Wszystkie stare Soniacze są fajne

Tylko ceny niektórych są jakby nie z tej bajki ...
Która WEGA?
Ten JPS350 w tej cenie to kompletne nieporozumienie. To zdecydowanie model za który bym nie dał więcej niż 500-600 zł ...
Co innego P4410. Konstrukcja PS-4750 stara z 1974 roku, ale dosyć solidna. Zrobili z tego WEGA w 1977 bo już wtedy zaczynał się starzeć w stosunku do tego co było na rynku po wprowadzeniu nowych serii X. Pewnie nie dałbym za niego 1000 zł, ale ja po prostu nie lubię manuali. Kluczem jest stan optyczny i techniczny. Dać 1000 zł za staruszka w ciemno to może nie być najlepsze lokowanie kasy. A jeśli to żwawy i dobrze zachowany egzemplarz to czemu nie. Fakt, że pod marką Sony ta cena już by tak nie straszyła ...
Tu napisałem nieco więcej o WEGA: viewtopic.php?f=64&t=11677
Zaproponowałem X4 bo potrafiły kosztować i 1200 zł w zależności od stanu. To pierwsza seria kwarcowców i wysoki model Sony (droższe X6/X7 praktycznie miały tylko trochę rozbudowaną automatykę przy niemal tym samym ramieniu i silniku).
Jasne, że X50 to jeden z lepszych (moim zdaniem) gramofonów w historii Sony ale ten egzemplarz wygląda na przypudrowaną wystawkę z czyjegoś strychu/garażu ...
My to rozumiemy. Gramofony mają sprawiać radość. A to w zdecydowanej większość przypadków również polega na tym aby się podobały