The best of wintydżytsu amplifikejszyn

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ROCHO
Gramofon: SONY PS-X60

Re: The best of wintydżytsu amplifikejszyn

Post autor: ROCHO »

Dzień dobry,

Jestem na etapie poszukiwania wzmacniacza.
Na celowniku mam dwie konstrukcje: ROTEL RA-1412 (mało o nim konkretnych informacji) oraz LUXMAN L-58A (obecnie ciężki do zdobycia). Połączenie z Klipsch RP-8000F II teoretycznie powinno zagrać bardzo dobrze 🤔.

Tylko jedno pytanie nie daje mi spokoju: czy Luxman nie „zasapie się” i nie zastrajkuje, kiedy zamiast jazzu wrzucę na talerz „cięższą” muzykę 🤘? Bo wygląda na to, że może być bezpieczniejszym wyborem w dłuższej perspektywie.

ROTEL RA-1412 – opinie , choć skąpe, mówią o bardzo szybkim „kopie”, twardym i punktowym basie, wysokim detalu 🤔 (aż tak dobry jest ten wzmacniacz?). Ale z kolumnami tubowymi może to dać jasne, ostre granie i męczyć przy dłuższych odsłuchach. Podobno wystarczy wtedy zadbać o cieplejsze źródło (CD, kable 🤪) i jest w porządku. Ile w tym prawdy?

Dlaczego tylko te dwa modele i tylko te marki? Może dlatego, że liczy się dla mnie nie tylko brzmienie, ale też wygląd vintage – a i Luxman, i Rotel prezentują się obłędnie.

Ostatnie tygodnie spędziłem na szukaniu wzmacniacza i wyciąganiu wniosków. I przyznam szczerze – ilu sprzedawców, tyle historii… Nieraz człowiek już się cieszy, że ma wymarzony sprzęt(plany wyjazdu się układa), a tu nagle okazuje się, że „coś się nie zgadza” i radość przeradza się w mocny wkurw‼️

Będę wdzięczny za Wasze opinie (może inne propozycje).

Proszę tylko nie komentować kolumn – wiem, że często są wyśmiewane. Sam kiedyś miałem podobne zdanie… dopóki ich nie posłuchałem. A ponieważ lubię być zaskakiwany, mam je teraz w salonie i nie żałuję. Kolumna jest szybka, efektywna i bezlitośnie pokazuje zarówno zalety, jak i wady wzmacniacza.

Z góry dziękuję za pomoc i podzielenie się opinią.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

ROCHO pisze:
24 sie 2025, 18:57
ROTEL RA-1412
ROCHO pisze:
(aż tak dobry jest ten wzmacniacz?)
Aż to chyba nie, ale właściciele Roteli to kasta o mocnej gloryfikacji swoich sprzętów. Sam wzmak jest po prostu bdb, jak wiele innych z tego poziomu.
ROCHO pisze:
czy Luxman nie „zasapie się” i nie zastrajkuje, kiedy zamiast jazzu wrzucę na talerz „cięższą” muzykę
Chyba się trochę zasapie w sensie prezentacji basu, ale jakoś specjalnie bym się tym nie przejmował. To raczej w Luxach zależy od kolumn. U mnie jest tak, że duże szrokopasmówki z Luxami mają słaby bas. Z tego powodu wolę tu wzmacniacz lampowy (Haiku), a Luxmana mam w drugim torze na Focalach.
Z tym, że ja nie słucham jakoś specjanie cięzko ani głosno. Takie tam Leprosy się pusci od czasu do czasu czy Ironów. Lajcik.
Aha - własciciele Luxmanów mają tego samego pierdolca co Rotelarze, więc prawdy nie dojdziesz nim nie posłuchasz.
Ja akurat jestem jednym z Luxojebów.
(BTW poszukiwany L58A wisi na OLX (Mokotów) cena jak za L-530 w tej chwili.
Awatar użytkownika
ROCHO

"BTW poszukiwany L58A wisi na OLX (Mokotów) cena jak za L-530 w tej chwili".

darkman
Przeprowadziłem swoją małą „analizę” wzmacniacza. Opis w ogłoszeniu to w zasadzie tylko specyfikacja – a ta, paradoksalnie, jest dla mnie najmniej istotna w dziale sprzedaży. Takie informacje znajdę przecież na stronie producenta. O wiele ważniejsze jest to, w jakim stanie faktycznie jest sprzęt: czy przeszedł przegląd, czy go pominięto, czy panel przedni ma rysy porysowany jak po walce z kotem lub inne uszkodzenia, czy może wygląda jak nowy.

Zauważyłem też, że właścicieli Luxmanów jest wyraźnie więcej niż Roteli – i oczywiście każdy z nich ciągnie w swoją stronę. Szkoda tylko, że tak niewielu z nich słucha przynajmniej Iron Maiden… a już o GBH czy Sick Of It All nawet nie wspomnę 😉. Czasem odnoszę wrażenie, że opinie krążą bardziej wokół jazzu i wokali niż tego, jak sprzęt poradzi sobie z ostrzejszym graniem. Bo mam wrażenie, że dla wielu „ciężkie granie” kończy się na Dire Straits.
Może jeszcze będę odbijać się o te dwa wzmacniacze aż trafi się coś nowego.
Fajnie, że masz możliwość zmiany systemu.
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

ROCHO pisze:
Proszę tylko nie komentować kolumn
Trzeba, :lol: zajebiście wysokoskuteczne kolumny, moim zdaniem ożywiają zamulone i mało wydajne piecyki. Klipscha albo się kocha, albo nienawidzi ;)
Moim zdaniem Lux zagra subtelniej z tymi kolumnami.
ROCHO pisze:
LUXMAN L-58A (obecnie ciężki do zdobycia)
https://www.olx.pl/d/oferta/luxman-l-58 ... iKl87eN0Lr
ROCHO pisze:
inne propozycje
Screenshot 2025-08-24 at 20-54-42 Wzmacniacz Sony TA-F6B Tarnów • OLX.pl.png
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
ROCHO

Dario Antonio pisze:
24 sie 2025, 20:55
Trzeba, zajebiście wysokoskuteczne kolumny, moim zdaniem ożywiają zamulone i mało wydajne piecyki. Klipscha albo się kocha, albo nienawidzi
💪🏼🤘 jest tak jak napisałeś. Grają z pazurem i zadziornością ale potrzebują dobrego wzmacniacza. Naprawdę ta wersja zaskoczyła jakością po wcześniejszej wpadce.

Tak, widziałem tą aukcję Luxmana. Nie zachęca i omijam ją.
Szukam dalej.

Sony TA-F6B 🤔‼️? Zawsze ta marka kojarzy się z "plumkaniem" a nie graniem, które zachwyca. Może to przez egzemplarz, na który trafiłem "w bardzo dobrym stanie". Sony TA-F7B chyba lepsza poprawiona wersja ale to trzeba zaciągnąć opinii. W praktyce ten model Sony wymaga fachowego serwisu, (sprawdzenie zasilaczy, prądu spoczynkowego, zabezpieczeń a nie serwisu "zrobił mi sąsiad" ale nie wiem co zrobił. Czyli: Stan techniczny = egzemplarz po solidnym serwisie gra fenomenalnie; zaniedbany – ryzyko. (To ogólna zasada dla V-FET-ów Sony). A opinie są dobre.
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

Jako fan Klipscha powiem lampa albo klasa A.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
ROCHO

Myszor pisze:
wczoraj, 08:20
Jako fan Klipscha powiem lampa albo klasa A.
No to Myszor, muszę Cię poprosić o radę 🙂.
Mam kilka egzemplarzy do zapoznania, ale szczerze mówiąc wcześniej w ogóle nie brałem pod uwagę tego, że akurat ten model kolumn Klipsch RP-8000F II, najlepiej współpracuje z lampą albo wzmacniaczem w czystej klasie A 😮. Zawsze myślałem, że lampa + taka muzyka = chaos i bałagan, szczególnie w szybszym graniu.

Luxman L-58A kusi, bo daje sporo cech, które zazwyczaj przypisuje się dobrym konstrukcjom klasy A – niskie zniekształcenia, muzykalność – i robi to dzięki swojej korekcji Duo-Beta. Ale mimo wszystko to nie jest klasa A, więc mam już wątpliwość, czy na dłuższą metę zapewni takie działanie z Klipschami jak klasyk w klasie A albo dobra lampa.
Awatar użytkownika
Myszor

Jeśli ty rocka bardziej słuchasz to klasa A będzie prawdopodobnie lepszym wyborem.
Też te twoje Klipsche to nie są tuby i skuteczność nie jest jakaś wyrąbana w kosmos ale generalnie Klipsch potrzebuje zazwyczaj gęstego sosu by pokazać się z najlepszej strony.
Awatar użytkownika
ROCHO

Myszor pisze:
wczoraj, 09:19
Jeśli
Dokładnie, żeby być już precyzyjnym, to hardcore punk ale i znajdzie się coś spokojniejszego. Nie samym hardcorem człowiek żyje.
Uważam, że te kolumny mają dźwięk dynamiczny, szczegółowy i zaskakująco muzykalny.Bas mocny i czysty. Tak więc jestem zadowolony tylko brak wzmacniacza.
Można prosić o przykłady wzmacniaczy?
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Powiem to samo co Myszora. Lampa. Klasa A może być, ale będzie się grzała i pobór takiż sam na postoju.
W tym kontekście np Luxmanów to w moim obszarze wyboru leżą już konstrukcje (design też) nowsze L505z, 507ux, 509x. (rozgardiasz cenowy na rynku potężny, ale jest wybór za to).
Lampa super, ale np u mnie tylko lampa by się nie sprawdziła. Sprzęt chodzi praktycznie cały dzień u mnie. Utrzymywanie on stage non stop pieca, jest OK i wskazane dla wzmacniaczy lampowych/studyjnych do gitary. Stąd drugi tor z drugim gramofonem, inne pomieszczenie tzw dzienne przechodnie. Lampa w salonie.
No ale to takie moje przemyślenia zastosowane w praktyce. Pewnie lampę kiedyś zmienię na wyższy model czegoś, pewnie Laben jakiś i choć zaraz mi tu czy ówdzie napiszą, że to nie do moich kolumn.. ale Oni ich nie znają, a ja ma to w d.
Awatar użytkownika
ROCHO

Lampa? Fajna sprawa, ale wymaga czasu na rozgrzewkę, a u mnie raczej chodzi o to, żeby włączyć i od razu OGIEŃ‼️🎶.
Niby w moim zestawie i do tego gatunku muzycznego lampa mogłaby być dobrym kierunkiem 🤔🤘, ale mam wrażenie, że w moim salonie czułaby się, delikatnie mówiąc… nieswojo 😉. Dlatego nie chcę wchodzić w temat tylko po to, żeby później pisać: „a jednak nie”. Wolę spojrzeć na to realistycznie.

Może więc coś(vintage?), co jakościowo zbliża się do klasy A, na zasadzie "podłącz i używaj"? Taki kompromis – muzykalność i gładkość a zarazem mocny kopniak słuchając tej muzyki.
Awatar użytkownika
Myszor

ROCHO pisze:
wczoraj, 10:13
ale wymaga czasu na rozgrzewkę,
Klasa A też wymaga czasu. Pass pisze w instrukcji że poważne słuchanie to po godzinie.
Zatem jesteś skazany na jakiś tranzystor w klasie AB.
A jaki ty masz budżet ?
Awatar użytkownika
ROCHO

Zostać przy klasie AB lub przy czymś, co jakościowo jej się zbliża?
Jak pisałem wcześniej, Luxman L-58A (może pojawi się od uczciwego sprzedawcy po przeglądzie) mocno mnie przekonywał — częściowo przez opinie „wyznawców” 😉, ale też dlatego, że zbiera naprawdę dobre recenzje i ma ciekawą korekcję Duo-Beta. Czy to jednak prawda w praktyce? Nie słyszałem go na żywo i nie mam możliwości osobistego porównania. Liczę więc na opinie i polecenia konkretnych modeli — wtedy zrobię sobie porządny przegląd dostępnych egzemplarzy i podejmę decyzję o zakupie.

Mój budżet to około 10 000 zł. Czy warto dopłacić więcej? To kwestia tego, jak bardzo chcę „trafić idealnie” — oczywiście mogę pożyczyć brakującą kwotę, (pożyczka‼️) a później oddam 😉, tylko czy nie będzie to już przegięcie pały. Względem siebie i najbliższych.

PS.
Jest LUXMAN L-58A ale cena‼️‼️
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Post autor: domibobi »

Tu ciekawa cena egzemplarza wymagającego serwisu
https://allegro.pl/oferta/luxman-58a-ma ... XwQAvD_BwE
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
Myszor

No to masz spory budżet. Mógłbyś też rozważyć pre+końcówka mocy.
Zawsze są jakieś kompromisy.
A pokój masz duży ? Bo jak nie to to np by dobrze się zgrało imho:
https://www.olx.pl/d/oferta/sugden-a21a ... 74mo7.html
ODPOWIEDZ