2 pary kolumn

Głośniki w kolumnach i inne słuchawki
ODPOWIEDZ
Jacek 1972t

Re: 2 pary kolumn

Post autor: Jacek 1972t »

Mawis pisze:
30 mar 2026, 21:47
Chyba jednak chodzilo o granie razem
Jeśli tak, to Łukasz odradził takie rozwiązanie, a ja takiego rozwiązania nie brałem pod uwagę ;)
Awatar użytkownika
wlodekg0

Post autor: wlodekg0 »

Chodziło mi o granie A+B czyli razem, jest to możliwe , czy nie ?
Jacek 1972t

Post autor: Jacek 1972t »

ŁDŁ pisze:
30 mar 2026, 21:03
Obu by pracowały na raz nie może. By pracowały zamiennie - może i w pozycji High i Low.
W pozycji High wzmacniacz jest bardziej wrażliwy na niską impedancję obciążenia bo końcówka jest zasilana z wyższego napięcia.
Ok. Źle zrozumiałem pytanie, ale kolega Łukasz odpowiedział i wyjaśnił.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

wlodekg0 pisze:
30 mar 2026, 22:01
Tak. Sprawdź sobie. Powinno uciągnąć.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
ŁDŁ
Kontakt:

Post autor: ŁDŁ »

Wojtek pisze:
30 mar 2026, 23:42
wlodekg0 pisze:
Tylko, że w pozycji Low i raczej nie w Sylwestra z pełną mocą.
Dwie szóstki równolegle dają 3 omy, a jak są "trudne" to w dołach charakterystyki impedancji znacząco mniej. To już może być wyzwanie dla wzmacniacza.
Łukasz Długosz
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio https://www.facebook.com/ldlelektronika
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

ŁDŁ pisze:
31 mar 2026, 01:23
Wojtek pisze:
30 mar 2026, 23:42
wlodekg0 pisze:
Tylko, że w pozycji Low i raczej nie w Sylwestra z pełną mocą.
Dwie szóstki równolegle dają 3 omy, a jak są "trudne" to w dołach charakterystyki impedancji znacząco mniej. To już może być wyzwanie dla wzmacniacza.
Oj tam, najwyżej będziesz miał robotę 8-) 8-) 8-) 8-) .
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-(Analog)]
[ Tidal Hifi, Wiim Pro Plus, Onkyo 7030C-(Cyfra)] Yamaha A-S701, Heco Professional 650 ]
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

ŁDŁ pisze:
31 mar 2026, 01:23
To już może być wyzwanie dla wzmacniacza.
Tak, lepsze byłyby 2 pary 8 ohm w tym wypadku, ale mamy to co mamy :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
kolimator

Post autor: kolimator »

kolimator pisze:
01 mar 2026, 16:20
Panowie ,jeszcze raz od poczatku , czyli jak uzyskac dzwiek pseudokwadrofoniczny na 4 kolumny .
KUPUJEMY wzmak zintegrowany np denon pma 1060 , chyba ze nas piecze gotowka i mozemy sobie pozwolic na pma 1560 , a jakby trafila sie szostka w tootka to np JOLIDE 1501, wszystki te wzmaki ma z tyłu WYJSCIE PRE OUT , czyli wyjscie sygnału stereo z wbudowanego przedwzmacniacza ktory przygotowywuje sygnal na stopien mocy - nie mylic z preampem gramofonowym.

teraz najwazniejsze -- łaczymy wyj pre out intrerkonektami RCA z jakims tanim wzmakiem stereo u mnie jest- pionek A109 , chyba njatansza integra na rynku , do tego drugieego wzmaka podłaczamy kolumny dodatkowe czyli tylne pracujace na sygnale pre out ,ze wzmaka głownego. Wzmag głowny ma podłaczone jak najlepszej jakosci kolumny.
Wyjscie pre out ma sygnał rosnacy wraz z przekrecaniem głownego pokretła głosnosci , czyli wystarczy ustawic na tym drugim wzmaku poziom glosnosci taki by nie wyszedł jazgot czyli wzajemne interferencje dzwieku .
kolumny tylne raczej powinny byc w obudowie zamknietej im mniejsze tym lepsze , dobre efekty , w moim przypadku przyniosły nawet jakies pojedyncze głosniki samochodowe z zabudowanym koszem , dedykowane do srodkowego pasma , mozna kombinowac podłaczajac zwrotnice . GŁOSNIKI LUB KOLUMIENKI USTAWIAMY w roznnych pozycjach, tzn do tyłu do przodu pod kątem , przekrecone, na lezaco by uzyskac jak najlepszy efekt .
wzmak nr 2 musi miec regulacje barwy tonu ,by jeszcze lepiej ustawic sobie efekty brzmieniowe , jednym pasuje wiecej wysoki , bo nie domagaja na nagraniach , innym wecej basiku , bo wiecie jak to jest z winylami Ps przy dobrym zgraniu całej maszyneri nawet nie potrzeba zbytni przemieszczac fotela odsłuchowego , chyba ze ktos lubi miec wszystko perfekt .
No i zapodajemy płyte testowa z nagraniem stereo by sprawdzic czy kanał prawy to prawy a lewy to lewy , chyba ze ktos lubi hardkor i słucha po przekatnej.
Dzwiek rosnie wypełnia cały pokój odsłuchowy , baza stereo jest o wiele lepsza niz na dwoch kolumnach , bardzo dobrze zaczynaja wypadac płyty nagrane przecietnie , a z DMM JEST JUZ ODLOT.
Proponuje sprawdzic na własnej skórze czyli uszach , bo jest naprawde znakomicie jesli chodzi o jakosc dzwieku , z zastrzezeniem zeby nie szalec ze wzmocnieniem na tylne kolumny , bo bedzie dysonans dzwiekowy , testujemy sprawdzamy ustawiamy .!!!!!!! miłego słuchania.!!!!!!
Zapomniałem dodać ze mozna tez wykozystac wyjscia z petli magnetofonowej - REC 1 REC 2 , o ile wzmacniacz jest w nie wyposazony . z zastrzezeniem ze w tym ustawieniu sygnał wychodzacy jest na stałym poziomie .
ODPOWIEDZ