Rega Planar 3 optymalna wkładka

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator

Re: Rega Planar 3 optymalna wkładka

Post autor: Wojtek »

burz pisze:
10 sty 2025, 19:43
Wg mojej wiedzy wysokość Regi jest łącznie z ostrzem igły, co potwierdzili w Q21.
Wszystko się zgadza, tak też napisałem. 14mm razem z igłą.
Body Hana ma 15-16mm, ale nie liczymy w tym dystansu do grota z igłą tylko samo body (jakieś 1-2mm dodatkowo).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
Awatar użytkownika
burz
Gramofon: jest

Post autor: burz »

Screen, gdyby były jakieś niejasności
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
burz

Hana ma wysokość (body + igła) 16 mm, dokładnie jak Rega.
Nie potrzeba żadnych podkładek.
Awatar użytkownika
burz

A do wkładek 17 mm wystarczy wymienić oryginalną matę Regi (2,5 mm) na np korkową 1,5 mm… Dodatkowy zysk to pozbywamy się elektryzowania płyt.
iras67

Post autor: iras67 »

burz pisze:
10 sty 2025, 20:08
A do wkładek 17 mm wystarczy wymienić oryginalną matę Regi (2,5 mm) na np korkową 1,5 mm… Dodatkowy zysk to pozbywamy się elektryzowania płyt.
Robi się ciekawie... Ta filcowa zbiera brudy jak ruski żołdak pod Donieckiem :D. Odpaliłem na pożyczonej Elys. Waga pokazuje mi 1,75 g a na skali regulatora już nie jest tak dokładnie jak w Dualu trzeba dać trochę bliżej kreski żeby to odważyć na sugerowany nacisk . Nie wiem czy jest tak w innych Planarach znaczy średnio dokładna skala pokrętła
?
1965-1975 absolutnie i bezdyskusyjnie najlepsze lata dla uszu
Awatar użytkownika
burz

U mnie jest taki plus z ustawieniem nacisku, że Hanka potrzebuje 2 g, czyli idealnie z kreską na skali. I tak właśnie jest. Do wartości pośrednich jednak waga elektroniczna.
iras67

A jak z uziemieniem w niej jest u Ciebie. Jest czy tylko kabel sygnałowy . Chcę wymienić na krótszy i chyba lepszy bo ten co mam jest średni. Odtworzyłem znane mi płyty "benczmarkowe" i gra przyzwoitym dźwiękiem po ustawieniu wkładki ale jakby szczegóły się zacierały, Elys to używka dosyć mocno eksploatowana. I przykręcenie do ramienia nie jest takie super precyzyjne .Ale przynajmniej dystans igły jest określony sztywno natomiast lekki luzik na tych bocznych śrubach jest, taki tyci .
Ostatnio zmieniony 10 sty 2025, 22:50 przez iras67, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
burz

Ekran lewego kanału jest punktem masy dla ramion Regi. Brak dodatkowego przewodu uziemienia nie jest jakimś problemem, przetestowałem ostatnio kilka preampów i z żadnym nie było problemów jeśli chodzi o "efekty specjalne".
Elys to najtańsza wkładka Regi (pomijam brandowany Carbon), więc nie spodziewaj się nie wiadomo czego.
Z tańszych MM do Regi polecam (miałem) Goldringa 1012GX.
iras67

Cena Goldringa zbliżona do Exact, a jak z mocowaniem? Robiłeś coś przy Goldringu czy tylko ustawiłeś kąt styczności? No i co daje ten szwajcarski szlif ?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator

burz pisze:
10 sty 2025, 19:58
16 mm, dokładnie jak Rega.
Przecież już było powiedziane, że Rega Elys i Exact mają 14mm, więc czemu tłuczesz "16mm dokładnie jak Rega"?
Jaka Rega, jeśli nie te dwie?
burz pisze:
10 sty 2025, 19:58
Nie potrzeba żadnych podkładek.
To dlaczego tylu ludzi pisze że musiało zastosować podkładki do Hana żeby było dobre VTA na P3?
Przerabiałeś temat z P3? Z tego co pamiętam to masz P8 i inne ramię?

Nie jest czasem tak że ramię na P8 ma dystans fabryczny 16mm (pod lepsze wkładki Regi), a P3 14mm ?
iras67 pisze:
10 sty 2025, 20:53
już nie jest tak dokładnie jak w Dualu trzeba dać trochę bliżej kreski żeby to odważyć na sugerowany nacisk . Nie wiem czy jest tak w innych Planarach znaczy średnio dokładna skala pokrętła
Dokładność skali przeciwwagi jest bezpośrednio powiązana z dokładnością wyważenia.
Niezależnie od gramofonu.
iras67 pisze:
10 sty 2025, 23:32
No i co daje ten szwajcarski szlif ?
"Co daje szlif?" to ogólnie bardzo ciekawe pytanie.

Jak już iść w Goldringi serii 1000 to lepiej celować w 1042, a nie w niewiele tańszy biedniejszy model.
Różnica w igle.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60

Post autor: darkman »

Takie i moje zdanie, G1042 fajny detal, ekspozycja i miło się słucha. Bardzo fajna dynamika, nie jest męcząca w rozpiętości wertykalnej i obecnie dobre ceny. Szlif Giger S (o ile dobrze pamiętam).
Włączyłbym w zbiór bez problemu, no ale nie kupuję już MM'ek tylko zmieniam igły na bardziej ewentualnie wystrzałowe w tym co posiadam. Ale tak, podobała mi się.
Czy jest optymalna pod Regę to nie wiem, ale to całkiem bezstresowy rzekłbym wybór i wstydu nie ma. Bardziej mi się podoba seria 2300-2500, to inny budżet i materiały.
iras67

Wojtek pisze:
11 sty 2025, 09:20
iras67 pisze:
10 sty 2025, 20:53
już nie jest tak dokładnie jak w Dualu trzeba dać trochę bliżej kreski żeby to odważyć na sugerowany nacisk . Nie wiem czy jest tak w innych Planarach znaczy średnio dokładna skala pokrętła
Dokładność skali przeciwwagi jest bezpośrednio powiązana z dokładnością wyważenia.
Niezależnie od gramofonu.
Poprawie w takim razie wyważenie i sprawdzę jeszcze raz.
edit . brak doświadczenia ... minimalnie przy wyważaniu ramienia, opadało na jedną stronę, ale przy okazji skrytykuję ten ciężarek on jest elastycznie zamocowany na ramieniu i potrafi się lekko odchylić na bok co może zmienić delikatnie wyważenie na tyle że potem nie jest idealnie. Poprawiłem i teraz pokrętło od nacisku jest zgodne wynikiem z wagi.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2025, 13:53 przez iras67, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
burz

Wojtek pisze:
11 sty 2025, 09:20
Nie
O tym pisałem, niestety misz-masz się porobił ze względu na brak możliwości edycji, więc do czasu jej przywrócenia zamilknę.
iras67

Pytanie czy wszystkie wkładki MM Regi mają taką lekko nieeksponowaną średnicę ? Czy to dolegliwość tej Elys. Założyłem jeszcze drugą ponoć lepszą od znajomego, czerwona Bias 2 i jakość jest lepsza ale brakuje szczegółów i od rana kalibruje bo ona nie ma niestety mocowania trzypunktowego. Wybór wkładki nie jest łatwy i podejrzewam że nie będzie nigdy zaspokojony .Ale to jest tylko rozrywka przecież. :D Inna sprawa że przyzwyczaiłem sie do cyfrowego dźwieku i nie mam pojęcia jak gra sprzęt gramofonowy co by nie mówić z średniej półki a jak ten przedziału powyżej 5k. Tak szczerze odpaliłem Duala którego chyba dobrze skalibrowałem na wkładce Shure DM-103 i Regę na obu wkładkach Elys i Bias brakuje trochę tej średnicy którą lepiej słyszę na Dualu ...Długi na ponad metr orginalny kabel aż tak może wpływać na dźwiek? Ale też przyznam żę Jaaz się całkiem przyjemnie słucha na tej Bias ,bas chodzi przyjemnie i talerze syczą jakoś lepiej od Shure.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator

iras67 pisze:
11 sty 2025, 15:53
Długi na ponad metr orginalny kabel aż tak może wpływać na dźwiek?
1.5m to typowa długość interkonekta gramofonowego.

Powieś Elys czy tam Biasa na Dualu to się dowiesz ;) Najprościej.

Shure M75 to jednak stara szkoła grania i jeśli byś oczekiwał czegoś "w te tony" to nie wiem czy audiofilskie czy też celujące w neutralność wkładki byłyby dla Ciebie. Podbity dół i średnica, a reszta "jest" i tyle można na ich temat napisać :morda: