Wzmacniacz / Amplituner za ~300zł

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
.michal

Re: Wzmacniacz / Amplituner za ~300zł

Post autor: .michal »

@pan_winyl
pan winyl pisze:Więc jeśli kolega kupi Eltaxy to fakt poczuje różnicę, i szybko podepnie kendo.
Proponuję czytać ze zrozumieniem. Pisałem o różnicy w stosunku do dzisiaj posiadanych przez kolegę kolumn AEG. Jak pisałem nie znam kolumn Kendo 170. Szukając informacji o efektywności widziałem tylko aukcje z Allegro sprzed kilku lat na których liczono je po 300-350 złotych za parę. Skoro to taka okazja jak twierdzisz, to wygląda na to, że Pan_Klegz zrobi interes życia jak je kupi... Pozwolisz jednak, że zachowam tu zdrowy dystans...
pan winyl pisze:Kendo biją Eltaxy. Eltax musi jeszcze dużo tych kolumn nastrugać zanim dojdzie do poziomu niegdysiejszego Kendo. A rzeczone mają efektywność 89 db. Podawana była 91 ale wiadomo...
Słyszałeś Eltaxy 5+ czy tylko coś tam Ci się obiło o uszy? Bo ja znam te kolumny z autopsji choć nie miałem ich długo i w cenie w jakiej je obecnie można nabyć 500-600 zł to naprawdę porządne budżetowe kolumny. Twoja opinia na temat eltaxów jest krańcowo rozbieżna, od opinii większości posiadaczy tych kolumn, a przede wszystkim były one niegdyś w kategorii kolumn do 1500 zł oceniane bardzo wysoko przez osoby z branży audio, które używają trochę bardziej rzeczowej argumentacji niż "Kendo biją Eltaxy".
Awatar użytkownika
Pan_Klegz
Gramofon: Dual ASP 130

Post autor: Pan_Klegz »

OK, muszę się wtrącić..
Założenie było proste.. Zgodnie z sugestią Wojtka o zniekształceniach powodowanych przez ampli Kenwooda postanowiłem całkowicie przebudować tor (jeżeli w ogóle można w moim przypadku mówić o torze ;) )
Z pieniędzy, które uciułałem gdzieś po drodze (z założenia miało być 350 zł na kolumny) kupiłem Kendo. Jest to kopia Jamo Duet III. W porównaniu do AEG, które o dziwo nie brzmiały tak źle (choć strasznie płasko, dźwięk z filmów brzmiał rewelacyjnie, muzycznie kupa) Kendo brzmią o niebo lepiej.. i o to chodziło. W związku z tym, że ampli generuje spore zniekształcenia, postanowiłem wymienić go na wzmacniacz. Próbuję zmieścić się w granicy 300 zł, choć może to być max. 500 zł.

Jesteśmy w wątku Wzmacniacz/ Amplituner za ok. 300 zł, więc nie rozumiem dyskusji np:
.michal pisze:Poza tym nie wiem jak grają Twoje kolumny, ale nie spodziewam się rewelacji. Na Twoim miejscu zainwestowałbym najpierw w lepsze kolumny na których poszujesz różnicę, w stosunku do tych dotychczasowych (choćby takie kolumny Eltax liberty 5+ pod warunkiem, że masz te 20-30m2), a potem dopiero dobierać wzmaka.
bo:
1. nie mam pokoju 20-30 m2 - więc bez sensu
2. Kendo spełniły swoje zadanie - brzmią lepiej niż budżetowe AEG, a o to chodziło. Różnica spora.
3. szukam nadal wzmacniacza, więc nie rozumiem tej dyskusji o inwestowaniu w coś innego ;)

Reasumując: Szukam wzmacniacza do 300 zł, który napędzi Kendo :)
Dual ASP 130 i bardzo mało płyt ;)
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

Proponuję czytać ze zrozumieniem. Pisałem o różnicy w stosunku do dzisiaj posiadanych przez kolegę kolumn AEG. Jak pisałem nie znam kolumn Kendo 170. Szukając informacji o efektywności widziałem tylko aukcje z Allegro sprzed kilku lat na których liczono je po 300-350 złotych za parę. Skoro to taka okazja jak twierdzisz, to wygląda na to, że Pan_Klegz zrobi interes życia jak je kupi... Pozwolisz jednak, że zachowam tu zdrowy dystans...
.michal, mogłem nie doczytać czegoś ale wydawało mi sie że kolega Klegz już ma te kendo :) a od AEG to nawet młotowiertarka lepiej brzmi. Serio, AEG/CAT lub jak oni się też teraz nazywają/sprzedają to kolumny do kina domowego i do muzyki to one się nie nadają. Jasne AEG to dla Eltax'ów żadna konkurencja.

Słyszałeś Eltaxy 5+ czy tylko coś tam Ci się obiło o uszy? Bo ja znam te kolumny z autopsji choć nie miałem ich długo i w cenie w jakiej je obecnie można nabyć 500-600 zł to naprawdę porządne budżetowe kolumny. Twoja opinia na temat eltaxów jest krańcowo rozbieżna, od opinii większości posiadaczy tych kolumn, a przede wszystkim były one niegdyś w kategorii kolumn do 1500 zł oceniane bardzo wysoko przez osoby z branży audio, które używają trochę bardziej rzeczowej argumentacji niż "Kendo biją Eltaxy".
Słyszałeś bo chciałeś kupić :) więc zrobiłeś research w postaci znalezienia tychże i odsłuchania. Nie powaliły mnie w tym sensie że miałem wrażenie że to konstrukcja kina domowego, ot zestaw frontów do 5.1 który jest mocno przewartościowany. Jasne że w swoim przedziale cenowym są lepsze niż Voice Kraft, Beng czy AEG.

Może się mylę, może moje ucho nie wyłapuje tych niuansów, ale kiedy słuchałem tych kolumn, podłączonych do MARANTZ'a PM-65 i nie mogłem nadziwić tym opiniom. Dodatkowo to nie moja estetyka :) ale wiadomo, każdy lubi co innego.

.michal, się nie obrażaj, ot mamy różne gusta odsłuchowe. Jakbyśmy wszyscy lecieli na tym samym sprzęcie to nie było by po co pisać na forum.

Kendo SL 170 moim zdaniem są bardzo dobrym rozwiązaniem w swoim przedziale cenowym, dedykowanym pod stereo.

Pan_Klegz, Polecam jeszcze raz tego kenwooda :D
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

.michal:
Zbyt ostro patrzysz na kwestie relacji limitu mocy kolumn, a mocy wzmacniacza. Nawet jeśli kolumna ma efektywność w okolicach 85db to nie znaczy, że napędzi ją tylko wzmacniacz o mocy zbliżonej do limitu kolumn.

Poza tym, nie wszystko co jest dostępne w tych pieniądzach z lat 90tych jest lepsze/solidniejsze do tego co można dostać z lat 80tych. Sprawa szczególnie widoczna jeśli rozmawiamy o Pioneerach, Onkyo czy Technicsach.

Najlepsze co do tej pory trafiło na stół to moim zdaniem Onkyo A-8470. Licytacja dzisiaj się zakończy. Jeśli nie przekroczy 4 stów to może to być okazja.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Pan_Klegz

Wojtek pisze:Onkyo A-8470
Panie Wojtku, czy istnieją inne, cenione integry z obsługą iR(pilot)?
Awatar użytkownika
pan_winyl

to się chyba nadaje do wątku- chyba najtańsze quadro jakie widziałem :)
http://www.gumtree.pl/cp-wzmacniacze/kr ... -618849299

Onkyo Integra 2066

Telefunken L55
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Pan_Klegz:
Jeśli potrzebny pilot to faktycznie musiałbyś się ograniczyć do wyrobów z lat '90tych i późniejszych. Wcześniejsze modele rzadko kiedy miały wsparcie sterowania pilotem.
W przypadku Onkyo sprowadza się to do serii A-88x0.

pan_winyl:
Tyle że to takie pseudo-quadro ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pan_winyl

Wojtek, no wiem, wiem, ale nie mogłem się oprzeć żeby wstawić :D

Onkyo Integra 2066

Telefunken L55
Awatar użytkownika
Pan_Klegz

Poszukiwania dalsze, co wybrać?

http://allegro.pl/akai-am-32-piekne-jap ... 71070.html - mogę kupić od ręki
http://allegro.pl/wzmacniacz-yamaha-a-7 ... 32453.html - muszę powalczyć
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Lepiej walczyć o Yamahę.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Pan_Klegz

Wojtek pisze:Lepiej walczyć o Yamahę.
Czy coś jeszcze w podobnej cenie (lekko ponad 300 zł też może być) znajdę wartego uwagi? Bo ten Onkyo 8470 znacznie przekroczył 350 zł, Yamaha też już poza granicą budżetu.

Jest jeszcze Integra z tej aukcji:
http://allegro.pl/onkyo-integra-a-8250- ... 32007.html

i na OLX:
http://olx.pl/oferta/wzmacniacz-domowy- ... c29b02a4ef

I znienawidzony Technics:
http://allegro.pl/potega-mocy-technics- ... 63932.html
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Technicsa sobie odpuść. Onkyo A-8450 jest nowsze i lepsze od A-8250.
Wsparcie finansowe forum
maciejusz

Post autor: maciejusz »

http://allegro.pl/luxman-lv-92-porzadny ... 58459.html
co sądzicie o tym wzmacniaczu? opłaca się?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Nie. Jak już to patrz za Luxmanami L, a nie LV.
Wsparcie finansowe forum
maciejusz

Post autor: maciejusz »

http://allegro.pl/pioneer-a-66-x-i5115979600.html
a o tym co sądzicie? wiadomo coś o tym modelu?
ODPOWIEDZ