Jaki wzmacniacz/amplituner do 500zł?

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Re: Jaki wzmacniacz/amplituner do 500zł?

Post autor: Mawis »

Czarny ale chyba nie ten... :)
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
zibi079
Gramofon: Hitachi HT-840

Post autor: zibi079 »

Szarych nie produkowali :)
Hitachi ht-840, d.klimo merlin, bada purer 3.3, tandberg tr-1055, IMF studio monitor i inne...
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Szary nie, bardziej przydymiony :lol:
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
zibi079
Gramofon: Hitachi HT-840

Post autor: zibi079 »

Kolor jest mniej więcej taki jak na zdjęciu które dołączam, ale na żywo powinno być lepiej. Oczywiście nie widziałem, na żywo 803 z linka którego wkleiłem.
Załączniki
20260228_164831.jpg
Hitachi ht-840, d.klimo merlin, bada purer 3.3, tandberg tr-1055, IMF studio monitor i inne...
ultramaryna
Gramofon: SABA PSP-250

Post autor: ultramaryna »

Wiem, że wchodzę w środku tematu, ale szukam porady :)
Jestem tu nowa, pomału kompletuje mój sprzęt audio.
Za niedługo będę szczęśliwą posiadaczką gramofonu Saba PS- 250 i poszukuję do niego reszty sprzętów.
Namierzyłam wzmacniacz Pioneer A-449 ewentualnie Onkyo cx70 do 400 zł. Czy się nada?
Nie mam jeszcze głośników jak coś, więc mam otwartą konfiurację.

Co do odsłuchu to przede wszystkim będę słuchać funku, jazzu i starej polskiej muzyki, trochę klasyków czyli Beatlesów, Queenów, ale może starego rocka też. Jestem muzycznym świrem :roll:
Nagłośnienie malego pokoju, a poza tym raczej nie potrzebuję turbo głośnego słuchania.
Będę wdzięczna za pomoc!
Awatar użytkownika
Kopacz

Post autor: Kopacz »

Witam po kilkuletniej przerwie. Obecnie jestem bez wzmacniacza. Moja Onkyo Integra A-8250 popsuła się kilka lat temu. Byłem z jakości dźwięku mocno zadowolony. Kolumny głośnikowe Tonsil Sonata 160. Pokój około 13 m2 znacznie wygłuszony gdzie dźwięk "ginie" i nie ma pogłosu. Muzyki słuchałem poprzez starego kompa na Windowsie XP i rewelacyjnych kartach dźwiękowych: Terratec SixPack "kopi" karty Turtle Beach Santa Cruz https://retrosoundcards.wordpress.com/2 ... anta-cruz/ oraz tej drugiej. Do obu kart nie ma sterowników do nowszych systemów Windowsa dlatego do słuchania muzyki mam ten stary komputer. Muzyki słucham dość cicho. Obecnie Onkyo Integra A-825 kosztuje około 500 zł. Zastanawiam się czy w tych pieniądzach da się kupić coś lepszego. Czy Onkyo Integra A-8450 (499zł) zagra lepiej? Aha... Preferuję formaty Flac i ewentualnie jeśli skompresowane to bezstratnie. MP3 itp. odpada. W międzyczasie doszło mi trochę innego sprzętu: Tuner technics ST -8080, Tuner SONY ST 390, Sony CDP XE 200 i Kenwood GE 528.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Tak, Onkyo A-8450 nadal warto brać :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Kopacz

Dzięki. No to kupiłem Onkyo A-8450 :) za 499 zł.
Awatar użytkownika
Kopacz

Onkyo A-8450 już w domu. Dopiero po zakupie zorientowałem się, że względem A-8250 ma dodatkowy potencjometr CONTRABASS. Jak podpowiada Gemini:
„Działa ono zupełnie inaczej niż tradycyjny regulator BASS:
Inne pasmo przenoszenia: Zwykły potencjometr BASS podbija głównie wyższy i średni bas (okolice 100 Hz). Z kolei CONTRABASS celuje precyzyjnie w najniższe rejestry – tzw. sub-bas (w zakresie około 20 Hz – 70 Hz).
Brak dudnienia: Dzięki temu, że działa tak nisko, dodaje dźwiękowi głębi, masy i mięsistego fundamentu bez nieprzyjemnego dudnienia czy zasłaniania średnicy (np. wokali).
Idealny do cichego słuchania: Świetnie sprawdza się, gdy słuchasz muzyki cicho – nasz słuch przy niskiej głośności gorzej odbiera skrajnie niskie tony, a przekręcenie tej gałki w prawo ładnie dociąża brzmienie i daje pełny, niski bas bez potrzeby podgłaśniania.”

No i fajnie, bo muzyki słucham dość cicho.

Niestety nie mam szczęścia do sprzedających wzmacniacze. Miał być w pełni sprawny i przetestowany, a jak się okazało, grał nierówno na jednym kanale – pojawiały się samoistne skoki i spadki głośności. Jak przed laty kupiłem A-8250, było podobnie. Wtedy winny był potencjometr głośności, a teraz przełącznik wyboru, które kolumny mają grać.

Zadzwoniłem do sprzedającego, a ten jakby nigdy nic powiedział, żebym rozkręcił wzmacniacz i popryskał przełącznik preparatem Kontakt... Żadnego „przepraszam” albo „jak sam Pan to zrobi, to jakoś to zrekompensujemy”... Zaproponowałby chociaż jakiś gratisowy kabel RCA czy coś równie drobnego, ale nie. Ściągnąłem obudowę oraz panel przedni i popryskałem przełącznik. Dzień później włączyłem wzmacniacz i działa jak powinien.
Odkurzyłem też starego kompa z Windows XP, włożyłem kartę dźwiękową Turtle Beach Santa Cruz i wszystko już ze sobą współpracuje.
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

Kopacz pisze:
dzisiaj, 16:26
preparatem Kontakt
Tak serwisują wszyscy handlarze, zaawansowana technolodżia ;) kontakt i WD-40.Selektor źródeł też pewnie pływa w smarowidle. Prawie 40-letnia elektronika wymaga serwisu kompletnego, kosztownego, jakby takowy przeprowadzić, to trzeba 1-2 klocków więcej zaśpiewać i wtedy kupiłbyś??? 8-)
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
Kopacz

Nie obchodzi mnie to. Jak stoi w opisie że przetestowany i w pełni sprawny to taki ma być i koniec dyskusji. Jakie testy? jak po dwóch minutach od włączenia wykryłem usterkę. Teraz to oni powinni mi zrekompensować moje koszta naprawy. Tak z klocka do dwóch. Mój czas jest cenniejszy od czasu jakiegoś tam handlarzyny - firmy. Trafią na listę nieuczciwych sprzedawców na forum i dostaną soczystego negatywa na allegro.
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Kopacz pisze:
dzisiaj, 20:50
Mój czas jest cenniejszy od czasu jakiegoś tam handlarzyny - firmy.
No cóż oczekujesz , że za 499 zł bedzie stan idle ... :D . Czasem może się zdarzyć że jak wzmak stoi , i gra się na jednym wejściu to też może nastąpić taki problem,,,, poruszaj nim , pobaw się... a nóż selektor się "naprawi"
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
ODPOWIEDZ