krótkie za i przeciw?Shure M44G
Technics SL D3 wkładka
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Technics SL D3 wkładka
500 stów (czyli 500 x 100) to bardzo mocny budżet 
Bierz pan AT-120E lub Shure M97xE i po temacie (poczytaj sobie pierw o nich).
Winters jest teraz na dziwnym etapie polecania każdemu jednego modelu wkładki.

Bierz pan AT-120E lub Shure M97xE i po temacie (poczytaj sobie pierw o nich).
Winters jest teraz na dziwnym etapie polecania każdemu jednego modelu wkładki.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Technics SL D3 wkładka
A byłem pewien, że zrobiłem edycję. Ech...500 stów (czyli 500 x 100) to bardzo mocny budżet
Tak czy owak dzięki Panowie. Trudny wybór: analityczna AT albo dołowo-średnicowy Shure.
A może obie?

- Winters
Technics SL D3 wkładka
Bo M44 to koszerne mięso, jedna z niewielu wkładek z lat 60. ciągle na rynku i zjada te azjatyckie wynalazki żelazem sonicznym, igła nie kosztuje miliard i takie do płyt normalnych są również szeroko dostępne.
DIOMEDES KATO
- Kocewicz
- Kontakt:
Technics SL D3 wkładka
A mówiąc językiem bardziej przyziemnym, ona naprawdę dobrze gra i trudno jej cokolwiek zarzucić.
Are you Shure?
- Winters
Technics SL D3 wkładka
I można zamontować igłę eliptyczną .4mil x .7mil która doskonale radzi sobie z omijaniem uszkodzeń rowka!
DIOMEDES KATO
-
Technics SL D3 wkładka
Kupiłem M97xE. Cóż, muszę przyznać, że nie spodziwałem się aż takiej różnicy w porównaniu do Ortofona ProS, z którym kupiłem mój obecny gramofon.
Gra bardzo naturalnie, moim zdaniem, zrównoważonym dźwiękiem.
No i to opakowanie! Od razu widać, że to audiofilska wkładka
Jestem bardzo zadowolony.
Jeszcze jedno pytanko techniczne. Pod Ortofonem (między wkładką a headshell`em) była zamontowana blaszka o grubości ok. 1-2 mm. Kształtem przypomina samolot. Po co ona? To jakis dystans? Mam ją montować pod Shura?
Gra bardzo naturalnie, moim zdaniem, zrównoważonym dźwiękiem.
No i to opakowanie! Od razu widać, że to audiofilska wkładka

Jestem bardzo zadowolony.
Jeszcze jedno pytanko techniczne. Pod Ortofonem (między wkładką a headshell`em) była zamontowana blaszka o grubości ok. 1-2 mm. Kształtem przypomina samolot. Po co ona? To jakis dystans? Mam ją montować pod Shura?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Technics SL D3 wkładka
Pewnie służyła do wyrównania wysokości wkładki do płaszczyzny płyty. Na tym Technicsie akurat nie widziałbym potrzeby na taki zabiegiwok pisze: Pod Ortofonem (między wkładką a headshell`em) była zamontowana blaszka o grubości ok. 1-2 mm. Kształtem przypomina samolot. Po co ona? To jakis dystans?

Gdyby ramię "dołowało" w czasie odtwarzania to taka blaszka "podwyższająca" wkładkę przydaje się.
Choć Ortofon ProS ma akurat taką igłę, która nie jest zbytnio podatna na takie małe różnice.
Jeśli Twoje ramię nie dołuje to nie musisz nic dokładać

A co do różnicy to nic dziwnego. Wszak przeskoczyłeś z wkładki typowo klubowej do takiej konkretnej HiFi.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Technics SL D3 wkładka
Trudno to zmierzyć. Poziomicą? Szkoda igły. Raz wydaje mi się, że dołuje a innym razem, że jest OK.Wojtek pisze:
Jeśli Twoje ramię nie dołuje to nie musisz nic dokładaćShure jest chyba wyższy od Ortofona.
A teraz z innej beczki. Kiedy przemyśliwałem o kupnie nowego gramofonu, myślałem o Thorensie TD160, skuszony poozytywnymi recenzjami tutaj i na vinylengine. Ostatnio pojawiło się kilka takich urzadzeń w cenie zblizonej do tej jaką zapłaciłem za mojego Technicsa. Zastanawiam się czy, pomijając kwestie automatyki mojego urządzenia, taki Thorens to pod względem jakości dźwięku byłby postęp czy regres?
I jeszcze jedno: żałuję, że nie nakupiłem sobie płyt 10-15 lat temu. To, co się dzieje dziś z cenami ciekawszych winyli lekko przeraża.
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Technics SL D3 wkładka
Nie wiem, czy empirycznie ktoś to sprawdzał i w sposób zupełnie obiektywny
może to potwierdzić ale ja podejrzewam, że róznicy w połączeniu z pozostałym Twoim sprzętem nie powinieneś usłyszeć, ale cuda się zdarzają
. No chba, że porównania będą na różnych wkładkach. Wygra ten któremu założysz lepszą. 

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
-
Re: Technics SL D3 wkładka
No właśnie czucie i wiara tak mi podpowiada. Z drugiej strony widzę, że na rynku są dostępne gramofony pozbawione (fabrycznie?) ramienia i wkładki kilkunastokrotnie (sic!) droższe od mojego skomnego Technicsa. Jakieśtam doświadczenie z audio mam, więc zdaję sobie sprawę, że sprzedac można wszystko i za każdą cenę, ale zawsze pozostaje wątpliwość zwłaszcza, że możliwośc posłuchania takich leciwych przecież urządzeń jest ograniczona. Mój "pozostały" sprzęt akurat myślę byłby w stanie pokazać różnice, jeśliby takie były. Jest dość przejrzysty, choć oczywiscie nie chodzi mi w tym porównaniu o niuanse tonalne a bardziej o ogólny poziom jakości.Pawelec pisze:Nie wiem, czy empirycznie ktoś to sprawdzał i w sposób zupełnie obiektywnymoże to potwierdzić ale ja podejrzewam, że róznicy w połączeniu z pozostałym Twoim sprzętem nie powinieneś usłyszeć, ale cuda się zdarzają
. No chba, że porównania będą na różnych wkładkach. Wygra ten któremu założysz lepszą.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Technics SL D3 wkładka
Okiem, jeśli jest sprawne.iwok pisze:Trudno to zmierzyć. Poziomicą? Szkoda igły. Raz wydaje mi się, że dołuje a innym razem, że jest OK.
Dopiero co kupiłeś gramofon i już chcesz go zmieniać?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Technics SL D3 wkładka
Z tym ostatnio różnie bywaOkiem, jeśli jest sprawne.

Niekoniecznie. Czysta ciekawość mnie zżera zwłaszcza, że zastanawiałem sie na tym modelem Thorensa skuszony zachwytami. Kosztował podobne pieniądze. Niestety był biały, co mnie trochę zraziło (taki esteta jestemDopiero co kupiłeś gramofon i już chcesz go zmieniać?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Technics SL D3 wkładka
To dołóż blaszkę by wyrównać wysokośćiwok pisze:Z tym ostatnio różnie bywaO kilka stopni jednak dołuje.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum