Zakup I wkładki MC
-
everlastian
Zakup I wkładki MC
Część, zastanawiam się nad zakupem wkładki MC. Dążę do poprawy jakości dźwięku zwłaszcza do większej selektywności.
Myślałem nad denonem dl 103 albo ortofon mc x10, albo chętnie coś używanego od forumowiczów by było w przystępnej cenie do sprawdzenia z czym to się je.
Ale nie wiem, stąd pytanie do bardziej obytych w temacie, czy:
- jest w ogóle sens przy moim zestawie, czy nie kombinować i kupić po prostu lepsza wkładkę MM?
- czy gramofon który mam Toshiba Sr q660 który jest sprzętem klasy co najwyżej średniej, nie będzie problemem? W sensie z tego co czytałem przydałoby się lżejsze ramię, bo tu ma średnie. I czy nie będzie za dużo zakłóceń sygnału, bo ekranowanie w środku tego gramofonu nie jest najlepsze?
Myślałem nad denonem dl 103 albo ortofon mc x10, albo chętnie coś używanego od forumowiczów by było w przystępnej cenie do sprawdzenia z czym to się je.
Ale nie wiem, stąd pytanie do bardziej obytych w temacie, czy:
- jest w ogóle sens przy moim zestawie, czy nie kombinować i kupić po prostu lepsza wkładkę MM?
- czy gramofon który mam Toshiba Sr q660 który jest sprzętem klasy co najwyżej średniej, nie będzie problemem? W sensie z tego co czytałem przydałoby się lżejsze ramię, bo tu ma średnie. I czy nie będzie za dużo zakłóceń sygnału, bo ekranowanie w środku tego gramofonu nie jest najlepsze?
Toshiba SR-Q660 + AT WM95ML - Black Cube Statement - Klipsch The Fives
- domibobi
- Gramofon: Sony PS-X65
Re: Zakup I wkładki MC
Ja bym na początek poszukał ciekawszej MM, bo tutaj są wielkie rezerwy.
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
-
everlastian
Dzięki,
od tego zaczynałem, ale później się naczytałem o zaletach mc zwłaszcza że dużo słucham muzyki klasycznej i jazzu gdzie mc miały się wykazać. Później po pomyśle mc zacząłem myśleć o używanej i na forum przeglądałem i się trochę dużo informacji na raz zebrało. To uznałem zapytam
od tego zaczynałem, ale później się naczytałem o zaletach mc zwłaszcza że dużo słucham muzyki klasycznej i jazzu gdzie mc miały się wykazać. Później po pomyśle mc zacząłem myśleć o używanej i na forum przeglądałem i się trochę dużo informacji na raz zebrało. To uznałem zapytam
- JootWoo
- Gramofon: SL1300MK1/SL1800MK2
Nie wiem czy w przeszłości miałeś jakąś inna wkładkę poza AT WM95ML.
Zgadzam się z Dominikiem.
Jest sporo wkładek do poznania w krainie MM.
I poznając kilka kolejnych będziesz mógł określić w jakim kierunkiu chcesz iść i jakie wkładki (brzmieniowo) najbardziej Tobie odpowiadają.
Zgadzam się z Dominikiem.
Jest sporo wkładek do poznania w krainie MM.
I poznając kilka kolejnych będziesz mógł określić w jakim kierunkiu chcesz iść i jakie wkładki (brzmieniowo) najbardziej Tobie odpowiadają.
TECHNICS SL-1800 MK2/TECHNICS SL-1300 MK1
P XUV 4500Q, E 4000D/I, ADC XLM Mk3, Shure V15 III, Technics EPC205C, Grace F8, Elac 792, Elac 455,
Schit Mani MkI/DIY CS Blue VI P/Musical F V90-LPS -->Luxman L30
Grg Prof 850a/B&W DM4/B&O 3000
P XUV 4500Q, E 4000D/I, ADC XLM Mk3, Shure V15 III, Technics EPC205C, Grace F8, Elac 792, Elac 455,
Schit Mani MkI/DIY CS Blue VI P/Musical F V90-LPS -->Luxman L30
Grg Prof 850a/B&W DM4/B&O 3000
-
everlastian
W zasadzie tylko standard czyli AT95E i AT VM540ml.
Z przeskokiem na mc chodzi o to że to jest jakiś jasny łatwy kierunek, w sensie nawet najtańsza mc powinna być awansem od tego co mam. Gdy przyłożymy ten sam budżet do MM wybór jest tak duży, że koniec końców nie wymyśliłem w jakim kierunku iść.
Z przeskokiem na mc chodzi o to że to jest jakiś jasny łatwy kierunek, w sensie nawet najtańsza mc powinna być awansem od tego co mam. Gdy przyłożymy ten sam budżet do MM wybór jest tak duży, że koniec końców nie wymyśliłem w jakim kierunku iść.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To dlaczego dzisiaj masz AT-VM95ML ? Przecież to degradacja względem AT-VM540.
Zasadnicze pytanie to budżet bo "jak najtaniej" nam za wiele nie mówi.
Na moim straganie giełdowym leży trochę wkładek, razem z fajnym zestawem "moje pierwsze MC"
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
everlastian
Wojtku, lubiłem moją VMeke, fajnie grała, ale po 2 miesiącach przestała. Jako że nie potrafiłem sam rozgryźć co się stało wysłałem na serwis gwarancyjny z pytaniem WTF? I otrzymałem odpowiedź, że takie życie, mogą wymienić igłę za koszt większy niż kupowałem całą wkładkę. Odpowiedz mi się nie podobała, więc zacząłem się kłócić (w sumie bez sensu) i tak minęło kilka miesięcy wymiany wiadomości. Nic nie uzyskałem a już body w zasadzie nie odzyskałem bo minął czas odsyłki. Po tym przykrym dla mnie wydarzeniu nie miałem ochoty inwestować znowu tyle wkładkę więc kupiłem taka za pół ceny. Po 2 latach smutek opadł więc zaczynam szukać jakiejś poprawy dźwiękowej.
Suma summarum tak przyglądam się twoim wkładka, przy czym te zestawy "moje pierwsze mc" nie mają ceny, a ten dl103 co masz to co jak co jest 800 zł w świecie audio względnie mało, dla mnie już kwota że pierw wolę zapytać czy ma to jakiś sens ludzi którzy wiedzą więcej.
Suma summarum tak przyglądam się twoim wkładka, przy czym te zestawy "moje pierwsze mc" nie mają ceny, a ten dl103 co masz to co jak co jest 800 zł w świecie audio względnie mało, dla mnie już kwota że pierw wolę zapytać czy ma to jakiś sens ludzi którzy wiedzą więcej.
- domibobi
- Gramofon: Sony PS-X65
Audio-Technica AT30GTR - komplet z pudełkiem, papierami i akcesoriami, nieużywane, stan idealny - 2000 zł (a poniżej rozwinięcie co wchodzi dokładnie w jego skład).
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
-
everlastian
@domibobi Dziękuję z podpowiedź myślałem, że w nowym akapicie zaczyna się nowy temat nie połączyłem tego co wyżej i niżej.
Nadal budżet zarezerwowany jest w około 1 000 zł.
Nadal budżet zarezerwowany jest w około 1 000 zł.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ta historia z realizacją gwarancji na AT-VM540ML brzmi jak jakiś horror. Co to znaczy "takie życie"? Nie wina sprzętu tylko użytkownika?
Aż trudno mi w coś takiego uwierzyć. Możesz pokazać tę pisemną odpowiedź?
Co to znaczy że wkładka wysłana na gwarancję "przepadła" pomimo braku naprawy czy zwrotu pieniędzy za zakup?
Przecież to trzeba nagłośnić, a nie "oj tam oj tam".
To nawet jakby Ci się ta igła zużyła to miałbyś ten sam dylemat cenowy.
Myślę że nie można tego w taki sposób oceniać.

Oczywiście nie mówię że to samo w sobie jest złym pomysłem, ale jednocześnie nakreślam porównanie.
Jeśli zestaw "moje pierwsze MC" jest za drogi to AT-31E powinna tobie przypasować i zarazem być dobrze dopasowana do Toshiby.
Zestawu nie chcę dekompletować na poszczególne elementy bo to nie byłoby tego warte (a zarazem w detalu byłoby drożej).
Fabrycznie AT szykowało to jako zestaw w jednym pudełku
Aż trudno mi w coś takiego uwierzyć. Możesz pokazać tę pisemną odpowiedź?
Co to znaczy że wkładka wysłana na gwarancję "przepadła" pomimo braku naprawy czy zwrotu pieniędzy za zakup?
Przecież to trzeba nagłośnić, a nie "oj tam oj tam".
Spoko, ale tą 540ML też kupiłeś "za pół ceny" czy jednak po normalnej cenie sklepowej, bo jeśli to pierwsze to potem nic dziwnego że koszt igły przewyższa całość.
To nawet jakby Ci się ta igła zużyła to miałbyś ten sam dylemat cenowy.
Myślę że nie można tego w taki sposób oceniać.
W sensie że za tanio czy jak?everlastian pisze: ↑dzisiaj, 10:39a ten dl103 co masz to co jak co jest 800 zł w świecie audio względnie mało
To praktycznie cena nowej VM-540ML. Za mało na nową MC. Pozostają używane podstawczaki.
Oczywiście nie mówię że to samo w sobie jest złym pomysłem, ale jednocześnie nakreślam porównanie.
Jeśli zestaw "moje pierwsze MC" jest za drogi to AT-31E powinna tobie przypasować i zarazem być dobrze dopasowana do Toshiby.
Zestawu nie chcę dekompletować na poszczególne elementy bo to nie byłoby tego warte (a zarazem w detalu byłoby drożej).
Fabrycznie AT szykowało to jako zestaw w jednym pudełku
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
everlastian
W ramach ciekawostki taka dygresja ,wrzucam screenshoty Poszli w to że igła to element eksploatacyjny. Ja że nawet jeśli to 2 miesiące to nie jest czas życia igły, i że nie ma zwyczaju zrzucać swoich błędów na innych, uzasadniałem że po 10 latach umiem skalibrować wkładkę zwłaszcza, że to bardzo podobny model do tych jakie używałem wcześniej. Samą wkładką też nie "jebłem" bo w sumie mam gramofon pełen automat i te rzeczy się nie dzieją. Ci nie uznali, że to podchodzi pod gwarancję. Ja poszedłem do rzecznika praw konsumenta, to samo wyjaśnienie, że igła to element eksploatacyjny rzecznikowi wystarczył. Jako że to trwało kilka miesięcy, to czas na decyzje co mają zrobić z elementem minął i już tak się sprawa zakończyła. A cenę wymiany igły postawili jak pamiętam większą niż jak mieli nową wkładkę w swoim sklepie.wojtek Ta historia z realizacją gwarancji na AT-VM540ML brzmi jak jakiś horror.
Nie należę do ludzi, którzy lubią cokolwiek "nagłaśniać".
W sensie dobra cena, ale dla mnie do zapłaty na raz spora, zanim podejmę decyzję wolałem się dowiedzieć czy cała akcja z MC ma sens.wojtek W sensie że za tanio czy jak?
Nowa mc z tych co wypisałem to w sumie cena 1 200/1 300 zł można podzielić na pół na allegro, by tak nie bolało, więc też jest akcpetowalna. Przy zakupie używanej trzeba na raz uruchmić środki więc podałem około 1000.
Nie chcę dekompletować, szukam po prostu podpowiedzi. Żeby w między czasie nie okazało się że źle dobrałem wkładkę, bądź toshiba n ie uciągnie, albo black cube nie wystarczyZestawu nie chcę dekompletować...
-
32lysy
- Gramofon: Q202, Victor QLA7
Jeśli te screeny to wszytko co w tej sprawie zrobiono to trochę słabo. Odzyskanie body wkładki to zawsze jakiś pieniadz po ewentualnym odsprzedaniu , który można dołozyć do nowego zakupu, więc znowu słabo. I w ogóle co oznacza stwierdzenie ze minął termin odesłania. W/g jakich przepisów ? Coś kolega rozrzutny a pisze że ma ograniczony budżet. Nie klei się to wszytko. Nagłośniłbym sprawę chocby w sieci. Skoro tak są honorowane warunki gwarancji to warto żeby inni wiedzieli u kogo nie kupować
-
everlastian
Heh, dygresja się wydłuża
Jak napisałem tu jest odpowiedź serwisu, a dalszą korespondencją mailową i urzedową nie spamowalem. Bo to nic nie wnosi. W regulaminie sklepu jest czas trzymania sprzętu gdy nie ma dyspozycji co z nim zrobić.
A jeżeli chodzi o moje finanse, nie ma problemu nie musi Ci się kleić
Jak napisałem tu jest odpowiedź serwisu, a dalszą korespondencją mailową i urzedową nie spamowalem. Bo to nic nie wnosi. W regulaminie sklepu jest czas trzymania sprzętu gdy nie ma dyspozycji co z nim zrobić.
A jeżeli chodzi o moje finanse, nie ma problemu nie musi Ci się kleić
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak, może sobie za robociznę policzyli? Śmieszne w sumie.everlastian pisze: ↑dzisiaj, 13:09A cenę wymiany igły postawili jak pamiętam większą niż jak mieli nową wkładkę w swoim sklepie.
Anty-reklama dla Audio Klanu, co tu dużo mówić. Dzięki za rozjaśnienie.
... czyli nie masz 1000 złotych na zakup skoro musi być w ratach
W sensie że oczekujesz gwarancji? Tego tutaj chyba nikt nie da, możemy co najwyżej domniemywać że może się spodoba/będzie lepiej.everlastian pisze: ↑dzisiaj, 13:09zanim podejmę decyzję wolałem się dowiedzieć czy cała akcja z MC ma sens
Czyli budżet w rzeczywistości jest większy jeśli będziesz mógł spłacać w ratach dłuższy czas?everlastian pisze: ↑dzisiaj, 13:09Nowa mc z tych co wypisałem to w sumie cena 1 200/1 300 zł można podzielić na pół na allegro, by tak nie bolało, więc też jest akcpetowalna. Przy zakupie używanej trzeba na raz uruchmić środki więc podałem około 1000.
To jaki finalnie jest ten budżet? Rozłożony na 3 miesiące? Rok?
Skomplikowane to
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
everlastian
Chodzi tylko o to że lubię jak więcej kasy jest na koncie niż mniej. Więc jak jest możliwość rozłożyć to fajniej niż wyrzucić na raz, tylko kwestia preferencji a nie możliwości.
Nie chcę gwarancji szukam odpowiedź czy się nie mylę, że pójdzie na moim sprzęcie, ewentualnie rady która wkładka będzie lepsza np. pod konkretne ramię, albo takiej jak była na początku żeby szukać wyższego modelu MM. Zbieram opinie od ludzi którzy wiedzą więcej.
Nie chcę gwarancji szukam odpowiedź czy się nie mylę, że pójdzie na moim sprzęcie, ewentualnie rady która wkładka będzie lepsza np. pod konkretne ramię, albo takiej jak była na początku żeby szukać wyższego modelu MM. Zbieram opinie od ludzi którzy wiedzą więcej.