Thorens TD 280 + Stanton TH680S
-
Thorens TD 280 + Stanton TH680S
Drodzy forumowicze, proszę o pomoc.
Mam możliwość kupienia gramofonu Thorens TD 280 z wkładką Stanton TH680S. Cena 650 zł.
Brać ? Dobra oferta?
Sprzedający (pośrednik) twierdzi że prawdopodobnie sprzęt nie był używany bo rzekomo w kartonie był gramofon z niezałożonym paskiem ale nie wiem na ile to tylko legenda.
Wiem że książkowo należałoby podłączyć docelowy wzmacniacz, docelowe kolumny usiąść wygodnie w fotelu i przesłuchać kilku ulubionych płyt, ale takiej mozliwości nie ma i nie będzie. Mój sąsiad zapytany kiedyś o wrażenia z jazdy nowym autem powiedział „Jest OK. Jeździ w przód i w tył”. Ja też po dokonaniu szybkiego testu w spartańskich warunkach stwierdzam że gramofon działa. Podłączony do przypadkowego wzmacniacza i przypadkowych kolumienek od mini wieży - gra. Talerz się obraca, przy starcie wydał z siebie jęknięcie ale później chodził cichutko. Pokrętło zmiany prędkości 33/45 działa, winda działa, ramię przestawione nad płytę opuściło się cicho i sprawnie. Igła dotknęła płyty bez ingerencji w ustawienia przeciwwagi.
O wkładce się nie wypowiadam – nic mi ta nazwa nie mówi ale moja niewiedza nie jest tu żadnym argumentem za ani przeciw. Sprzedający zapewnia, że wkładka jest warta więcej niż sam gramofon.
Jeśli stan zewnętrzy może mówić o stanie zachowania sprzętu to gramofon w stanie idealnym, bez rys, przetarć i śladów użytkowania. Pokrywa cała, z drobnymi rysami, zawiasy całe, pokrywa otwarta utrzymuje się w zadanym położeniu.
Co sadzicie, biorąc pod uwagę stosunek jakość /cena ?
Taki gramofon na olx zależne od wkładki można kupić w przedziale 500 – 1000 zł.
Wkładkę znalazłem na ebay: https://www.ebay.pl/itm/166291389206
Poczytałem już na forum że gramofon nie należy do szczególnie polecanych ale czy biorąc pod uwagę sprawność, stan zachowania i wkładkę - może okazać się dobrym zakupem ?
Nie ukrywam że całość mi się podoba i jest zakresie moich obecnych mozliwości finansowych.
(Jeśli kupię, zamierzam podłączyć do Pioneer A-504R i Acoustic Energy Aegis One)
Real photo w załączeniu
Pzdr.
p.
Mam możliwość kupienia gramofonu Thorens TD 280 z wkładką Stanton TH680S. Cena 650 zł.
Brać ? Dobra oferta?
Sprzedający (pośrednik) twierdzi że prawdopodobnie sprzęt nie był używany bo rzekomo w kartonie był gramofon z niezałożonym paskiem ale nie wiem na ile to tylko legenda.
Wiem że książkowo należałoby podłączyć docelowy wzmacniacz, docelowe kolumny usiąść wygodnie w fotelu i przesłuchać kilku ulubionych płyt, ale takiej mozliwości nie ma i nie będzie. Mój sąsiad zapytany kiedyś o wrażenia z jazdy nowym autem powiedział „Jest OK. Jeździ w przód i w tył”. Ja też po dokonaniu szybkiego testu w spartańskich warunkach stwierdzam że gramofon działa. Podłączony do przypadkowego wzmacniacza i przypadkowych kolumienek od mini wieży - gra. Talerz się obraca, przy starcie wydał z siebie jęknięcie ale później chodził cichutko. Pokrętło zmiany prędkości 33/45 działa, winda działa, ramię przestawione nad płytę opuściło się cicho i sprawnie. Igła dotknęła płyty bez ingerencji w ustawienia przeciwwagi.
O wkładce się nie wypowiadam – nic mi ta nazwa nie mówi ale moja niewiedza nie jest tu żadnym argumentem za ani przeciw. Sprzedający zapewnia, że wkładka jest warta więcej niż sam gramofon.
Jeśli stan zewnętrzy może mówić o stanie zachowania sprzętu to gramofon w stanie idealnym, bez rys, przetarć i śladów użytkowania. Pokrywa cała, z drobnymi rysami, zawiasy całe, pokrywa otwarta utrzymuje się w zadanym położeniu.
Co sadzicie, biorąc pod uwagę stosunek jakość /cena ?
Taki gramofon na olx zależne od wkładki można kupić w przedziale 500 – 1000 zł.
Wkładkę znalazłem na ebay: https://www.ebay.pl/itm/166291389206
Poczytałem już na forum że gramofon nie należy do szczególnie polecanych ale czy biorąc pod uwagę sprawność, stan zachowania i wkładkę - może okazać się dobrym zakupem ?
Nie ukrywam że całość mi się podoba i jest zakresie moich obecnych mozliwości finansowych.
(Jeśli kupię, zamierzam podłączyć do Pioneer A-504R i Acoustic Energy Aegis One)
Real photo w załączeniu
Pzdr.
p.
- pavlos
- Gramofon: Thorens TD-160 MK-II
Re: Thorens TD 280 + Stanton TH680S
Coś chyba nie tak z linkiem, bo prowadzi do samej wkładki (tejże), ale już za 450 USD.
- pavlos
- Gramofon: Thorens TD-160 MK-II
Chyba rozumiem - to nie link do gramofon+wkładaka, ale link do ilustracji z aukcją samej wkładki.
Więc chyba masz jasność: Jakim cudem zestaw gram+wkładka masz w zasięgu za 460 zł, a gdzie indziej sama wkładka (używana) poszła za prawie 1.700 zł?
Więc chyba masz jasność: Jakim cudem zestaw gram+wkładka masz w zasięgu za 460 zł, a gdzie indziej sama wkładka (używana) poszła za prawie 1.700 zł?
-
Tak - link przykładowy do ilustracji z aukcją samej wkładki.
Ale nie wiem czy za tyle poszła, tam jest info że "Sprzedawca zakończył tę ofertę sprzedaży ponieważ w treści oferty był błąd."
Przepraszam, jeśli link wprowadza w błąd, miało być orientacyjnie.
Zresztą tam jest coś nie tak, teraz widzę że w opisie symbol TH680S a na pudełku 680 EE, pewnie to był ten błąd.
Ugh - niepotrzebnie dałem ten link
Ale nie wiem czy za tyle poszła, tam jest info że "Sprzedawca zakończył tę ofertę sprzedaży ponieważ w treści oferty był błąd."
Przepraszam, jeśli link wprowadza w błąd, miało być orientacyjnie.
Zresztą tam jest coś nie tak, teraz widzę że w opisie symbol TH680S a na pudełku 680 EE, pewnie to był ten błąd.
Ugh - niepotrzebnie dałem ten link
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mógł zostać zdjęty przed pakowaniem albo spaść w transporcie. Nie mitologizowałbym tego

Chyba sam już wybadałeś że cena jest okazyjna.
Swoją drogą - to sprzedawca czy pośrednik?

Z drugiej strony - TD 280 to jeden z gorszych czy tez podstawowych Thorensów, ale za markę się płaci

TH680S to nic innego jak Stanton 680EE-S. Stanton miał partnerstwo z Thorensem i stąd modele "TH" oferowane razem z gramofonami.
Cenniejsza niż sam gramofon? Zależy czy igła to D75S czy coś innego.
Ogólnie "czy warto" zależy od tego co chcesz osiągnąć, a tego nie wiemy.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
W moim osobistym słowniku sprzedawca to poprzedni użytkownik który z jakiegoś powodu wymienia sprzęt i może coś o nim powiedzieć, Pośrednik to ktoś kto żyje z handlu i nie jest emocjonalnie ze sprzętem związany i ty chyba mamy taka sytuację. Choć rozumiem błąd logiczny bo sensu stricto pośrednik to też sprzedawca ale tu chodzi o sprzęt a nie o okoliczności.

Nie chcę wtopić kasy, żeby nie było że rzucam sie jak szczerbaty na suchary. Już raz kupiłem Bang & Olufsen Beogram 1700 co nie zakończyło się zbyt dobrze { viewtopic.php?f=11&t=729 #373Post autor: peter_parker » 27 paź 2024, 17:07} Chce kupić dla siebie i mieś poprawnie grający sprzęt. Nie wiem czy inni użytkownicy też maja ten pęd że ciągle podniecają się nowo spotkanym do sprzedaży sprzętem - ja mam. Chodzę po różnych targach i giełdach, przeglądam portale aukcyjne i nie mogę sie opanować jak widzę te wszystkie wzmacniacze, magnetofony, gramofony, tunery i inne bajery. Tak więc rozumiem że sytuacja jest rozwojowa. Chyba wezmę ten zestaw a jeśli kiedyś nadąży się okazja kupna lepszego gramofonu to przełożę wkładkę. Na pewno nie chcę kupić "dla zysku" ani do odsprzedaży. Najważniejsza jest muzyka.
Spróbuję zrobić jeszcze jedno podejście i obfotografować wkładkę z igła ze wszystkich stron.
Wole określenie "podstawowy".
Jest w Alternatywach 4 taka scena:
Prezes spółdzielni mówi:
" O! Wynajmiemy dla pana pokój w hotelu. W hotelu teraz mają mało gości, na pewno się ucieszą. Zapłacimy z funduszu reprezentacyjnego albo z bezosobowego."
na co Stanisław Anioł odpowiada :
"O, wolałbym z reprezentacyjnego."

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Woleć to sobie można wiele rzeczy, ale chyba nikomu tutaj nie zależy na zakłamywaniu rzeczywistości.
Nie wiem jaki masz sprzęt teraz jeśli widzisz w tym TD 280 upgrade.
Tak czy siak, jeśli ufasz pośrednikowi i cena Tobie pasuje to bierz

Igła jest oryginalna, ale nie wiemy jaka bo numerek jest chyba po drugiej stronie względem loga Stanton.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Nie upgrade. Kompletuję osobny zestaw od tego który już mam do drugiego pokoju.
Jest D680 S. Jest git ? Czy kit ?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jest git. Oryginalny stereohedron.
W takiej sytuacji rzeczywiście za 600 złotych mamy tanio fajną wkładkę i gramofon gratis
W takiej sytuacji rzeczywiście za 600 złotych mamy tanio fajną wkładkę i gramofon gratis

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-