Witam
Po długich poszukiwaniach i analizach jestem już blisko podjęcia decyzji jakie wybrać kolumny. Na placu boju zostały jeszcze dwie opcje T+A TMR 160 i Quadral Vulcan. Chciałbym poznać Waszą opinię jak wypadają one w bezpośrednim porównaniu. Są to wg mnie kolumny podobnej klasy, chociaż z tego co wnioskuję z wielu opinii na ich temat to Quadrale wydają się mieć trochę bardziej wyrafinowane brzmienie jeśli można tak powiedzieć.
Pozdrawiam
T+A TMR 160 vs Quadral Vulcan
-
Maciej S.
T+A TMR 160 vs Quadral Vulcan
Ostatnio zmieniony 20 maja 2026, 12:54 przez Maciej S., łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: T+A TMR 160 vs Quadral Vulcan
Mój głos na Quadral
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Mój też na gejzery vel vulcano!
T+A tmr to klon jakiś choć w dobrym rozumieniu tego słowa, były kiedyś koło mnie na Pańskiej w kilku odsłonach jak jeszcze był ten słynny salon robiący potem wlk wyprz. Tellurium. ładne owszem, nawet zerżnąłem z nich pomysł na design okleiny drewnianej "liść" do swoich DIY na Sonido tylko dałem Mango. Nie te Criterion czarne przeody 160E tylko versja z front aplą w drewnie.
T+A tmr to klon jakiś choć w dobrym rozumieniu tego słowa, były kiedyś koło mnie na Pańskiej w kilku odsłonach jak jeszcze był ten słynny salon robiący potem wlk wyprz. Tellurium. ładne owszem, nawet zerżnąłem z nich pomysł na design okleiny drewnianej "liść" do swoich DIY na Sonido tylko dałem Mango. Nie te Criterion czarne przeody 160E tylko versja z front aplą w drewnie.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Ale który Vulkan (nie vulcan)? Było z dziesięć wersji.
-
Maciej S.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
OK. Możesz odnaleźć mój wątek o Vulkanach I i Titanach II w któym zdaje się omawiałem różnice między głośnikami i wstawiałem fotki.
Zasadniczo w Vulkanach montowano te same głośniki co w Titanach tylko basowiec był mniejszy.
T+A też robiło znakomite kolumny i moim zdaniem te Criteriony są na tym samym poziomie. Jedynie na sopranach bym upatrywał wyższości Quadrala bo stosował wstęgę. Kwestia co się bardziej spasuje z twoim wzmacniaczem (a ten powinien być porządny tak btw).
Zasadniczo w Vulkanach montowano te same głośniki co w Titanach tylko basowiec był mniejszy.
T+A też robiło znakomite kolumny i moim zdaniem te Criteriony są na tym samym poziomie. Jedynie na sopranach bym upatrywał wyższości Quadrala bo stosował wstęgę. Kwestia co się bardziej spasuje z twoim wzmacniaczem (a ten powinien być porządny tak btw).
-
Maciej S.
Dzięki. Czytałem Twoje posty na temat quadrali. Między innymi dzięki nim biorę pod uwagę te kolumny. W tej chwili mam Onkyo a7090. Obawiam się, że może być za słaby dla tych kolumn, ale najpierw muszę je mieć i wtedy zobaczę. Jak będzie trzeba to zacznę się rozglądać za czymś odpowiednim.Myszor pisze: ↑wczoraj, 18:29OK. Możesz odnaleźć mój wątek o Vulkanach I i Titanach II w któym zdaje się omawiałem różnice między głośnikami i wstawiałem fotki.