Kolumny do 1500 zł

Tematy związane z zakupem sprzętu nagłaśniającego
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Re: Kolumny do 1500 zł

Post autor: Mawis »

Do Duala spróbuj cos z tej samej stajni: CL 730/720/710. To chyba bedzie dobra synergia.
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Maciek serio? :D Szukać wzmacniacza Sonido i gramofonu Focal?
Awatar użytkownika
Mawis

Nie, po prostu serie z tych samych firm pridukujacych wzmaki i kolumny sie zgrywaly. Mam na mysli sprzety vintage. I tu akurat to połaczenie powinno byc ok. Te duale to ich najwyższa seria wiec powinno byc dobrze.
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Problem - Dual nie był znany z jakichś wybitnych kolumn. Albo inaczej - trzeba się mocniej przypatrzeć który model.
Braun/ADS mieli taką renomę, nawet kiedy już odpuścili sobie gramofony i inne komponenty audio.

Canton, Elac, Telefunken, Grundig - wiadomo :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Mawis

Wojtek pisze:
wczoraj, 20:16
Problem - Dual nie był znany z jakichś wybitnych kolumn. Albo inaczej - trzeba się mocniej przypatrzeć który model.
Braun/ADS mieli taką renomę, nawet kiedy już odpuścili sobie gramofony i inne komponenty audio.

Canton, Elac, Telefunken, Grundig - wiadomo :)
Dlatego podałem tą serie powyżej, to ich najwyższy model.

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Mawis pisze:
wczoraj, 13:56
Nie, po prostu serie z tych samych firm pridukujacych wzmaki i kolumny sie zgrywaly. Mam na mysli sprzety vintage.
No jednak nie bardzo. To koncepcja póxniejsza "wieżowa". Jeden brand, jeden kombajn". "U nas kupisz komplet".
Kłam temu zadają firmy amerykańskie z epoki produkujące wielkie kolumny salonowe uwielbiane przez amerykanów.
Jedna z koncepcjo audio już nieco późniejsza zakłada w ogóle "mieszaj firmy, znajdziesz swoje brzmienie".
Zasadniczo tak buduje się zestawy własne. Bdb przykład to tory lampowe, bowiem tu zasada jednego brandu nie działa najwyraxniej. (obecnie mam Lebena, ale nie słyszałem o kolumnach Lebena, przestać grać? :D czy po prostu uznać, że mam kiepsko i tyle? )
Także Panie trochę to bajki z mchu i paproci, choć oczywiście da się wykombinować bdb grający zestaw jednej formy, sam jednak takiego nie znam. A pewnie i tak kolumn Luxmana gdyby istniały to bym sobie do Luxmana nie kupił. :D
BTW zasada odnosi się także do instrumentów muzycznych. Gdyby tak nie było to Hendrix nie grałby na Marshallach i Dunlopach (fuzz face) tylko na Fenderach i Fenderach, kostką fendera, że o kablach się nie wypowiem :D .. Pat nie grałby na Ibanezie tylko na Peaveyu itd..itp.
Mejwi nic osobistego, po prostu nie zgadzam się z Tobą w tej materii, a ponieważ lecę dalej to z nastepnymi wypowiedziami kolegów też awansem, nie. :D
Awatar użytkownika
Mawis

darkman pisze:
wczoraj, 21:04
Mawis pisze:
wczoraj, 13:56
Nie, po prostu serie z tych samych firm pridukujacych wzmaki i kolumny sie zgrywaly. Mam na mysli sprzety vintage.
No jednak nie bardzo. To koncepcja póxniejsza "wieżowa". Jeden brand, jeden kombajn". "U nas kupisz komplet".
Kłam temu zadają firmy amerykańskie z epoki produkujące wielkie kolumny salonowe uwielbiane przez amerykanów.
Jedna z koncepcjo audio już nieco późniejsza zakłada w ogóle "mieszaj firmy, znajdziesz swoje brzmienie".
Zasadniczo tak buduje się zestawy własne. Bdb przykład to tory lampowe, bowiem tu zasada jednego brandu nie działa najwyraxniej. (obecnie mam Lebena, ale nie słyszałem o kolumnach Lebena, przestać grać? :D czy po prostu uznać, że mam kiepsko i tyle? )
Także Panie trochę to bajki z mchu i paproci, choć oczywiście da się wykombinować bdb grający zestaw jednej formy, sam jednak takiego nie znam. A pewnie i tak kolumn Luxmana gdyby istniały to bym sobie do Luxmana nie kupił. :D
BTW zasada odnosi się także do instrumentów muzycznych. Gdyby tak nie było to Hendrix nie grałby na Marshallach i Dunlopach (fuzz face) tylko na Fenderach i Fenderach, kostką fendera, że o kablach się nie wypowiem :D .. Pat nie grałby na Ibanezie tylko na Peaveyu itd..itp.
Mejwi nic osobistego, po prostu nie zgadzam się z Tobą w tej materii, a ponieważ lecę dalej to z nastepnymi wypowiedziami kolegów też awansem, nie. :D
Dark, troche fantazjujesz i uciekłeś od clue :D Ja pisalem o firmach które produkowaly zarowno wzmaki jak i kolumny ale takze inny sprzet. Wlasnie Dual, Braun, Grundig czy chociazby z japonskich Sony, Onkyo czy Sansui. A Ty mi tu wyjezdzasz z Lebenem. Czy z Luxmanem. Choc akurat codo tego ostatniego to widzialem kolumny Luxmana.Moze sie zdziwisz ale tak. Nie wiem vzy jego produkcja czy na zlecenie ale fakt jest faktem :) . A oczywiscie mozesz sie nie zgadzać :mrgreen:

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Maciek ale mnie już nic nie dziwi* na obecnym etapie życia. Nie mam też nic, nikomu do udowodnienia.
Takie jest moje zdanie. Nie za bardzo rozumiem nazywanie go fantazjowaniem i wyjeżdżaniem, ale zasadniczo wszystko mi jedno.

* poza tym oczywiście nie chcę kolumn Luxmana, ba! W ogóle żadnych kolumn nie chcę. Przypominam, że to Paweł chce, ale chyba Luxów też nie będzie chciał. :think:
Awatar użytkownika
Mawis

darkman pisze:
wczoraj, 21:35
Maciek ale mnie już nic nie dziwi* na obecnym etapie życia. Nie mam też nic, nikomu do udowodnienia.
Takie jest moje zdanie. Nie za bardzo rozumiem nazywanie go fantazjowaniem i wyjeżdżaniem, ale zasadniczo wszystko mi jedno.

* poza tym oczywiście nie chcę kolumn Luxmana, ba! W ogóle żadnych kolumn nie chcę. Przypominam, że to Paweł chce, ale chyba Luxów też nie będzie chciał. :think:
Spoko Darku, nic to zdrożnego się różnić. Byle pięknie ;)
PS. Ja też Luxów nie chcę :D

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Paweł W
Gramofon: SONY PS-X6

Post autor: Paweł W »

Dzięki panowie za wszelkie sugestie i ciekawą dysputę. Moja koncepcja jest dosyć prosta. Znaleźć kolumny głośnikowe/monitory z podobnej epoki co wzmak, dobrze się rozumiejące. Obecnie gram, tak jak wspomniałem na B&W 603 i gra to dobrze (jak wiadomo te kolumny potrzebują kopa co dual akurat zapewnia). Człowieka jednak korci coś zmienić. Nie musi być jeden brand. Zawsze w audio mieszałem firmami. Wiadomo nie od dzisiaj, że jednym firmom lepiej wychodzi wzmak innym głośniki itp.
To na razie początek nicowania z zakupem.
ODPOWIEDZ