awatar użytkownika
Roju
Gramofon: Technics SL-1600

Re: Kolumny do 1000 zł

Post autor: Roju »

Mam jedno konkretne pytanie. Mam okazję zakupić kolumny JBL L56 w cenie 1200 złotych

http://allegro.pl/jbl-l-56-klasyka-usa-i5041895439.html

Mam w związku z tym pytanie. Czy ten model jest tyle wart i czy cena nie jest przesadzona? Po drugie jak ten model ma się do innych z serii L - czy jest to średnia półka albo wyższa? Kolumny miałyby stać w pokoju 20 metrów, muzyka głownie rock.

A może lepiej spróbować coś wynegocjować przy tych kolumnach?
http://allegro.pl/jbl-l80t-gi-unikat-i5087140174.html
misienka2008

Kolumny do 1000 zł

Post autor: misienka2008 »

Nie slyszalem tych kolumn ale w sieci sa bardzo pozytywne opinie o JBL L 80 T GI. Swietnie radza sobie z jazzem, rockiem a nawet z muzyka hinduska i klasyczna. W niczym nie odstaja od wspolczesnych konstrukcji. Koniecznie trzeba sprawdzic stan zawieszen; moga byc juz bliskie stwardnienia i kruszenia sie. Lepiej rozumialy sie z Pioneerem SX-5580 i lampowcami niz z Accuphase E-205.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2015, 14:48 przez misienka2008, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Roju

Dzięki za odpowiedź. Będę się musiał zastanowić nad tym modelem. Ewentualnie popytam sprzedającego o te zawieszenia bo mieszkam zbyt daleko i nie mam możliwości osobistych oględzin. A co sądzisz o L-56 z pierwszego linka? Czy są warte zainteresowania w tej cenie?
misienka2008

Kolumny do 1000 zł

Moim zdaniem cena jest przesadzona.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Kolumny do 1000 zł

Post autor: Wojtek »

Roju pisze:A może lepiej spróbować coś wynegocjować przy tych kolumnach?
Negocjować możesz, ale moim zdaniem te 1600 złotych to już jest dobra cena.

Sam mam L100T. Te same tweetery i średniotonowce.
misienka2008 pisze:Koniecznie trzeba sprawdzic stan zawieszen; moga byc juz bliskie stwardnienia i kruszenia sie.
Bez przesady. Już prędzej bym się o to obawiał przy starszych L56.

Swoją drogą nie wiem jaki jest sens w gadaniu o tych kolumnach w tym wątku skoro wszystkie oferty przekraczają tematowy budżet :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Roju

Kolumny do 1000 zł

Wojtek pisze:Swoją drogą nie wiem jaki jest sens w gadaniu o tych kolumnach w tym wątku skoro wszystkie oferty przekraczają tematowy budżet :)
W moim pierwszym poście napisałem, że szukam czegoś do 1000 złotych plus 300-400 zapasu. Poza tym wtedy temat kolumn do 2000 złotych jeszcze nie istniał a nie chciałem już przenosić mojego wątku żeby nie robić zamieszania.

Tak jak pisałem wcześniej koncentruję się na JBL L lub Pioneerach z serii HPM. Napisałem maila do gościa od L-80T GI i zobaczymy co z tego wyniknie. A w międzyczasie na OLX udało mi się znaleźć dwa modele Pioneerów, mianowicie

Pioneer HPM 70 w cenie 1200
http://olx.pl/oferta/pioneer-hpm-70-CID99-ID8REm1.html

oraz Pioneer HPM 700 za 900 złotych (wizualnie w dużo gorszym stanie od 70-tek ale zawsze można je odmalować ;)
http://olx.pl/oferta/kolumny-pioneer-hp ... 038158d16d

Teraz moje pytanie. Który tych dwóch modeli jest wyższy i który warto byłoby zakupić biorąc pod uwagę ich stan wizualny i techniczny? Jeszcze raz przypomnę, że głownie do muzyki rockowej (ale nie tylko) i do pokoju o wymiarach 20 metrów.
Przepraszam za to moje niezdecydowanie i szukanie ale chcę dokonać przemyślanego zakupu.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Kolumny do 1000 zł

Przypomnę słowa, które skierowałem do Ciebie miesiąc temu: http://www.winyl.net/viewtopic.php?p=92660#p92660
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Roju

Na 99% zdecydowałbym się na te JBL-e ale mam jeszcze wątpliwości. Po pierwsze dopiero teraz zauważyłem na zdjęciach (nie wiem jakim cudem wcześniej to przeoczyłem), że są to kolumny typu bass reflex. Niestety w moim przypadku nie jest możliwe ustawienie ich w odpowiedniej odległości od ścian (ok. 1 metra), Podobno jednak jest metoda, że można te otwory częściowo lub całkowicie zatkać np. gąbką. Pytanie tylko czy nie pogorszy to wtedy jakości dźwięku?
Druga rzecz dotyczy samego sprzedającego. Wysłałem do niego dwa maile kilka dni temu. Pytałem w nich o stan głośników, czy wszystkie są oryginalne albo były wymieniane,czy nie charczą i o ogólny stan zawieszeń. Niestety na żaden z nich do dzisiaj nie dostałem odpowiedzi. Dodatkowo gość który od niego ostatnio kupił model L-36 napisał w komentarzu do aukcji, że jeden z głośników był uszkodzony o czym nie było wspomniane w opisie aukcji. Także teraz nie wiem czy sprzedający nie odpowiedział bo stara się coś ukryć no a 1600 złotych to nie jest mała kwota do wydania. Tak więc ryzyko trochę jest.
misienka2008

Kolumny do 1000 zł

Do niektorych kolumn producenci dolaczaja korki z pianki. Mozna w ten sposob ograniczyc bas wiec jest to metoda akceptowalna przynajmniej przez konstruktorow. Gorzej jesli nie masz odpowiedniej powierzchni do dyspozycji. Korki moga nie wystarczyc aby bas zrownowazyc. Metr to przesada ale z 60 cm to minimum. Jesli nawet facet sie odezwie to koniecznie jechac posluchac.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Kolumny do 1000 zł

Roju pisze:Niestety w moim przypadku nie jest możliwe ustawienie ich w odpowiedniej odległości od ścian (ok. 1 metra)
Metr od ściany jako wymóg dla BR z tyłu? Daj spokój.

Roju, w razie czego na olx jest jeszcze oferta JBL L100T GI, za nieco ponad 2k.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Waluch

Kolumny do 1000 zł

Wojtek pisze:w razie czego na olx jest jeszcze oferta JBL L100T GI, za nieco ponad 2k.
Sprzedający jest z mojego miasta. Niestety jeden głośnik wysokotonowy ma wgniecioną kopułkę i nie należy słuchać bzdur ,że to nie wpływa na brzmienie.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Kolumny do 1000 zł

Oj, akurat w tych tweeterach ma to całkiem mocne znaczenie (m.in. dlatego są one schowane za metalową kratką), tak więc to pewnie wyjaśnia stosunkowo dobrą cenę.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Waluch

Kolumny do 1000 zł

Szkoda tego tweetera, bo to ładnie brzmiący głośnik. Ale sprzedawca nie chce się targować i koniec ... a może mu zaoferowałem za niską kwotę :ugeek:
Awatar użytkownika
Roju

Też myślałem o tych L100T z olx, niestety 2100 to już kwota dla mnie zbyt duża i grubo powyżej założonego budżetu. Ale nie narzekam bo stałem się za to posiadaczem tych 80-tek z allegro za 1500 :) Pogadałem z właścicielem przez telefon, zapewnił mnie że wszystkie głośniki są sprawnie i oryginalne, zawieszenia też są ok. Poza tym dał mi gwarancję rozruchową gdyby coś było nie tak. Wiem, że najlepiej byłoby to załatwić osobiście ale nie mam niestety takiej możliwości bo mieszkam zbyt daleko. Ale myślę, że wszystko będzie w porządku i że kolumny ładnie zagrają z moim Sansui :) Teraz czekam na dostawę.
A tak na marginesie to trochę dziwne, że gość z olx-a nie chce dać żadnego upustu. Przecież sam nawet zaznaczył, że cena jest do negocjacji.
ODPOWIEDZ