Preamp phono do 5k? Nastawy i XLR

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
tomek4446

Re: Preamp phono do 5k? Nastawy i XLR

Post autor: tomek4446 »

Wojtek pisze:
dzisiaj, 11:16
Czyli kwestia nastaw była dla Ciebie jednak mało ważna?
Urlop ma to do siebie , że nabiera się dystansu i urealnia oczekiwania. Po prostu przeanalizowałem ile czasu dziennie poświęcam na muzykę i ile z tego czasu zajmuje gramofon. Wyszło mi , że zbyt duża ilość nastawów będzie dla mnie większym problemem, niż realna korzyścią. Teac ma tak naprawdę wszystko co mi trzeba i to NA PANELU PRZEDNIM.Wiem , że przekroczyłem budżet , ale to pre stanowi ostatni element mojego systemu jaki jeszcze był do zmiany. Więcej nic nie wymyślę , zamknąłem temat sprzętu.
Myszor pisze:
dzisiaj, 11:47
Ciekawe jak gra.
To ciężkie pytanie i pewnie gra u każdego inaczej, choćby ze względu na akustykę i kolumny. Wczoraj przesłuchałem ok. 10 płyt i ....jestem zadowolony :) Jest sporo powietrza , wysokie tony w niektórych utworach są na granicy mojego maksimum komfortu , ale go na szczęście nie przekraczają. Mam sporo naprawdę starych płyt i Teac radzi sobie z nimi świetnie. Np. na poprzednim pre nie miałem , aż tak sugestywnego i głębokiego wokali Johnny Casha jak z Teaca. Wczoraj słuchałem po RCA z wkładki MM , dzisiaj sprawdzę jak to się ma po XLR z MC. Tor mam zbalansowany , więc nic nie stoi na przeszkodzie. Pre pod względem wykonania oceniam na plus. Mamy wszystkie gałki metalowe , aluminiową obudowę , przełączniki nastawów działają bez zarzutu, " wycieraczka " ma dwa tryby jasności podświetlenia i co fajne , można ją całkiem wyłączyć. Teac szarpnął się na nóżki antywibracyjne z kulką i to fajny gest. Gniazda RCA mogłyby być normalnie , przykręcane do obudowy , ale jakoś przeżyję. Na koniec wczorajszego odsłuchu założyłem wkładkę MC i sprawdziłem jak działa pomiar impedancji .Wkładka to Hana EL , wcisnąłem i zmierzyło 30 Ohm. Czyli dobrze , ale .....to miało mierzyć razem z kablem , a tak nie jest. Sama wkładka jak podaje producent ma 30 Ohm. Nie rozumiem też uwagi , aby nie podłączać jednocześnie RCA i XLR. Jest przecież przełącznik na panelu między tymi dwoma wyjściami. Na logikę powinien jedno z nich blokować. To na razie tyle co do mioch jednodniowych spostrzeżeń. Jak coś jeszcze mi wpadnie w ucho lub w oko , napiszę.
WBA Blazebird+Ironbird , Luxman L-508 ,QLN one ,RME Adi-2 Pro FS R Black Edition,Yamaha CDX - 1060, Meridian 508.24 Albero PP200, JVC QL-A7 , Shure M91 ED , Goldring 2100 , ADC XLM , Hana EL
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

tomek4446 pisze:
dzisiaj, 13:42
Czyli dobrze , ale .....to miało mierzyć razem z kablem , a tak nie jest.
To ile impedancji ma twój kabel? :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: JVC Victor QL-A75

Post autor: pavlos »

tomek4446 pisze:
zamknąłem temat sprzętu.
Na dzisiaj!

... wiele osób też tak sądziło... ;)

Mam nadzieję, że Teac gra równie atrakcyjnie jak wygląda. :violin:
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

tomek4446 pisze:
gra u każdego inaczej,
Wiadomo. Chodziło mi czy w porównaniu do poprzedniego wyciąga więcej szczegółów, czy ma lepszą mikro/dynamikę, czy jest neutralny (ale już wiem że raczej ostry i jasny) itp.
Tak czy siak gratuluję zakupu i na pewno jest to jeden z preampów który bym chętnie przećwiczył.
No i użyj na MC tego demagnetyzera i powiedz czy coś to zmieniło czy też jest to bezużyteczny gadżet jak twierdzi Wojtek.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Wojtek pisze:
dzisiaj, 15:07
tomek4446 pisze:
Czyli dobrze , ale .....to miało mierzyć razem z kablem , a tak nie jest.
To ile impedancji ma twój kabel? :)
Dokładnie. Pierwszy z brzegu IC który mam pod ręką zrobiony z mikrofonowego Cordiala CORDIAL CMK222 ma 0,1 Ohm impedancji z wtykami przy 1khz i 60cm długości (nie mylmy z dcr). Producent wkładki podaję impedancję w zaokrągleniu a "miernik" tam zabudowany też pewnie w jeszcze większym. I to jest ok bo kilkanaście procent niedokładności żadnej różnicy tu nie zrobi.

Zawsze mi się ten TEAC podobał ale cena nie w moim budżecie na pre.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
tomek4446

Post autor: tomek4446 »

Wojtek pisze:
dzisiaj, 15:07
To ile impedancji ma twój kabel?
Proszę nie kopać leżącego :) Przyznaje , że wielkim specem w dziedzinie pomiarów to ja nie jestem. Z tą jasnością to kurde jest jednak różnie. Słucham właśnie Yes , wcześniej Doors i równowaga tonalna jest zachowana. Widać wszystko zależy od realizacji płyty. W tej chwili wydaje mi się raczej naturalny , bez podbić jakiegokolwiek pasma. Co do zamknięcia tematu sprzętu to tym razem mówiłem serio. Wiem , że zarzekałem się przez 20 lat , że to , to ten już ostatni i po roku zmieniałem zdanie. Ale proszę mi wierzyć , oczywiście nachodzi mnie ochota na zmiany , patrzę co by tu .....i nie jestem w stanie nic wykombinować. Przewaliłem masę par kolumn , wzmacniaczy , DAC-ów , 7 gramofonów i nic mądrzejszego ponadto co mam w moich " blokowych " warunkach nie ma sensu.
Myszor pisze:
dzisiaj, 15:43
Chodziło mi czy w porównaniu do poprzedniego wyciąga więcej szczegółów, czy ma lepszą mikro/dynamikę,
Nie jestem najlepszy w opisach dźwięku , tym bardziej , że każdy słyszy inaczej i może to co napiszę być psu na budę. Ale spróbuję zrobić taki test. Może w przyszłym tygodniu. Podłączę jeszcze raz Pro-ject Phono Box S2 Ultra , Albero PP 200 i Teaca. To co w tej chwili słyszę to większa swoboda grania , czystość dźwięku i mikrodynamika. Pre na razie podłączone jest pod Luxmana l-580 , lamp nie odpalam jest za ciepło.
WBA Blazebird+Ironbird , Luxman L-508 ,QLN one ,RME Adi-2 Pro FS R Black Edition,Yamaha CDX - 1060, Meridian 508.24 Albero PP200, JVC QL-A7 , Shure M91 ED , Goldring 2100 , ADC XLM , Hana EL
ODPOWIEDZ