Gramofon ‘vintage’ vibe
-
gunner5
Gramofon ‘vintage’ vibe
Cześć!
Chciałbym rozpocząć przygodę z gramofonem. Zależy mi na brzmieniu vintage. Mam na myśli ‘naturalne niedoskonałości’ jakie stare gramofony mają podczas grania. Głównie chciałbym na nich słuchać muzyki typu Sinatra, Ella Fitzgerald, Elton John, Queen, Michael Jackson… Chciałbym, żeby ten dźwięk był miękki i przyjemny. Wstępnie myślałem o gramofonie walizkowym, ale wyleczyłem się z tematu czytając recenzje na ich temat. Potrzebuje zestawu, który nie zajmie dużo miejsca ze względu na mały pokój (około 15 m).
Przez myśl przeleciały mi gramofony od House of Marley, ale ostatecznie opinie na ich temat też nie są najlepsze, więc to co znalazłem, co mogłoby spełnić moje oczekiwania to Audio‑Technica AT‑LP60X albo AT‑LPW30TK w zestawie z głośnikami Edifier R1280DB lub R1380DB.
Będę wdzięczny za wszystkie opinie i polecenia.
Chciałbym rozpocząć przygodę z gramofonem. Zależy mi na brzmieniu vintage. Mam na myśli ‘naturalne niedoskonałości’ jakie stare gramofony mają podczas grania. Głównie chciałbym na nich słuchać muzyki typu Sinatra, Ella Fitzgerald, Elton John, Queen, Michael Jackson… Chciałbym, żeby ten dźwięk był miękki i przyjemny. Wstępnie myślałem o gramofonie walizkowym, ale wyleczyłem się z tematu czytając recenzje na ich temat. Potrzebuje zestawu, który nie zajmie dużo miejsca ze względu na mały pokój (około 15 m).
Przez myśl przeleciały mi gramofony od House of Marley, ale ostatecznie opinie na ich temat też nie są najlepsze, więc to co znalazłem, co mogłoby spełnić moje oczekiwania to Audio‑Technica AT‑LP60X albo AT‑LPW30TK w zestawie z głośnikami Edifier R1280DB lub R1380DB.
Będę wdzięczny za wszystkie opinie i polecenia.
- daru0105
Re: Gramofon ‘vintage’ vibe
Na tym gramofonie Audio‑Technica AT‑LP60X tego nie uzyskasz niestety. Ani tym drugim Chcesz brzmienie vintage itd. Nie uzyskasz tego w tej cenie z takim grmofonem. Idż do sklepu, posłuchaj, wyporzycz do domu, do swojgo zestawu. Jeżeli kupisz ten gramofon w ciemno, możesz być mocno zawiedziony
Micro Seiki DD-8, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Nie do końca wiem co to brzmienie gramofonu vintage? Co do wkładek to jeszcze coś bym wymyślił ale gramofonów nie bardzo. Chodzi o słyszalne wow czyli spowolnienia i przyspieszenia obrotów? To generalnie cecha kiepskich gramofonów a nie vintage. No chyba że cofamy się do ery patefonów.
Gramofony, pomijając te "ozdobne" wyroby gramofonopodobne mają zbliżone rozmiary, także tu raczej nie zaoszczędzisz na miejscu. Rozumiem że chcesz to przeskoczyć głośnikami aktywnymi i wtedy albo potrzebujesz model gramofonu z wbudowanym przedwzmacniaczem gramofonowym albo zewnętrzny przedwzmacniacz gramofonowy.
Miej na uwadze to że gramofon nie powinien stać na głośnikach ani głośniki nie powinny stać na meblu na którym stoi gramofon. Lepiej wtedy dla jednego lub drugiego wykombinować jakieś półki do ściany.
Gramofony, pomijając te "ozdobne" wyroby gramofonopodobne mają zbliżone rozmiary, także tu raczej nie zaoszczędzisz na miejscu. Rozumiem że chcesz to przeskoczyć głośnikami aktywnymi i wtedy albo potrzebujesz model gramofonu z wbudowanym przedwzmacniaczem gramofonowym albo zewnętrzny przedwzmacniacz gramofonowy.
Miej na uwadze to że gramofon nie powinien stać na głośnikach ani głośniki nie powinny stać na meblu na którym stoi gramofon. Lepiej wtedy dla jednego lub drugiego wykombinować jakieś półki do ściany.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Moze zacznij od lektury
viewtopic.php?f=46&t=6409
viewtopic.php?f=46&t=6409
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
-
32lysy
- Gramofon: Q202, Victor QLA7
Brzmienie może i uzyska stosując wkładkę grajacą w stylu ,,vintage,, (na pewno nie tą która jest w tym AT fabrycznie )ale jakosć sprzętu i klasa pozostawia wiele do życzenia. Za te pieniądze kupi się już jakiś gramofon a nie wydmuszkę.
-
aldek
Może chodzi o wkładkę piezoelektryczną? Wtedy stary Artur będzie jak znalazł albo jakiś prastary Dual na takie wkładki. Na plus – nie trzeba specjalnego gniazda Phono we wzmaczniaczu. Przy wyborze takiego gramofonu sprawdź, czy są dostępne igły do jego wkładki.
- zwy
- Gramofon: Sony PS-X60
Jeżeli chodzi o niedoskonałości to chyba trzaski, pyknięcia i smażenie, ale to akurat łatwo osiągnąć. Wystarczy kupować mocno używane płyty i ich nie myć
-
Rudinho
- Gramofon: Micro Seiki DD-7
Wyczuwam w powietrzu subtelną woń Andrzeja ze Szczecina

Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
- pavlos
- Gramofon: JVC Victor QL-A75
-
Rudinho
- Gramofon: Micro Seiki DD-7
Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
- pavlos
- Gramofon: JVC Victor QL-A75