Gramofon do 500 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
chudy_b

Gramofon do 500 zł

Post autor: chudy_b »

Obywatel pisze:odznacz "używane" i szukaj.
Obywatel, proponujesz zakup nowego gramofonu za 500 zł? Daj spokój. Olenka tylko używany od sprawdzonego sprzedawcy.

Tu świeży temat:
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=59&t=7393

Popytaj też esdarka.
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Gramofon do 500 zł

Post autor: Obywatel »

No, miałem na myśli, żeby szukać wśród używanych.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 500 zł

Post autor: Wojtek »

Obywatel pisze:A tak przy okazji, to czy można by założyć na forum temat
Ja nie widzę przeszkód. Jest już jeden o niepolecanych sprzedawcach płyt :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 500 zł

Wybierałbym między Akai AP-B20C, a Dualem 505-3.

Parę uwag: Akai jest nieco prostszą konstrukcją, ale zarazem jest solidniejszy.
Duale mają to do siebie, że automatyka potrafi się rozregulować po latach albo np. w transporcie, ale wystarczy się za to zabrać raz i mamy na długo spokój. Większość rzeczy da się też zrobić bez odsyłania sprzętu do serwisu.

Akai oferuje sprzedawca znany tego, że nie śpieszy mu się z wysyłką.

Jedno co mnie niepokoi przy Dualu to tył. Widać tam odklejające się etykiety. Świadczyć to może o tym, że gramofon stał długo w bardzo ciepłym miejscu (strych?). Nie musi to mieć jakiegoś znaczącego wpływu na jego pracę, ale zwracam uwagę.

Poza tym, na Dualu wisi wyższej klasy wkładka niż w Akai.

Nie wiem czy ułatwiłem wybór :morda:

Jeśli coś się okaże być nie tak z tymi sprzętami to najwyżej będziemy pomagali naprawić ;)
Wsparcie finansowe forum
Olenka

Re: Gramofon do 500 zł

Post autor: Olenka »

Czyli z tego co piszesz dla osoby, która nie miała wcześniej do czynienia z gramofonem lepszym wyborem jest Akai?
Mnie martwi przy tym Dualu to zniszczona pokrywa...to się da jakoś wymienić? Pokrywa i odklejające się etykiety faktycznie mogą świadczyć o nieprawidłowym przechowywaniu...

Lepsza wkładka odpowiada za lepszą jakość dźwięku, czy to jest dla laika słyszalne? a da się wymienić w tym Akai wkładkę na lepszą?

tylko nie krzyczcie...a co jest złego w takim sprzęcie?

http://www.electronic-star.pl/Akai-adap ... cgodkHQM3Q
Awatar użytkownika
chudy_b

Gramofon do 500 zł

Olenka pisze:a co jest złego w takim sprzęcie?
Dziwne, że uznana kiedyś firma pozwala na umieszczanie swojego logo na takim sprzęcie. Ten gramofon to kolejny plastik fantastik z Chin. Przy wadze 2,5 kg nic innego tam być nie może. Lekki plastikowy talerz w połączeniu z paskowym napędem oznacza duże problemy z utrzymaniem stałych obrotów. Na zdjęciu nie widać dokładnie, ale wygląda na to że ramię jest bardzo prymitywne bez możliwości regulacji choćby nacisku. Załączona wkładka to także absolutne minimum.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 500 zł

Olenka pisze:Lepsza wkładka odpowiada za lepszą jakość dźwięku, czy to jest dla laika słyszalne?
Jasne. Wkładka z igłą najbardziej odpowiadają za dźwięk w gramofonie :)
Olenka pisze:a da się wymienić w tym Akai wkładkę na lepszą?
Tak. Nie twierdzę, że ta fabryczna wkładka jest straszna czy coś. Na początek wystarczy. Nową igłę tez można do nie jeszcze nabyć :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
bluegi
Gramofon: różne

Post autor: bluegi »

Olenka pisze:a możecie mi podpowiedzieć, które używane gramofony za taką cenę będą się nadawały...chodzi mi o firmę, model? mam tego szukać na allegro? na co mam zwracać uwagę(...)
Ja ze swojego dotychczasowego doświadczenia (niedużego, więc proszę brać na to poprawkę), jeżeli chodzi o używany sprzęt "pro" szukałbym czegoś:
- najlepiej z napędem bezpośrednim (jeżeli nie będzie trzymał obrotów to z góry jest do odstrzelenia. W paskowym jest jeszcze opcja że to pasek i trzeba się bawić, wymieniać, sprawdzać, co wymaga czasu i można nie zdążyć sprawnie odesłać).
- najlepiej z kwarcem (ale tutaj już może być problem z kwotą)
- jeżeli nie z kwarcem, to koniecznie z lampą stroboskopową żeby wygodnie sprawdzać obroty
- z gwarancją rozruchową. Żeby można podłączyć, sprawdzić te obroty przede wszystkim, wkładkę(ale jeśli gramofon jest ok, to można łatwo wymienić) i gdyby coś nie banglało, to odesłać
- z ramieniem typu " S " plus żadnych wkładek T4P itp
- nigdy w życiu nie kupować od sprzedawcy z Witnicy, który ma pół allegro zasiane szrotami i sam nie wie co do końca sprzedaje

Z modeli w które JA, osobiście, bym celował to: Technics D2, Technics D3 (może być problem z kwotą), jeżeli jednak pasek to Technics B2, Technics B3 (koleżanka ostatnio kupiła z idealną pokrywą, idealnie działającą wkładką chyba za 4 stówki i jest zachwycona. Na allegro rzecz jasna).

W skrajnej ostateczności gdyby nic się nie dało znaleźć albo jakość byłaby wątpliwa, kupiłbym chłopakowi nowiutkiego Reloop'a RP-1000, paskowego, manualnego, na gwarancji i już. Chodzą za 500-600. Za ten hint pewnie koledzy audiofile mnie zjedzą, ale osobiście uważam że to bardzo fajny gramofon i będzie pewniak. Nowy, ładny (rzecz gustu oczywiście), nie gra źle, zwłaszcza po zmianie wkładki na AT95E. I jako prezent może zrobić lepsze wrażenie niż drewniany Dual, jeżeli ktoś nie jest wgryziony w temat i nie szuka kolekcjonerskich vintage sprzętów. Na serio ten gramofon nie gra źle ;) Odpalałem na tych samych wkładkach Reloop'a, swojego Technics'a SL-1900 i falującego CEC'a 5200 i przeciętny "Kowalski" nie słyszy żadnej różnicy.
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2015, 13:46 przez bluegi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Obywatel pisze:odznacz "używane"
A w zasadzie zaznacza używane.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Olenka

Gramofon do 500 zł

o tym Akai też pisze sprzedawca, że udziela 12 miesięcznej gwarancji...no to już nie wiem. Obejrzałam tego Reloopa no i co ja mogę powiedzieć ładny jest:P ale z przedwzmacniaczem to już trochę przekroczy mój budżet... Pytanie podstawowe, czy z aukcji tego Akai wynika, czy jak go dostanie w łapki laik i włoży płytę to będzie przyzwoity dźwięk bez żadnych dodatkowych manipulacji, bo jak znam gomęża on się pewnie wgryzie w temat, ale głupio byłoby mu dać coś co do obsługi wymaga wiedzy specjalistycznej...
Awatar użytkownika
chudy_b

Gramofon do 500 zł

Olenka pisze:coś co do obsługi wymaga wiedzy specjalistycznej...
Żaden gramofon nie wymaga do obsługi specjalistycznej wiedzy. Jeśli Twój mąż nie ma dwóch lewych rąk i potrafi np. gniazdko wymienić, zlew przepchać, to z gramofonem też sobie poradzi.
Awatar użytkownika
bluegi
Gramofon: różne

Gramofon do 500 zł

Post autor: bluegi »

No tak wynika i pewnie tak będzie :) Mąż będzie musiał tylko sobie nacisk ustawić i anti skating, ale w reloopie czeka go to samo. Przy pomocy youtube'a ogarnie w 5 min.
Ja swojego ostatniego Technics'a kupiłem u tego sprzedawcy z Niemiec i ogólnie wszystko spoko, ale licz się z czasem oczekiwania do 2 - 3 tygodni i opcjonalnie nie panikuj jak ja :D
Nie wiem kiedy te urodziny, ale chyba warto wspomnieć że tak może być.
Ten sam sprzedawca, w tej samej cenie ma też Duala z napędem bezpośrednim i stroboskopem - http://allegro.pl/dual-cs-607-gramofon- ... 78599.html
Ja jestem na takim etapie że zamiast Akai'a wziąłbym Dual'a. Bo mniejsze prawdopodobieństwo że obroty będą niestabilne (napęd bezpośredni) i możliwość sprawdzenia tych obrotów "nie na ucho" (bo jest stroboskop).
Gdyby nie było stroboskopu, a byłby kwarc to już zupełnie inny temat. Co nie znaczy że Akai będzie zły:) Z tym że moje "porady" traktuj drugo, czy nawet trzeciorzędowo, bo ja też od niedawna wgryzam się w temat gramofonów.
Olenka

oooo wielkie dzięki za kolejny namiar:)

eee gniazdka to on na bank nie potrafi wymienić:P z niego jest raczej taki ekhm intelektualista:P
Awatar użytkownika
klin
Gramofon: Thorens 125 MK II

Gramofon do 500 zł

Post autor: klin »

...kto wie, może coś nowego się w nim przebudzi jak zobaczy gramofon ;)
ODPOWIEDZ