Na początku jeden głośnik basowy nie grał pełnym pasmem - po delikatnym pchnięciu membrany było słychać ocieranie. Otrzymałem trzecią kolumnę przeznaczoną na części, ale ze sprawnym głośnikiem - wymieniłem, działa, ale do tego jeszcze wrócę.
W drugiej kolumnie głośnik średniotonowy na niektórych częstotliwościach charczy tudzież trzeszczy - podejrzewam, że tutaj będzie potrzebna wymiana, ale nie mogę namierzyć konkretnie modelu tego głośnika w internecie, będę wdzięczny za pomoc (załączam zdjęcie głośnika)

No i po dłuższym odsłuchu stwierdzam, że ten wymieniony głośnik basowy gra zupełnie inaczej niż w drugiej kolumnie - zwyczajnie jest mniej basu, membrana nie ruszą się tak samo jak w przypadku drugiej kolumny i tutaj mam pytanie.
Czy tutaj mogło się coś stać ze zwrotnią jak słuchałem trochę na tej kolumnie muzyki z niesprawnym głośnikiem, czy może w tej kolumnie gdzie średniotonowy jest nie do końca sprawny, więcej idzie sygnału do basowego (bo wydaje mi się, że z tej kolumny dźwięk ma trochę za dużo basu)?
Kolumn już nie mogę zwrócić, bo dogadałem się ze sprzedającym, że dostaję drugą kolumnę ze sprawnym głośnikiem (jest cała skrzynka + zwrotnica) wymieniam na własną rękę i temat uważamy za załatwiony. Mój błąd, że dopiero drugą wadę usłyszałem po czasie, bo nie chciałem słuchać za dużo na niesprawnych kolumnach. Moja nauczka jest taka, że następnym razem kupuje kolumny wyłącznie z odbiorem osobistym