Akai AP-100 do naprawy

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Deemahn

Akai AP-100 do naprawy

Post autor: Deemahn »

Mogę kupić od znajomego gramofon, który przestał u niego gdzieś w szafie ładnych parę lat. Ja nie bardzo się znam na serwisie takiego sprzętu. Z tego co mówi, to do wymiany jest wkładka i pasek. Oraz co tam jeszcze wyjdzie. Chce za niego 200 zł. Czy te naprawy/wymiany to będzie znaczący koszt? Jakieś duże niespodzianki mogą wyskoczyć? Co tam na pierwszy ogień należy sprawdzić (uruchamia się)? Dzięki za wszelką pomoc.
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS-X65

Re: Akai AP-100 do naprawy

Post autor: domibobi »

Zaczynając od rzeczy wiadomych...
Pasek: np. https://www.amazon.pl/pasek-noszenia-pl ... B00D6J1ZEC
Wkładka: tu sytuacja zależy od budżetu jaki chciałbyś przeznaczyć - na początek warto rozważyć zakup jakiejś ciekawej używanej wkładki + nowa igła (np. mocno zadowalające eliptyczne zamienniki Tonara - koszt około 50 euro).
Kończąc na niewiadomych...
A poza tym trzeba by przynajmniej sprawdzić czy się uruchamia i wymianie paska trzyma obroty. Dalej kwestia ramienia i windy (czyszczenie, smarowanie)... jeśli sam sobie tego nie ogarniesz to koszty rosną. Jest jeszcze szansa, że wymienisz tylko pasek i wkładkę i jako tako będzie grało, co może na początek wznowienia przygody wystarczy.
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
Deemahn

Dzięki za podpowiedzi. Muszę go dobrze obejrzeć. A jakieś niespodzianki z elektroniki, czy to raczej solidna konstrukcja pod tym względem?
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Deemahn pisze:
19 sty 2026, 07:29
Oraz co tam jeszcze wyjdzie.
Generalnie elektroniki tam nie ma tylko silnik prądu zmiennego (przynajmniej z tego co widzię w service manualu). Oprócz tego co wymienił domibobi, warto wymienić kondensator foliowy jaki tam jest czyli na napięcie 250V na wyższe napięcie bo jest bardzo na styk lub poniżej w dzisiejszych czasach fotowoltaiki. Generalnie to nie widzę jak tam działa regulacja obrotów o ile nie ma jej w samym silniku.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Deemahn

Bacek pisze:
19 sty 2026, 08:56
Deemahn pisze:
19 sty 2026, 07:29
Oraz co tam jeszcze wyjdzie.
Generalnie elektroniki tam nie ma tylko silnik prądu zmiennego (przynajmniej z tego co widzię w service manualu). Oprócz tego co wymienił domibobi, warto wymienić kondensator foliowy jaki tam jest czyli na napięcie 250V na wyższe napięcie bo jest bardzo na styk lub poniżej w dzisiejszych czasach fotowoltaiki. Generalnie to nie widzę jak tam działa regulacja obrotów o ile nie ma jej w samym silniku.
Dzięki bardzo. Czyli, przynajmniej teoretycznie, doprowadzenie go do użytku nie będzie oznaczało konieczności wydania jakichś wielkich pieniędzy. A generalnie to przyzwoity sprzęt na start?
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS-X65

Post autor: domibobi »

Jest na liście viewtopic.php?t=9997 , więc przyzwoity :) Teoretycznie nie powinno się to skończyć wydawaniem wielkich pieniędzy :) Pytanie tylko w jakim stanie trafił do szafy kolegi ;)
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
Deemahn

domibobi pisze:
19 sty 2026, 09:13
Jest na liście viewtopic.php?t=9997 , więc przyzwoity :) Teoretycznie nie powinno się to skończyć wydawaniem wielkich pieniędzy :) Pytanie tylko w jakim stanie trafił do szafy kolegi ;)
Mam nadzieję, że nie jako gruz w częściach 🙃.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

O ile będzie trzymał obroty to ok, jak nie to tu już zagwozdka bo tam nie ma żadnej elektronicznej regulacji. No i generalnie mówimy o gramofonie w cenie dwóch płyt. Tu w razie czego zwielokrotnić jego koszty naprawą to nie jest wyczyn.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Deemahn

Bacek pisze:
19 sty 2026, 10:07
O ile będzie trzymał obroty to ok, jak nie to tu już zagwozdka bo tam nie ma żadnej elektronicznej regulacji. No i generalnie mówimy o gramofonie w cenie dwóch płyt. Tu w razie czego zwielokrotnić jego koszty naprawą to nie jest wyczyn.
To prawda. Muszę przyznać, że cena ma znaczenie kluczowe, bo wtopienie 200 zł mogę jeszcze przeboleć. Ale mam też nadzieję, ze da się z niego zrobić przyzwoite urządzenie do słuchania winyli. Wiem, że czeka mnie inwestycja wkladka/igła i preamp, bo mój amplituner nie obsługuje phono.
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

Deemahn pisze:
19 sty 2026, 10:41
mam też nadzieję, ze da się z niego zrobić przyzwoite urządzenie do słuchania winyli.
Pewnie że się da :lol:
IMG_20250228_233100977_HDR.jpg
Ten pochodzi z niemieckiej wilgotnej piwnicy, plinta zgniła, chasis zardzewiało, ale czyszczenie, malowanie, smarowanie, nowy pasek, wymiana drutów, polerka, nowa plinta( teraz waży ponad 10 kilo) i gra. ;)
Za dwie stówki, to brać :!:
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
Deemahn

Dario Antonio pisze:
19 sty 2026, 22:20
Deemahn pisze:
19 sty 2026, 10:41
mam też nadzieję, ze da się z niego zrobić przyzwoite urządzenie do słuchania winyli.
Pewnie że się da :lol: IMG_20250228_233100977_HDR.jpg
Ten pochodzi z niemieckiej wilgotnej piwnicy, plinta zgniła, chasis zardzewiało, ale czyszczenie, malowanie, smarowanie, nowy pasek, wymiana drutów, polerka, nowa plinta( teraz waży ponad 10 kilo) i gra. ;)
Za dwie stówki, to brać :!:
No kurcze rispek 🤩. To jak go wezmę to będę pytał o tutorial, jak go tak zrobić 😁
Awatar użytkownika
Deemahn

No i kupiłem. W ciemno. Nawet kabla zasilania nie ma :roll: Wyglada, że to taki jak komputerowy? Zobaczymy co za niespodzianki mnie czekają. 😜
Załączniki
IMG_2388.jpeg
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Wkladka i koszyk pewnie wiecej warte niz gramiak wiec nie ma co narzekać bo to podstawowy ake solidny sprzęcik ;)
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Mawis pisze:
22 sty 2026, 19:57
Wkladka i koszyk pewnie wiecej warte niz gramiak
Dokładnie.
Deemahn pisze:
22 sty 2026, 19:27
Nawet kabla zasilania nie ma :roll: Wyglada, że to taki jak komputerowy?
Tak, nie jest to aż takie nietypowe w sprzętach audio.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Deemahn

Ja się cieszę, zobaczę jaka będzie reakcja forum, bo listę pytań mam długa. 🤣. A tak na początek, kogo najsensowniej nękać w sprawie przywrócenia tego patefonu do użytku? I to w tak najbardziej podstawowych kwestiach, bo jestem w tym zupełnie zielony. Wiem, że do wymiany jest pasek i igla, która jest wygięta. Mimo wszystko liczę na wasza cierpliwość. 🙃
ODPOWIEDZ