Hej, chciałbym poradzić się kogoś doświadczonego ponieważ od kilku lat zbieram płyty winylowe, moim sprzętem jest właśnie Bernard 434 z wkładką ATVM95 (Space 86, Technics SU-600, SH-8046, Akai HX-A1). Chciałbym zrobić jakiś przeskok jeżeli chodzi o gramofon i wkładkę. Celowałbym w budżet 1500-2000 zł za sam gramofon. Najbardziej chciałbym celować w Technicsa, lecz na rynku jest tyle modeli że sam nie wiem… czy automat, czy manual, direct drive to podstawa teraz po moim paskowym z unitry. Nie wiem też jak zapatrywać się na wkładki, czy celować w jakieś AT, Ortofony, czy zamienniki igieł.
Widziałem też nowy gramofon AT podobny do Technicsa 1200 ale no to już produkcja Chińska, jednak przy moim sprzęcie vintage wolałbym się skupić na czymś z epoki co było zrobione w Japonii.
Jeżeli chciałbyś podzielić się swoją opinią/radą byłbym wdzięczny. Pozdrawiam
Na początek oferta z forum: Technics SL Q33 - serwis Klimas Audio, co jest bardzo ważną sprawą - duży plus oferty. viewtopic.php?p=505297#p505297
Cena trochę powyżej wskazanej przez Ciebie ale już z wkładką (nie wiem czy pisząc "sam gramofon" miałeś na myśli bez wkładki.
Poza tym rzuć okiem np. na allegro / olx na gramofony tej marki w przedziale cenowym, który Cię interesuje. Podrzuć jakieś ogłoszenia, które wpadły Ci w oko.
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
Bardziej by mnie jednak interesował gramofon w którym mogę zastosować na podstawie mojej wkładki inną igłę, lub mieć dwie na płyty w gorszym stanie, po prostu inny koszyczek/Head shell niż ten w SL-Q33.
Jestem też ze Śląska, dlatego staram się szukać czegoś w okolicy, żeby podjechać i sam ocenić stan sprzętu. Nie znam się zbytnio, ale jednak ocena na żywo jest zupełnie inna niż wysyłka z nie pewnego źródła.
Ostatnio nawet przechodzą mnie myśli, czy nie zbierać powoli np. no coś nowego jak Technics SL-100C…
Zależy mi na sprzęcie, który faktycznie będę mieć na długie lata spokój. Ponieważ no jednak na takich portalach jest wiele „podpicowanych” gramofonów, a nie chciałbym utopić od razu w późniejszą naprawę. Mam sprzęt z epoki, ale w większości jest to sprzęt w mojej rodzinie od nowości. Znam jego pochodzenie.
Akurat Technics SL Q33 ma standardowe mocowanie typu SME więc koszyki o takim mocowaniu są proste do wymiany i można mieć ich wiele z różnymi wkładkami.
Ten gramofon z linku, który wkleiłem jest akurat od sprawdzonego sprzedawcy i po serwisie. Więc Twoje obawy w tym przypadku są nieuzasadnione.
Nowy Technics ze sklepu to dobry pomysł.
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
Jeżeli Technics to można brać pod uwagę od modeli:
- SL D2, SL D3
- SL Q2, SL Q3
- fajny dobry sprzęt na forumowej giełdzie SL Q33 OD ŁUKASZA
Po serwisie - to jest podstawa i gwarancja zero kosztów dodatkowych. Jak ma być na lata.
- modele SL 1300, 1400 1500 mk1
- modele SL 1600, 1700, 1800 mk1
- a potem wyższe modele SL 1600, 1700 1800 Mk2.
Ja mam osobiście SL1300 Mk1 i jestem zadowolony z tego gramofonu. Ale ten model też ma swoje bolączki.
Także jak ma być pewnie i na lata to najlepiej po serwisie.
Chyba że masz zdolności techniczne do sprzętu i sam ogarniesz.
TECHNICS SL-1800 MK2/TECHNICS SL-1300 MK1
P XUV 4500Q, E 4000D/I, ADC XLM Mk3, Shure V15 III, Technics EPC205C, Grace F8, Elac 792, Elac 455,
Schit Mani MkI/DIY CS Blue VI P/Musical F V90-LPS -->Luxman L30
METZ 4635/GR Prof 850a/SA1005