Gramofon do 500 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hen1
Gramofon: Brązowy

Gramofon do 500 zł

Post autor: hen1 »

Obywatel pisze:ale jeśli już rzeźbić, to chyba lepiej wymienić wtyczkę. Albo... wzmacniacz.

Wzmacniacza nie chciał bym wymieniać :) jestem z niego zadowolony, więc pozostaje wymiana wtyczki.
Qub3n

Re: Gramofon do 500 zł

Post autor: Qub3n »

Cześć,

jestem konkretnie zielony jeśli chodzi o gramofony, ale już nieco się rozejrzałem w temacie i coraz bardziej przymierzam się do zakupu pierwszego sprzętu. Jak pozostali w tym temacie szukam gramofonu za 500zł (+/-50zł), używanego, najlepiej automat, choć łatwy w obsłudze półautomat też będzie niczego sobie. Wygląd nie ma znaczenia. Ważny jest aspekt "beginner-friendly" W niedalekiej przyszłości planuję kupno przedwzmacniacza(również może być używany) i głośników. Aktualnie na allegro jest paręnaście ofert gramofonów, najbardziej moją uwagę przyciągnęła ta: http://allegro.pl/gramofon-thorens-td-1 ... 40294.html

Wiem, że wiele osób na tym osób uważa, że sprzęt gramofonowy za takie pieniądze to herezja, ale nie stać mnie na drogi sprzęt, a świat winyli mnie bardzo zafascynował.

Będę wdzięczny za każdą pomoc :)
Awatar użytkownika
pawlos
Gramofon: l-75 l-78 s-500

Gramofon do 500 zł

Post autor: pawlos »

Jeżeli jesteś w miarę "nowy" w świecie winyli to nawet nie kombinuj z 30-sto letnimi sprzętami, które może posiadają duszę ale z pewnością nie dasz sobie rady z ciągłymi regulacjami itp. To co oferuje firma Thorens w postaci TD-158 z pewnością zadowoli każdego a w szczególności "świeżego" słuchacza winyli :-)

Ten cytat z opisu oferty mnie rozwalił :)
To jest chińska plastikowa zabawka ,która nie powinna nazywać się gramofonem i plami imię marki Thorens .
Ostatnio zmieniony 17 paź 2015, 13:18 przez pawlos, łącznie zmieniany 1 raz.
Lenco B-55 L-75,L-78
Dual 1218 ,1219 ,1249 ,621
Thorens TD 146 II , TD-166 I
Telefunken S-500 , S-600
Yamaha ca-810,B&O CD-3300,JBL -L-80 t Gi,Braun L-810,Dual CL-720
Awatar użytkownika
chudy_b

Gramofon do 500 zł

Post autor: chudy_b »

Qub3n pisze:moją uwagę przyciągnęła ta: http://allegro.pl/gramofon-thorens-td-1 ... 40294.html
Ten Thorens to współczesna produkcja. Daj sobie spokój. To nie ma nic wspólnego z legendarnymi Thorensami.
Qub3n pisze:przęt gramofonowy za takie pieniądze to herezja
Wcale nie. Za 500 zł mozna kupić całkiem niezły sprzęt. Ale nie nowy/współczesny.
Staszek60
Gramofon: Już Akai ap206c

Gramofon do 500 zł

Post autor: Staszek60 »

Poszukaj sprzętu na forum, to najpewniejszy zakup.
Zagadaj także do tollo i esdarka, z tego co mi już wiadomo Oni sprzedają gramofony przez siebie serwisowane. Prawdopodobnie są i inni ale jestem stosunkowo niedawno na forum więc jeszcze nie skojarzyłem kto .
A sprzęt 30 letni pochodzi ze złotego wieku gramofonów kiedy w fabrykach rządzili inżynierowie a nie księgowi. Śmiem twierdzić że za sprzęt z tamtej epoki w cenie 500 złotych teraz byś musiał zapłacić kilka tysiaków. jak kupisz z alledrogo licz się jednak z tym ze : sprzęt chodzi, gra , ma się dobrze ale: może grać o wiele lepiej , musi po tylu latach być przesmarowany , musi mieć ogólny przegląd / jak samochód/ . Po takim przeglądzie pochodzi...........oj -długo pochodzi i będzie Ci każde łożysko wdzięczne :violin:
Winylowy wariat
Qub3n

Rozumiem, a bylibyście w stanie polecić coś konkretnego?
Staszek60

Nie jestem w tym żadnym guru bo raczkuję ale polecę Ci to co mam czyli Akai Ap 206C . Jest to świetny gramofon. Miałem niewiele gramofonów / niektóre to tylko z nazwy były gramofonami..../ . Zacząłem jak większość chyba w latach 60 od Bambino /oczywiście to "sprzęt" rodziców / , był Artur , potem Fonomaster /wtedy to było w moim środowisku coś / , ostatnio Bernard i właśnie od kilku tygodni Akai Ap 206C . Także więc opowiadam się za tym co znam sam z autopsji .
Jedyny problem że to chyba ciut drożej niż Twój budżet ale warto poczekać ,dołożyć i cieszyć się czymś dobrym
Winylowy wariat
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 500 zł

Post autor: Wojtek »

pawlos pisze:To jest chińska plastikowa zabawka ,która nie powinna nazywać się gramofonem i plami imię marki Thorens .
Nieprawda. To niemiecki Dual 415 ze znaczkiem Thorens :) Tego pierwszego nie polecamy, więc tego "ze Szwajcarii" również ;)
Qub3n pisze:Rozumiem, a bylibyście w stanie polecić coś konkretnego?
Rozejrzę się potem na allegro :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Staszek60

Gramofon do 500 zł

Wojtek pisze:Rozejrzę się potem na allegro :)
Jak zawsze niezastąpiony :lol:
ja wolałbym sam na allegro nie szukać bo jak napisałem powyżej mam bardzo małe doświadczenie .
Winylowy wariat
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Gramofon do 500 zł

Post autor: Obywatel »

Staszek60 pisze:był Artur , potem Fonomaster /wtedy to było w moim środowisku coś /
Przesiadka z Artura na Fonomastera to musiało być jak wejście w inny świat :) Ja pomimo przesiadki na Technicsy nadal mam silny sentyment do polskich gramofonów - zwłaszcza do Daniela i Fonomastera bo to były najlepsze polskie sprzęty.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Gramofon do 500 zł

Post autor: esdarek »

Jako że forum to instytucja stworzona do dyskusji wtrącę swoje trzy grosze.
Zgadzam się w zasadzie ze wszystkim co piszą koledzy wyżej. Nie mogę jednak zrozumieć czemu by komuś nie polecić CS415/TD158 i podobnych sprzętów? Owszem my byśmy tego nie kupili bo mamy jakieś doświadczenie i sprecyzowane wymagania. Mamy też pewne obycie ze sprzętem i pewne wynikające z tego umiejętności. Kolega pisze, że jest totalnie zielony. Powiedzmy sobie szczerze-mechanizmy w tanich i drogich Dualach(Thorensach,Uherach,Grundigch,Marantazach i wszystkim co korzysta z tej platformy) są identyczne. Ceny nowych wahają się od 1500 do 4000zł. Róznice to głównie ramię. Dla kogoś kto nie chce żonglować wkładkami, eksperymentować z naciskiem i ustawiać AS na pustej płycie gramofon z fabrycznymi nastawami może być wybawieniem. Popatrzmy na to z tej perspektywy. Te gramofony nie grają żle, nie niszczą płyt i nie są plastikowymi chińskimi zabawkami. To że szpindel się nie obraca? widziałem takie rozwiązania w dużo lepszych gramofonach. Zawsze taki gramofon łatwo sprzedać jeśli wzrosną wymagania lub znudzimy się tym hobby. Nie należy też zapominać o tym, że konstrukcja mechanizmu jest b. stara a co za tm idzie dopracowana i sprawdzona, serwisowanie proste i tanie a awaryjność znikoma. Oczywiście uważam, że w tym przypadku cena 500 spowodowana jest napisem Thorens. Cóż ludzie kupują Renault Kangoo z gwiazdą Mercedesa-ich wybór. Realna cena takiego gramofonu przed serwisem ale sprawnego to 100-200 zł+50 za VIVANCO. Cena jaką mamy na tej aukcji bardziej odpowiada gramofonowi po serwisie i z gwarancją. Niemniej na temat ceny nie dyskutuję bo uważam ,że przedmioty mają taką wartość jaką ktoś chce za nie zapłacić.
Staszek60

Obywatel pisze:
Staszek60 pisze:był Artur , potem Fonomaster /wtedy to było w moim środowisku coś /
Przesiadka z Artura na Fonomastera to musiało być jak wejście w inny świat :) Ja pomimo przesiadki na Technicsy nadal mam silny sentyment do polskich gramofonów - zwłaszcza do Daniela i Fonomastera bo to były najlepsze polskie sprzęty.
To prawda , Fonomaster był objawieniem, wejściem / wtedy/ w świat BRZMIENIA
Winylowy wariat
Awatar użytkownika
pawlos
Gramofon: l-75 l-78 s-500

Gramofon do 500 zł

Post autor: pawlos »

Moim zdaniem dla kolegi najlepszym rozwiązaniem , o wiele lepszym niż te "chinskie" plastiki bedzie np. technics direct drive z t4p i to w tym budżecie wysoki model .
Np . SL-DD33 , SL-QD 33 ,SL-Q300 czy nawet można upolować SL-QX300
Lenco B-55 L-75,L-78
Dual 1218 ,1219 ,1249 ,621
Thorens TD 146 II , TD-166 I
Telefunken S-500 , S-600
Yamaha ca-810,B&O CD-3300,JBL -L-80 t Gi,Braun L-810,Dual CL-720
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Gramofon do 500 zł

Post autor: esdarek »

Tak, to jest rozwiązanie! Prostota obsługi zbliżona do omawianych modeli, a parametry wyższe. No i trafiając na zadbany egzemplarz to w zasadzie sprzęt niezniszczalny.
Qub3n

Gramofon do 500 zł

Znalazłem bardzo ciekawą ofertę na forum, mianowicie odrestaurowanego Telefunkena TS 860 z pre-ampem Dual TVV47 i igłą Sanyo ST 09. Zakładając, że miałbym za taki zestaw zapłacić 550zł, to czy byłoby to coś warte?
ODPOWIEDZ