Czy używał ktoś może słuchawek planarnych HiFiMan? Ewentualnie innych podobnych i może polecić?
Poszukuję słuchawek do lampy, o dosyć szerokim pasmie przenoszenia, nie podbarwiających, ale też nie wycinających ciepła z klubowych nagrań. Fajnie jak by miały dobra mikrodynamikę.
Wpadła mi w oko chińska marka HiFiMan - mają na papierze niezłe parametry i w miarę przystępne ceny.
Na elektrostatyki nie patrze nawet bo one wymagają dodatkowego wzmacniacza (jest aż taka różnica w jakości ?).
Chętnie poznam opinie i poczytam Wasze spostrzeżenia.
Słuchawki HiFiMan, planarne i inne - kilka pytań
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
- Frey
- Gramofon: Dual 604
Re: Słuchawki HiFiMan, planarne i inne - kilka pytań
W tamtym roku mocno przerabiałem temat słuchawek. W domu miałem myślę około 20 modeli plus kilkanaście w salonach audio. Ze słuchawek planarnych pisząc z pamięci na pewno przerobiłem Hifiman Sundara, Moondrop Venus, Monoprice 1060, Monoprice 1060C, Fiio FT5. Godne uwagi były tylko Monoprice 1060C i Fiio FT5. Szczególnie 1060C to pięknie grający model. Niestety zdyskwalifikowała je (jak i ostatecznie wszystkie planary) waga. Pół kilograma na głowie swoje robi. Najpierw jest efekt wow, a po godzinie masz ich serdecznie dość.
Co do Hifiman Sundara dla mnie były jednymi z gorszych słuchawek jakie testowałem. Skrajnie niewygodnie przez nacisk na głowę oraz płasko grające.
Generalnie jak więcej poczytać o Hifiman to tam z jakością jest kiepsko, dużo zwrotów, awarii. Ceny wyższych modeli im dalej od premiery tym szybciej lecą z ceny. Kupujesz słuchawki za kilka/kilkanaście tysięcy, a po pół roku w sklepie kosztują połowę tego albo i mniej. Do tego te same części w modelach za kilka stówek i za kilka tysięcy. Najzabawniejsze jest, że im droższy model tym gorzej się mierzy
Nie zmienia to faktu, że mają sporą rzeszę fanów i na pewno znajdzie się tutaj ktoś kto poleci je z całego serca.
Co do Hifiman Sundara dla mnie były jednymi z gorszych słuchawek jakie testowałem. Skrajnie niewygodnie przez nacisk na głowę oraz płasko grające.
Generalnie jak więcej poczytać o Hifiman to tam z jakością jest kiepsko, dużo zwrotów, awarii. Ceny wyższych modeli im dalej od premiery tym szybciej lecą z ceny. Kupujesz słuchawki za kilka/kilkanaście tysięcy, a po pół roku w sklepie kosztują połowę tego albo i mniej. Do tego te same części w modelach za kilka stówek i za kilka tysięcy. Najzabawniejsze jest, że im droższy model tym gorzej się mierzy

Nie zmienia to faktu, że mają sporą rzeszę fanów i na pewno znajdzie się tutaj ktoś kto poleci je z całego serca.
Dual 604 || Dual M20E || Buphono
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
- dale
Dziękuję bardzo za informację, nie będę powtarzał doświadczeń bo widzę że podszedłeś do tematu gruntownie. Zaoszczędziłeś mi trochę czasu i nie ukrywam, kosztów przesyłki
Widzę, po stopce, że masz jeszcze ATH-AD500X - jak one wypadają w kontekście Monoprice 1060C ?

Widzę, po stopce, że masz jeszcze ATH-AD500X - jak one wypadają w kontekście Monoprice 1060C ?
- Frey
- Gramofon: Dual 604
Trudno bezpośrednio porównywać ATH-AD500X do Monoprice 1060C ponieważ pierwsze to otwarte dynamiki, a drugie to zamknięte planary. Dla mnie ATH-AD500X to wielkie słuchawkowe odkrycie. Dały mi wszystko czego szukałem za niewielkie pieniądze. Słuchawki z super detalem, porządnym dołem i piękną sceną. Najwygodniejsze jakie miałem na głowie, bardzo lekkie i z odpowiednim dla mnie naciskiem. Jedyne obok Momentum M2 w których komfortowo mogę pracować cały dzień.
Jako ciekawostkę powiem, że będąc wtedy na etapie wyboru słuchawek otwartych praktycznie byłem zdecydowany na Fostexy TH-616. Rzutem na taśmę zamówiłem jeszcze te ATH-AD500X bez większego przekonania, ponieważ kiedyś w salonie widziałem zmęczony życiem model z tej serii i miałem wtedy duże zastrzeżenia do jakości wykonania. Stosunkowo szybko wielokrotnie droższe Fostexy odesłałem, a ATH-AD500X zostały ze mną.
Jako ciekawostkę powiem, że będąc wtedy na etapie wyboru słuchawek otwartych praktycznie byłem zdecydowany na Fostexy TH-616. Rzutem na taśmę zamówiłem jeszcze te ATH-AD500X bez większego przekonania, ponieważ kiedyś w salonie widziałem zmęczony życiem model z tej serii i miałem wtedy duże zastrzeżenia do jakości wykonania. Stosunkowo szybko wielokrotnie droższe Fostexy odesłałem, a ATH-AD500X zostały ze mną.
Dual 604 || Dual M20E || Buphono
- dale
Dzięki
Zobaczę czy są dostępne do pomacania u mnie w mieście