Gramofon do 20/25k

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
Awatar użytkownika
zelazny

Re: Gramofon do 20/25k

Post autor: zelazny »

Bacek pisze:
wczoraj, 12:55
zelazny pisze:
wczoraj, 12:46
To nie sugestia lepszości. Po prostu użytkuję PD 171 i wiem jaki znakomity jest ten gramofon...
Jasne, tylko jeżeli miał bym wydać 2x więcej na gramofon to dobrze było by żeby za tą decyzją coś stało. Znakomitych gramofonów jest wiele.
Dla mnie Luxman PD 171, to jak jeden, jedyny możliwy wybór, po tym czasie jaki minął. Naprawdę warto. Wszystkie elemnety z jakich się składa są po prostu piękne, znakomitej jakości. Ja poszedłbym w Luxmana PD 151 jeżeli PD 171 jest poza zasięgiem. Z tym gramofonem jest tak, że szczęka opada w momencie zobaczenia go na żywo. Kiedy wyjmiemy go z pudła z trzech warstw kartonu. Jestem zdania, że warto kupić Luxmana, a na resztę toru uzbroić się w cierpliwość. Słuchałem z wkładkami Denon DL-110 oraz DL-160, a nie są to drogie wkładki. Dźwięk całości był nieprzeciętny, a przecież był to pre MM Marantza PM7000. Kup Luxmana i coś z mniejszej półki z wkładek i pre. Wiem co piszę stary. Badziesz zachwycony tym gramofonem. Skoro ja uzyskałem znakomity efekt na wkładce Denon i pre we wzmacniaczu, to i tobie przypasi takie rozwiązanie. Wkładkę Soundsmith i pre tego producenta kupiłem długo później...
Oczywiście, będzie tak jak sobie wybierzesz; Pawelec, Technics - do wyboru do koloru.
panboss13
Gramofon: Sony PS-HX500

Post autor: panboss13 »

Dzięki za wszelki odzew, bo widzę ,że jest bardzo dużo i pomocny :)
Mawis pisze:
wczoraj, 14:20
Ale skąd niby masz wiedziec ze to bedzie ta ?
Stworzyłem ten post, żeby zebrać informację o potencjalnych gramofonach/wkładkach i oczywiście nie zamierzam niczego od razu zamawiać :) Napewno będę szukał i kombinował, żeby umówić się na odsłuch w jakimś salonie. Wiadomo, może być z tym trochę problemów, zwłaszcza przy cenie tej wkładki, ale liczę, że się uda. W każdym razie chciałem od tego zacząć, żeby nie musieć słuchać kilkudziesięciu wkładek. Po samych odsłuchach pewnie już sam będę w stanie podjąć ostateczną decyzję.
Mawis pisze:
wczoraj, 14:20
Właściwie nawet nie okresliłes czego słuchasz.
Ooo faktycznie, moje gapiostwo, napisałem to w poście w którym się przedstawiałem a tutaj zapomniałem o tym wspomnieć. Gatunkowo słucham głównie popu, rocka i rapu. Dodam, że mam dużą słabość do kobiecych wokali
Pawelec pisze:
wczoraj, 15:50
Warto abyś wspomniał w jakim torze ma występować gramofon i wkładka
Marantz Model 30 + Focal Kanta 2. Przedwzmacniacz gramofonowy wbudowany w Marantza. Kable Melodiki
Pawelec pisze:
wczoraj, 15:50
Exclusive P10, Pioneer PL 70L II, Yamaha GT 2000 lub Micro Seiki BL 111L
Nie ukrywam, widziałem Twój wątek na forum i wygląda imponująco, także w kontekście kupna używanego gramofonu brzmi to dużo bezpieczniej niż Allegro czy jakiś Olx. Także pewnie odezwę się na Priv pod koniec tygodnia o więcej szczegółów, żeby mieć konkretną alternatywę dla nowego sprzętu :)
Marcinus pisze:
wczoraj, 16:55
Może się zdarzyć, iż wkładka ulegnie zużyciu przed zakupem odpowiedniego przedwzmacniacza
To chyba najważniejsza wypowiedź w tym temacie, także bardzo dziękuję za nią. Szczerze powiedziawszy wiedziałem, że wkładki i igły ulegają zużyciu, ale myślałem, że spokój będzie na conajmniej 5 lat po wyborze. Po przeczytaniu Twojej wypowiedzi trochę się zacząłem obawiać, bo raczej żywotność podawana jest na poziomie 2000 godzin. Szacując 20h tygodniowo to wychodzi, że musiałbym taką wkładkę zmienić po 2 latach. Szczerze powiedziawszy to nwm czy nie będzie to gwóźdź do trumny mojego pomysłu kupna tej Hany Umami. Jak widać lepiej przed zakupem poradzić się innych osób :) Tutaj mam do was pytanie, czy faktycznie jest to taka mała liczba godzin? I czy przekroczenie tych 2000 godzin bardziej oznacza spadek jakości czy już niszczenie płyt?
Sony PS-HX500 + Wiim Ultra + Marantz Model 30 + Focal Kanta N°2
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

panboss13 pisze:
wczoraj, 22:55
najważniejsza wypowiedź w tym temacie
W cytowanej wypowiedzi są dwa przesłania.
Pierwsze to odczytane przez Ciebie przesłanie o zużywaniu się igły.
A drugie przesłanie dotyczy przedwzmacniacza wbudowanego w Twojego Marantza, który może stać się hamulcowym dla wkładek z wysokiej półki, na którą zerkasz. Myślę, że warto przynajmniej wypożyczyć jakiś solidny zewnętrzny preamp, z paletą ustawień, żeby się przekonać czy warto szukać i wydawać kolejną kasę. I to nie wiem, czy czasem nie jednocześnie z kupowaniem wkładek, żeby od razu dopasować te newralgiczne elementy.
W tym kontekście pójście w gramofon w okolicach 12-15k, jak ten SL-1300G na przykład, dałoby komfort dodania wypasionego preampa.
Decyzje (i pieniądze) - Twoje :D
Awatar użytkownika
xytrasik
Gramofon: Dual CS 721
Kontakt:

Post autor: xytrasik »

panboss13 pisze:
wczoraj, 22:55
Dzięki za wszelki odzew, bo widzę ,że jest bardzo dużo i pomocny :)
Hej, posłuchaj Pawelca, dobrze Ci radzi. Jak gdy pierwszy raz zobaczyłem u niego ten sprzęt to śnił mi się nocami. Paweł mówił: na spokojnie, posłuchasz i wyrobisz sobie ucho. Ja dziś gdybym miał taki budżet to pewno całość bym wsadził w P3, król gramofonów jest jeden.
Ale gdybym był na Twoim miejscu to bym kupił pewno PL70, resztę wsadził we wkładki, posłuchał rok lub dwa, wkładki zostawił, PL70 sprzedał i zamówił P3. Zdolny jesteś, młody, pisałeś coś o podatkach, firma Ci żre, poradzisz sobie. Każdy z nas coś w firmie utopił, ale audio z starych lat po konkretnym serwisie to wymiata.
ODPOWIEDZ