ROCHO szuka wzmacniacza

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
32lysy
Gramofon: Q202, Victor QLA7

Re: ROCHO szuka wzmacniacza

Post autor: 32lysy »

Lampa w metalu mi kompletnie nie siadła. Subiektywnie, nawet na kt 88 (jeśli mnie pamięć nie myli), czyli w opinii ogólnie powielanej najlepszych do ciężkiej muzyki lamp. Mój przyjaciel kupił sansui 907 extra i jego Titania zmieniła właściciela. Oczywiście trzeba brać pod uwagę preferencje brzmieniowe które poza jakością samego sprzętu są jednym z kluczowych czynników oceny:)
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2025, 13:50 przez 32lysy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ROCHO
Gramofon: SONY PS-X60

Re: The best of wintydżytsu amplifikejszyn

Post autor: ROCHO »

Luxman C-03 + Luxman M-03
Kto ma kto testował.
Opinie
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator

Re: The best of wintydżytsu amplifikejszyn

Post autor: Wojtek »

Chyba najwyższy czas wydzielić ten Rochowy rollercoaster bo trochę psuje wątek Myszorowy, a zarazem będzie się jeszcze ciągnął i ciągnął (tak obstawiam).

A tak to wiemy co gdzie jak i się nie pogubimy :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
ROCHO

Wojtek pisze:
01 wrz 2025, 23:00
Chyba najwyższy czas wydzielić ten Rochowy rollercoaster bo trochę psuje wątek Myszorowy, a zarazem będzie się jeszcze ciągnął i ciągnął (tak obstawiam).

A tak to wiemy co gdzie jak i się nie pogubimy :)
Ok
Awatar użytkownika
Jaculek
Gramofon: Dual 704, 721

Post autor: Jaculek »

Żeby nie było za łatwo, to ja jeszcze polecę coś ze stajni Davida Haflera. Rewelacyjny sprzęt choć mało popularny. Nie wiem tylko, czy wizualnie taki np. DH-220 z DH-110 jest przez Ciebie akceptowalny :think:
Analog: Dual 704&721+DenonDL301&305/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP>PreamPDP>DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17/Malinka>Fiio K11 R2R
Awatar użytkownika
Frey
Gramofon: Dual 604

Post autor: Frey »

Jeśli rozważasz też nowy sprzęt (chyba tak skoro widzę Musical Fidelity M6si) to popatrz w stronę Atolla. Sprzęt niezmiennie made in France :D Z metalem to one sobie radzą wyśmienicie. Jak jest budżet to na przykład IN300 może być strzałem w dziesiątkę. Ewentualnie jakaś dzielonka od nich. Plus taki, że spokojnie wypożyczysz na odsłuch do domu.
Dual 604 | Dual M20E | Buphono
Audiolab 6000CDT | Wiim Ultra | Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature | Atoll AM100 Signature | Infinity RS6000A
Fostex TH-610
Awatar użytkownika
ROCHO

Wzmacniacz kupiony

Luxman M-03 i Luxman C-03 – klasyka japońskiego hi-fi

Luxman M-03 i Luxman C-03 to duet legendarnego japońskiego sprzętu audio z przełomu lat 80. i 90., łączący solidną moc, zaawansowaną technikę oraz wyjątkową jakość dźwięku. Poniżej przedstawiam krótką recenzję mojego zestawu, opartą na własnych doświadczeniach jak również danych z opisu specyfikacji M-03, C-03.

Mój system:
Zestaw podłączyłem do:
• gramofonu SONY PS-X60 z przedwzmacniaczem Audiokultura ISKRA 1,
• odtwarzacza CD Philips CD48,
• kolumn Klipsch RP-8000F II.

Klipsche mają wyrazisty, otwarty charakter. Dla niektórych ich brzmienie bywa zbyt jasne, a czasem zarzuca im się brak średnicy. Moim zdaniem grają jednak szczegółowo, dynamicznie i energetycznie – świetnie sprawdzają się w rocku i metalu. Słyszałem, że nowe kolumny muszą trochę pograć, by pokazały swoje zalety.
Przy pierwszym odsłuchu byłem rozczarowany – dźwięk wydawał mi się „ściśnięty”, bez przestrzeni. Kurwa co jest‼️‼️‼️. Coś źle podłączyłem? Jednak gdy mogłem posłuchać głośniej (choć nie ekstremalnie, bo mieszkam w bloku), sytuacja się całkowicie zmieniła. Luxman M-03/C-03 pokazał pełnię możliwości: naturalną barwę, plastykę, świetną kontrolę basu i złagodzoną górę pasma, co idealnie zrównoważyło potencjalną ostrość Klipschów.
Średnica zyskała ciepło i namacalność, a bas okazał się mocny, sprężysty i dobrze kontrolowany – bez „plumkania” jak miałem to wcześniej we wzmacniaczach Sony. Efekt końcowy to granie energetyczne a nawet analogowe i wciągające, ale nie męczące.

Na razie korzystam ze zwykłych kabli (Sommer Cable?), ale myślę nad zmianą na polecane na forum Mogami 2964.

Luxman M-03 – wzmacniacz mocy
To wzmacniacz stereo o mocy 200 W/kanał przy 8 Ω, a w trybie monoblokowym (BTL) potrafi osiągnąć nawet 450 W.
Jego konstrukcja oparta jest na masywnym transformatorze, solidnych tranzystorach wyjściowych i dużych radiatorach, co zapewnia stabilność i niezawodność. Charakterystycznym elementem są cyfrowe wskaźniki mocy z dokładnością do 0,1 W – nietypowe dla tamtych lat (osobiście wolę analogowe VU).
M-03 ceniony jest za połączenie ogromnej mocy z detalicznym brzmieniem i szeroką sceną dźwiękową.

Luxman C-03 – przedwzmacniacz
Luxman C-03 to przedwzmacniacz stereo, którego sekcja wyjściowa pracuje w czystej klasie A. Posiada rozbudowaną sekcję gramofonową dla wkładek MM i MC, z regulowanym obciążeniem (jeszcze nie testowałem, bo korzystam z zewnętrznego Audiokultura ISKRA 1).
Piszą, że to naprawdę dobre pre. Jedna z najlepszych wśród urządzeń vintage.
Zestaw Luxman M-03 i C-03 to klasyka z prawdziwą „duszą”. Grają ciepło, dynamicznie, szczegółowo i przestrzennie, a jednocześnie niemęcząco. Trzeba jednak pamiętać, że jakość nagrania ma ogromne znaczenie – moje płyty hardcore punk brzmią surowo( koncerty z Jarocina, garażowe, dema) podczas gdy klasyka rocka (The Doors, nagrania studyjne) potrafi zachwycić.
Ciekawostką jest, że brzmienie M-03 bywa porównywane do brytyjskich wzmacniaczy – bardziej neutralne i wyrafinowane niż stereotypowe „ciepłe” japońskie konstrukcje z tamtych lat. Ale to już pozostawiam Waszej opinii.

Mocne strony i wyzwania
Zalety:
• solidność i trwałość konstrukcji,
• brzmienie – precyzyjne, naturalne, dynamiczne,
• elastyczność – tryb stereo/monoblok w M-03, rozbudowana sekcja phono w C-03.

Wyzwania:
• duże gabaryty i ciężar ( mam nadzieję, że szafka wytrzyma),
• cyfrowe wskaźniki mocy mogą nie każdemu się podobać( mi się nie podobają‼️),
Mój zestaw Luxman M-03 i C-03 to połączenie potężnego wzmacniacza mocy i precyzyjnego przedwzmacniacza . To sprzęt, który udowadnia, że japońska inżynieria sprzed 30 lat nadal potrafi konkurować z nowoczesnym hi-fi. Daje brzmienie ciepłe, szczegółowe i dynamiczne – idealne zarówno do długich odsłuchów, jak i mocniejszej muzyki. To inwestycja w ponadczasową jakość i solidność.
Zakup na aukcji często może przynieść niespodzianki. Mój ma uszkodzone gniazda RCA (info sprzedawcy, że chyba przy pakowaniu uszkodził), potencjometr głośności zaczął trzeszczeć ( o dziwo nie zawsze ale potrafi pokazać co potrafi). Stan wizualny perfekcyjny. Tak więc czeka go przegląd, bo znając życie to zawsze coś się znajdzie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator

Post autor: Wojtek »

Rozumiem że wersja europejska? :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

ROCHO pisze:
14 wrz 2025, 16:59
Wzmacniacz kupiony
:clap:
ROCHO pisze:
przy pakowaniu uszkodził
Chyba spychaczem pakował :lol:
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
ROCHO

Wojtek pisze:
14 wrz 2025, 19:19
Rozumiem że wersja europejska? :)
Tak😉
Awatar użytkownika
ROCHO

Dario Antonio pisze:
14 wrz 2025, 20:03
ROCHO pisze:
Wzmacniacz kupiony
:clap:
ROCHO pisze:
przy pakowaniu uszkodził
Chyba spychaczem pakował :lol:
Tego nie wiem. Info było że jak pakował to musiał postawić na tylnej ściance z RCA
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

ROCHO pisze:
Mój ma uszkodzone gniazda RCA (info sprzedawcy, że chyba przy pakowaniu uszkodził),
Ale jak sprzedawał to były sprawne :lol:
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
ROCHO

amrowek pisze:
15 wrz 2025, 16:21
Ale
W opisie wszystko sprawne. W rozmowie telefonicznej wszystko sprawne.
Stawiam na półkę w celu sprawdzenia wejścia RCA uszkodzone. Wieczorem miałem możliwość podłączyć a zresztą i tak się nie śpieszyłem ze względu na temperaturę ( nie była na minusie ale warto dać czas) to potencjometr głośności zaczął trzeszczeć na lewym kanale.
Sprzedający oczywiście zobowiązał się do usunięcia wad, bo ma znajomego co umie lutować i takie tam. No zna się.
Myślę, że poszukam kogoś kto zajmuje się takim sprzętem i zrobi to jak powinno być. Ten C-03 jest lekki więc i wysyłka dobrze zabezpieczona dotrze.
A więc‼️‼️‼️
Kto może zrobić porządny przegląd techniczny?
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: JVC Victor QL-A75

Post autor: pavlos »

Niezastąpiony Ukaniu? Co prawda szykuje się na AudioVideoShow, ale może znajdzie chwilkę...
Awatar użytkownika
ROCHO

pavlos pisze:
15 wrz 2025, 17:46
Niezastąpiony Ukaniu
Widzę jego posty. Trzyman kciuki na jego decyzję w podjęciu się przeglądu ale nie chcę naciskać i zawracać gitarrrryyy.
Napiszę do niego i przypomnę się.