Gramofon do 400 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
filipdm

Dobry, używany gramofon do 400zł

Post autor: filipdm »

Teraz to ja już zupełnie nie wiem co zrobić? :P

A ten jest ok? Warto licytować?
AKAI AP -100C
http://allegro.pl/gramofon-akai-ap-100c ... 87811.html

Generalnie mi się nie śpieszy z zakupem i mogę na coś poczekać.
Exposure 2010S2 CD + 2010S2 AMP + ProAc Studio 148 +
Sony PS-X40 (At12xe) + Moon 110lp2
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Winters pisze:Jak rozumiem dysponujesz odpowiednią statystyką. Podziel się.
Zapytaj Pana Google o jeden i drugi problem i policz ilość wystąpień. Wystarczy? :)
vinylpiotrek pisze:Główka chyba się nie zmieniła i to jest bardzo duży problem, gdyż tam jest tak mało miejsca, że wielu wkładek nie da się poprawnie skalibrować.
To prawda, niestety. + dla Pioneera za uniwersalny headshell.
vinylpiotrek pisze:Podobny, czyli co? Silnik NN, pasek, podtalerzyk, jeśli tak to Artur też jest podobny, kluczowa tutaj jest jakość wykonania...
O solidności już pisałem, tak? :) Na napęd nakłada się szereg parametrów, a te parametry PJ ma zbliżone do napędu w Pioneerze, stąd można zrobić jako takie porównanie klasowe.

Jeśli ktoś uważa to za głupie to cóż, inaczej tych gramofonów uczciwie nie potrafię porównać niż poprzez bebechy ;)
filipdm pisze:Teraz to ja już zupełnie nie wiem co zrobić? :P
Sorki, za bardzo się rozkręciliśmy co do tych Pro-Jectów.
filipdm pisze:A ten jest ok? Warto licytować?
AKAI AP -100C
Pewnie, że warto, jak już pisałem wcześniej, ale więcej jak 400 złotych to raczej nie... chociaż tutaj plusem do wartości jest wymienione okablowanie sygnałowe (raczej zrobione dobrze) oraz fajna wkładka Shure M95. Ciężko mi oszacować na jakiej cenie zakończy się licytacja, ale fakt faktem mimo tych usprawnień to za 400-500 złotych można już z kolei dostać znów nieco lepszy gramofon.

Widzę, że te Akai się Tobie spodobały? :)

Akai AP-100 to model dość popularny u nas, ciągle się jakiś trafia na aukcjach.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
filipdm

A czy do tego AKAI AP -100C dokupienie i wymiana np paska to jest duży problem?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Nie. Paska do tego modelu nie trzeba importować, bo jest od ręki dostępny u nas.
Z wkładkami też nie ma kłopotu.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
filipdm

Przepraszam, że tak męczę, ale mam jeszcze pytanie. Jaki współczesny gramofon zagrałby na poziomie tego AKAI AP -100C albo inaczej ile musiałbym wydać za nówkę żeby oba gramofony były porównywalne.
Akai z nową igłą i transportem to gdzieś 500 zł. Nówkę mogę odebrać osobiśie i mam na miejscu ewentualną pomoc w razie gdybym coś nie mógł sam ustawić.

Dzięki za cierpliwość
kielek

Post autor: kielek »

Nie wiem ile teraz kosztuje Project i czy dalej produkują go w tej wersji,ale nowy Denon którego staram się sprzedać kosztuje obecnie ok 1800zł i nie jest wart tej ceny w najmniejszym calu,a przypuszczam(jestem prawie pewien),że lepiej nie gra od tego Akai. Niektórzy polecają nowe Stantony lub Reloopy,ale nie mam doświadczenia z tym sprzętem(motown chyba ma Stantony i coś może powiedzieć),ale ogólnie poniżej 1000zł nic godnego nie kupisz jako nówki.
Awatar użytkownika
filipdm

Za nówkę byłbym skłonny jeszcze z 1500 zł, góra 2000 zł zapłacić,ale byłby to zakup raczej odległy w czasie zanim uzbieram tyle i nie wiem czy warto.

Generalnie wymyśliłem sobie 400-500 zł używka albo nówka w okolicach 1500zł w przyszłość. Więcej raczej nie dam, prędzej sprzedałbym kolumny i dołożył do nowych i pozostał przy CD.
kielek

Moim zdaniem(ale to opinia subiektywna) za 1500 zł nie kupi się nic nowego co by zagrało i wyglądało oraz było tak wykonane jak sprzęt ze złotego okresu winyla. Sam poluję na jakąś ładną używkę w kwocie 400-700 zł,ale wiem że to wymaga czasu,cierpliwości i trochę szczęścia :) Staram się znaleźć coś z okolicy,by móc obejrzeć,sprawdzić naocznie a nie na podstawie zdjęć od handlarza i tak mi się wydaje że to najlepsza forma zakupu,tyle że jak napisałem wcześniej potrzeba się uzbroić w cierpliwość.Teraz zresztą to podobno najlepszy czas na sprzedaż sprzętu,a nie koniecznie na zakup,bo wybór ostatnio na Alle... jakiś słaby jest.
Awatar użytkownika
motown

Re: Dobry, używany gramofon do 400zł

Post autor: motown »

kielek pisze:Niektórzy polecają nowe Stantony lub Reloopy,ale nie mam doświadczenia z tym sprzętem(motown chyba ma Stantony i coś może powiedzieć)
Stantona ST.150 mogę polecić, ale nie jest to znowuż jakaś rewelacja za te pieniądze. Główną zaletą ST.150 jest jego waga i bardzo solidna budowa. Dorzuciłbym jeszcze bezawaryjność (póki co nie miałem żadnych problemów) i dostępność (tanich) części w razie awarii. Ale właściwie nie wiem co mogłoby się psuć w tym czołgu. Napęd równo pracuje, obroty trzyma, ramię luzów nie ma, nic nie trzeszczy, nie skrzypi, nie buczy. Po prostu działa. Z dobrą wkładką gra pięknie, z pewnością zawstydziłby niejeden 'audiofilski' gramofon. Naturalnie są lepsze gramofony, ale naprawdę nie mam się do czego przyczepić.

Budżetowe Pro-Jecty, Denony czy Duale na pewno nie są lepsze od tego Stantona. I zgodzę się, że za 1500 zł nie znajdzie się nic nowego wartego uwagi. Dobre gramofony zaczynają się od 2500-3000 zł (mowa o nowym sprzęcie).
Pay for that motherfucker record

The Motown Sound™
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Etam.

Project Debut III/Carbon jest conajmniej na poziomie tego Akai.
Powiedziałbym, że to lepiej brzmiąca maszyna niż Stanton. Słuchałem Projecta i gramofonu "Super OEM" klasy Stantona, ten pierwszy wyciągał z muzyki więcej i tyle.

Project to w sumie podobny pomysł co AR XA.
DIOMEDES KATO
kielek

Mam nadzieję,że odsłuch prowadziłeś na tej samej wkładce,bo to tylko jest wówczas miarodajne.AR i Project mają taki sam patent na zmianę prędkości 45rpm,jak dla mnie niezbyt poręczny.Project swego czasu dawał dużą lepszą wkładkę na start(Ortofon OM 5e),gdzie np.Denon tragiczną AT91/3600 i pamiętam,że wtedy brzmieniowo lepiej wypadał Project,ale brew pozorom ramię Denona nie jest aż takie złe(mimo że nie z karbonu),a sam gramofon gra dość ciemnym dźwiękiem i dlatego w moim przypadku dość dobrze komponuje się z At 120.Poczytałem sobie trochę na AS odnośnie problemów Projecta z głośnym silnikiem i mój przypadek jednodniowy nie był odosobniony,więc trzeba mieć to na uwadze.Sam obecnie sprzedaję swój prawie nowy gramiak i wiem,że dużo stracę patrząc na zakup nowego(dałem wtedy ok 1400zł),przy Akai ten problem raczej by nie wystąpił,a w każdym bądź razie nie na taką skalę co tez jest pewnym argumentem.
Awatar użytkownika
filipdm

Czyli co wybrać Akai z SHURE M95 +nowa igła i przesyłką powiedzmy 500 zł czy Pro-Ject Debut Carbon z wkładką 2M-RED 1500?
Chyba spróbuję wylicytować tego Akai.
eenneell

Post autor: eenneell »

:clap: :clap: :clap:
Awatar użytkownika
motown

Re: Dobry, używany gramofon do 400zł

Post autor: motown »

Winters pisze:ten pierwszy wyciągał z muzyki więcej i tyle.
Ale co poeta miał na myśli?

Zresztą nad czym tu dywagować? To jest tylko i wyłącznie indywidualne odczucie słuchacza, które zależy od wielu czynników. Nie można tak łatwo porównać dwóch gramofonów. Ale absolutnie nie można się zgodzić z tym, że Pro-Ject Debut Carbon (nie wiem z jaką wkładką) jest lepszy od Stantona ST.150. Lepszy w czym? Ma bardziej "muzykalną" matę filcową? Ma niezłe ramię, ale jest lekki i ma spore kołysanie / odchylenie obrotów. Naprawdę trudno powiedzieć który gramofon zagra lepiej (zakładając, że założymy te same wkładki).

Niech każdy używa tego co lubi, na co go stać. I niech się cieszy muzyką ;]
Pay for that motherfucker record

The Motown Sound™
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Eh, obawiałem się że w tą stronę pójdzie ta dyskusja.
filipdm pisze:albo inaczej ile musiałbym wydać za nówkę żeby oba gramofony były porównywalne.
Z 1500-2000 złotych (nie biorąc pod uwagi wkładki).
filipdm pisze:Za nówkę byłbym skłonny jeszcze z 1500 zł, góra 2000 zł zapłacić,ale byłby to zakup raczej odległy w czasie zanim uzbieram tyle i nie wiem czy warto.
Zrób sobie w głowie prostą kalkulację. Pierwszy fakt: jeszcze nawet nie wiesz czy winyl Ci się spodoba, bo brak doświadczenia z tym nośnikiem widać w tym co piszesz. Wobec tego zastanów się czy warto na "rozpoznanie" wybulać więcej szmalu za nówkę kiedy nawet nie wiesz czy "to będzie to" :) Nie wspominając już o tym, że nie będziesz do końca wiedział czy "warto było", bo zabraknie porównania z używkami. Jeśli to "nie będzie to", to trzeba będzie się liczyć ze stratą ok. 1/4 ceny za "prawie nowy" gramofon. Jak dobrze kupisz używkę i "to nie będzie to", to jest spora szansa, że nie będziesz stratny przy odsprzedaży.

No, chyba że słoń nadepnie na talerz w między czasie, to inna sprawa :)

Już nie wspominając o tym, że kasę na używkę masz teraz, a kasę na nówkę będziesz może miał "kiedyś" (już słyszałem o takich planach na łamach forum i często ludziom coś potrafi wyskoczyć w między czasie, życiowo :D) .
filipdm pisze:Czyli co wybrać Akai z SHURE M95 +nowa igła i przesyłką powiedzmy 500 zł czy Pro-Ject Debut Carbon z wkładką 2M-RED 1500?
Chyba spróbuję wylicytować tego Akai.
Na pierwsze pytanie nie będę odpowiadał, bo nie chcę się powtarzać (nie widzę w tym sensu), ale co do licytacji to mam nadzieję, że się uda wygrać. Z drugiej strony, jak już wspominałem, więcej dawać raczej nie warto. Zresztą, są też w tej chwili inne oferty tego samego modelu, tak więc w razie czego masz plan B :D
motown pisze:Nie można tak łatwo porównać dwóch gramofonów.
To zależy, ale często nie jest to proste, fakt :)
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ