Wzmacniacz do fonica GS 464 + Unitra Space '86

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
streem
Posty: 5
Rejestracja: 10 sie 2018, 15:14

Wzmacniacz do fonica GS 464 + Unitra Space '86

Post autor: streem » 10 sie 2018, 15:23

Witam forumowiczów,

Znalazłem u rodziców stary sprzęt, niestety wygląda na to, że wzmacniacz sie do niczego nie nadaje, macie jakieś budżetowe propozycje do tego zestawu ?

+ kable od głośników są gołe, jest jakaś konkretna nazwa wejść, które je przyjmą?

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 2820
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Wzmacniacz do fonica GS 464 + Unitra Space '86

Post autor: Obywatel » 10 sie 2018, 16:58

GS-464 jakie ma wyjście DIN czy RCA?

Końcówkami kabli od głośników się nie przejmuj - mają być "gołe".
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

streem
Posty: 5
Rejestracja: 10 sie 2018, 15:14

Re: Wzmacniacz do fonica GS 464 + Unitra Space '86

Post autor: streem » 10 sie 2018, 17:02

DIN ale mam przejściówke na 2x RCA w razie potrzeby

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 2820
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Wzmacniacz do fonica GS 464 + Unitra Space '86

Post autor: Obywatel » 10 sie 2018, 17:09

Przejściówki degradują dźwięk.

Kup to:
https://allegro.pl/metz-ax-4960-solidny ... 97051.html
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

Awatar użytkownika
darkman
Posty: 8025
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina 2.01
Lokalizacja: Topanga Corral

Re: Wzmacniacz do fonica GS 464 + Unitra Space '86

Post autor: darkman » 10 sie 2018, 17:31

Tu masz temacik o serii GS:
viewtopic.php?t=3427
Są też inne o tym modelu na forum.
Co do RCA to na razie się nie spiesz z wymianą. Poczekaj na wzmacniacz, potem podłącz, posprawdzaj i dopiero zdecydujesz co i jak.

Co do wzmacniacza to coś od razu z wejściem phono proponuję, co by się nie rozdrabniać i nie naciągać budżetu.
Jaki masz budżet na ten wzmak: Mamy stosowne działy, podzielone pod względem możliwości finansowych. Tanie, nie znaczy złe.
FAQ mój wątek giełdowy S:LP`s post #1, str:1.

_hendryx
Posty: 52
Rejestracja: 01 wrz 2017, 10:23

Re: Wzmacniacz do fonica GS 464 + Unitra Space '86

Post autor: _hendryx » 10 sie 2018, 20:02

Miałem kiedyś identyczny zestaw - śmigało to wszystko z Tosca 303 - kable pasują bo w tosce DIN jest.. To był czaD :D . Ciekawe czy z tych Space można wycisnąć więcej gdyby podpiąć jakiś konkretny wzmak.. ja nie miałem okazji sprawdzić..

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 2820
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Wzmacniacz do fonica GS 464 + Unitra Space '86

Post autor: Obywatel » 10 sie 2018, 22:55

_hendryx pisze:
10 sie 2018, 20:02
Ciekawe czy z tych Space można wycisnąć więcej gdyby podpiąć jakiś konkretny wzmak..
Jeśli mają zdrowe zawieszenia i niepopalone wysokotonowe (w co wątpię), to w połączeniu z tym Metzem, do którego podałem link powinny zabrzmieć całkiem ładnie.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

streem
Posty: 5
Rejestracja: 10 sie 2018, 15:14

Re: Wzmacniacz do fonica GS 464 + Unitra Space '86

Post autor: streem » 11 sie 2018, 18:15

https://i.imgur.com/HDkotAT.jpg

taki jest stan gorszego głośnika, membrany dosyć mocno popękane, na drugim jest lepiej, tylko jedna mała rysa, będzie to żyć ? :D

Awatar użytkownika
darkman
Posty: 8025
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina 2.01
Lokalizacja: Topanga Corral

Re: Wzmacniacz do fonica GS 464 + Unitra Space '86

Post autor: darkman » 11 sie 2018, 19:13

streem pisze:
11 sie 2018, 18:15
membrany dosyć mocno popękane, na drugim jest lepiej, tylko jedna mała rysa, będzie to żyć ?
Nie, głośniejsze rozkręcenie potarga je do końca. To nie membrany tylko zawieszenie głośników. Membrany są dobre, a nawet bdb.
Zawieszenia do tych głośników można dostać na aukcjach, zmontowane już lub do własnego sklejenia.
Moim zdaniem warto je reanimować.
FAQ mój wątek giełdowy S:LP`s post #1, str:1.

Awatar użytkownika
Ramirez
Posty: 1253
Rejestracja: 17 sty 2016, 14:21
Gramofon: Sony PS-4300

Re: Wzmacniacz do fonica GS 464 + Unitra Space '86

Post autor: Ramirez » 11 sie 2018, 19:21

Tonsil za niewielkie pieniądze zrobi ci profesjonalną regenerację głośników, łącznie z rozmagnesowaniem układu itp. http://www.skleptonsil.pl/regeneracja,p9.html

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 2820
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Wzmacniacz do fonica GS 464 + Unitra Space '86

Post autor: Obywatel » 11 sie 2018, 20:18

Dokładnie - membrany wyglądają bardzo dobrze. Wymiana zawieszeń i głośniki będą śmigać jak nowe.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

streem
Posty: 5
Rejestracja: 10 sie 2018, 15:14

Re: Wzmacniacz do fonica GS 464 + Unitra Space '86

Post autor: streem » 14 sie 2018, 15:30

Dobra przyszedł METZ MECASOUND AX 4960, na auxie śmiga, nie wiem za bardzo jak podłączyć głośniki do niego, samo włożenie kabli chyba nie działa :D

Awatar użytkownika
darasXL
Posty: 207
Rejestracja: 10 lip 2016, 10:11
Gramofon: Technics SL-1500
Lokalizacja: Poznań

Re: Wzmacniacz do fonica GS 464 + Unitra Space '86

Post autor: darasXL » 14 sie 2018, 15:48

Tutaj powinieneś mieć bodajże takie wtyczki... :think:

https://allegro.pl/wtyk-glosnikowy-din2 ... ml#thumb/2
Technics SL 1500/Shure M95ED;AT-120E/Musical Fidelity V90-LPS/Marantz PM7000/Sony TA F550ES/Sony CDP 997/Dynaudio Audience 42

streem
Posty: 5
Rejestracja: 10 sie 2018, 15:14

Re: Wzmacniacz do fonica GS 464 + Unitra Space '86

Post autor: streem » 14 sie 2018, 16:04

Nie powinno to też śmigać bez wtyczek ? Zastanawiam się czy sprawdzenie czy głośniki działają baterią AA na kablach to wystarczający test

_hendryx
Posty: 52
Rejestracja: 01 wrz 2017, 10:23

Re: Wzmacniacz do fonica GS 464 + Unitra Space '86

Post autor: _hendryx » 14 sie 2018, 18:50

streem pisze:
14 sie 2018, 16:04
Nie powinno to też śmigać bez wtyczek ?
bez problemu powinno, chodzi tylko o to że możesz sobie łatwo zrobić zwarcie na wyjściu i coś uszkodzić, poza tym aby gołe kable w miarę siedziały w tym gnieździe trzeba się wspomóc zapałkami lub innymi wykałaczkami bo tak to trudno o trwałe połączenie - więc takie wtyki raczej są niezbędne w normalnej eksploatacji..
streem pisze:
14 sie 2018, 16:04
Zastanawiam się czy sprawdzenie czy głośniki działają baterią AA na kablach to wystarczający test
taki test sprawdzi raczej tylko głośnik niskotonowy, pozostałe w zależności od konstrukcji zwrotnicy raczej są schowane za kondensatorem więc do nich prąd stały nie dociera.. z drugiej strony to że ci pyknie głośnik niskotonowy po podłączeniu baterii nie znaczy jeszcze że będzie dobrze grać więc to w sumie żaden test..