Jako posiadacz technicsa pozwolę się sobie wypowiedzieć

.
Większość gramofonów tejże firmy wiszących na alledrogo to modele z prostym ramieniem i mocowaniem T4P. Jest to rozwiązanie dość wygodne, bo odpadają problemy z regulacją (zwykle jej nie po prostu nie ma, chociaż w niektórych modelach jest), ale poważnie utrudniające wybór wkładek (poza oryginalnymi P 24/27/30/34 zostają bodajże jakieś Ortofony i Audio-Techniki), co ogranicza możliwość upgrade'u brzmienia. Najczęściej są to sprzęty z lat 80., przez co zalatują plastikiem, (SL-BD20 i podobne).
Co innego, jeśli chodzi o modele z ramionami typu S (mówię tylko o technicsach!) i headshellem na dwie śrubki - tutaj można dobierać wkładki i tym samym brzmienie do woli. Generalnie technicsy cieszą się dobrą opinią, taką specjalnością zakładu jest w tym wypadku wypadku napęd Direct Drive (co nie znaczy, że paskowce od Technicsa są bee). A co do porządnych modeli - za te pieniądze można upolować SL-Q3/Q2, D3/D2, B3, B2. Wszystkie podobne z wyglądu i wieku (79-80), różnią się napędem (Q - DD z kwarcem, D - zwykły DD, B - pasek) i tym, że trójki to automaty, a dwójki to półautomaty. Starszymi odpowiednikami tej serii są modele SL-220/230, 3200/3300, 5300. Sam mam SL-3210 (ta 10 na końcu oznacza, że jest czarny) i nie narzekam - obroty trzyma, mechanika działa, ustawia się łatwo. Poza tym SL-20 i SL-23 - stare, ale solidne paskowce. Proste sprzęty, (dwudziestka to manual bez kontroli obrotów), ale polecane, więc chyba są godne zaufania. I SL-1900/2000 - w sumie dobre, ale zwykle stanowczo przewartościowane, np teraz jest 1900 za 1300zł, ze 2,5 raza za drogo.
Zaproponowana przez ciebie B-trójka - za te pieniądze ujdzie (ciut drogo), ale OMB5 to taka sobie wkładka.
Obecnie nie widzę na allegro zbyt wielu ciekawych technicsów za rozsądne pieniądze, gdybym miał miejsce na półce, to myślałbym o SL-23 i SL-Q2. Jak już pisałem, ten pierwszy to półautomatyczny paskowiec, ten drugi to półautomat z kwarcem (czyli odpada kręcenie pitchem).
http://allegro.pl/gramofon-technics-sl- ... 93022.html
http://allegro.pl/technics-sl-q2-gramof ... 01476.html
Aha, pamiętajmy o władkach - ta Q-trójka ma jakiegoś no-name'a, a 23 ma Technicsa 270C II (większość technicsów z ramieniem S miała montowanych tą wkładkę, podobno jest dobra - nie wiem, nie mam)
Mam nadzieję, że nic nie poplątałem, pozdr.