Cześć. Od tygodnia jestem posiadaczem zestawu JVC Ql A2 + Sanyo Plus A35 + Heco Professional 550. Po zakupie gramofonu okazało się, że ma zamontowaną wkładkę Monacor EN-24. Wkładkę i tak planowałem wymienić, no ale właśnie. Na jaką? Moja kolekcja płyt będzie się składała głównie z płyt z lat 70, 80 i pewnie trochę z lat 90. Pojawia się zatem pytanie - jaką wkładkę kupić? Poszukać czegoś używanego z tych samych lat co mój sprzęt czy kupić całkiem nową, np. Ortofon 2m Red? Plusy wkładki vintage to na pewno dopasowanie to lat mojego sprzętu i muzyki z tamtych lat, ale kupić coś w interesującym mnie budżecie (max 500 zł) to nie takie proste + kupowanie igieł do takich wkładek to też nic pewnego, bo po pierwszym rzucie oka widzę, że dużo takich igieł nie ma na rynku. Plus nowoczesnych wkładek to szeroka dostępność.
Co o tym myślicie?
Wkładka "vintage" vs. wkładka nowoczesna
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Wkładka "vintage" vs. wkładka nowoczesna
Jeśli zależy Ci na najlepszym wydaniu skromnego budżetu to powiem że vintage.
E tam pitolenie. Wszystko jest, do większości popularnych modeli.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Jesteś w stanie polecić jakiś konkretny model. Niestety te co mi udało się określić jako "nadające się" nie ma w ofercie na olx.
- cobra
- Gramofon: SL-Q33
Szukaj nie na olx, tylko tu na forum 

Technics SL-Q33, Benz Micro Silver / Empire 2000 / Empire 4000 / Z-4s / MP-110 / Shure M75, PreamP THT, Denon DRA-F109 / lampa SE, STX F-200n
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Victor Z-1S
Nowa igła eliptyczna Tonar (zamiennik)
https://www.dacapoaudio.com/3059-126795 ... -origin-jp
Empire 2000EV
Nowa igła eliptyczna Tonar (zamiennik)
https://www.dacapoaudio.com/1343-22755- ... -origin-jp
Grace F-8L, Empire 2000Z, z używanymi igłami... trochę ponad budżet. Chętnie odstąpię. Ciekawe wkładki, warto się zainteresować.
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Do 500 złotych? Panie, o każdej porze dnia i nocy z palcem w czterech literach da się znaleźć dobrą używaną wkładkę z igłą w tym budżecie.piotrz231 pisze: ↑wczoraj, 21:24Niestety te co mi udało się określić jako "nadające się" nie ma w ofercie na olx.
Przypuszczam że możesz mieć jakieś zawężone kryteria np. dlatego że pewne marki czy modele nic tobie nie mówią.
Ale to normalne jak się jest świeżym.
Ja z takich fajniejszych tanich to mam jedynie Stantona 681EEE obecnie.
Fajny głośny old school.
viewtopic.php?f=59&t=13432
Igły do tego modelu znajdziesz jako te do Stanton 681/680, ale też do Pickering XV-15. Szeroki wybór.
A tak to w graciarni u Dominika jest w czym wybierać.
JVC Z1S, Sony XL15, Elac STS-455, Pioneer PC-330 II, tyle tylko że poza Elac'iem to musisz zanabyć sobie do kompletu jakąś igłę na dacapo.
Z tego wszystkiego powiedziałbym że JVC i Pioneer to najbardziej wszechstronne wkładki i dostępny jest pełny wachlarz igieł.
Elac to bardziej old school granie z mocnym akcentem na bas, a z XL15 jest teraz taki problem że można obecnie dostać tylko igły sferyczne, co trochę ogranicza zabawę.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
XL25 za drobną kwotę może to Ciebie trafić, a naginając budżet możesz sobie sprawić nude elliptical od Jico
https://www.dacapoaudio.com/2884-Sony-N ... styli.html
Ale w Z-1S z nowym zamiennikiem bym sam celował. Do założonego budżetu w vintage masz duży "ból" głowy. Pozazdrościć

https://www.dacapoaudio.com/2884-Sony-N ... styli.html
Ale w Z-1S z nowym zamiennikiem bym sam celował. Do założonego budżetu w vintage masz duży "ból" głowy. Pozazdrościć

analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27