Trzeszczące kolumny
-
Trzeszczące kolumny
Cześć, mam nadzieję, że to odpowiedni dział na taki temat.
Sprzęt:
- wzmacniacz Sharp Optonica SM-1515H (https://www.hifiengine.com/manual_libra ... 515h.shtml)
- kolumny Mission 700
- gramofon Dual 604
Problem: przez pierwsze dwa tygodnie wszystko grało ok. Trzeszczały trochę kolumny i wzbudzały się jak kręciłem gałkami treble, bass, ale za poradą forumowiczów dałem do przeczyszczenia i jest git. Zanim dałem do czyszczenia i przeglądu miałem taką sytuację: włączyłem wzmaka, gramofon był wyłączony, kręciłem gałkami żeby obczaić te trzaski i nagle kolumny zaczęły w ciągu 5 sekund ekstremalnie głośno trzeszczeć (dźwięk narastał w ciągu ułamka sekundy coraz głośniej). Kręcenie gałką volume nic nie dało i po prostu wyłączyłem wzmacniacz. Nieźle mnie to wystraszyło, bo hałas się zrobił potworny. W każdym razie po tej akcji nie używałem sprzętu przez kilka dni, potem powtórzyłem operację i włączyłem wzmacniacz. Tym razem jak tylko zaczął charczeć to od razu go wyłączyłem, bo wiedziałem co się stanie. Po odebraniu wzmacniacza z czyszczenia/przeglądu trzaski powtórzyły się. Czy ktoś wie co to może być? Zakładam, że coś się walnęło w kolumnach, ale dziwi mnie, że przez dwa tygodnie wszystko było OK. I tak planuję zakup kolumn, więc nie będę płakał za tymi Mission, ale warto by było wiedzieć czego w takim razie NIE kupować w przyszłości. Załączam zdjęcie specyfikacji moich kolumn. Pozdrawiam!
Sprzęt:
- wzmacniacz Sharp Optonica SM-1515H (https://www.hifiengine.com/manual_libra ... 515h.shtml)
- kolumny Mission 700
- gramofon Dual 604
Problem: przez pierwsze dwa tygodnie wszystko grało ok. Trzeszczały trochę kolumny i wzbudzały się jak kręciłem gałkami treble, bass, ale za poradą forumowiczów dałem do przeczyszczenia i jest git. Zanim dałem do czyszczenia i przeglądu miałem taką sytuację: włączyłem wzmaka, gramofon był wyłączony, kręciłem gałkami żeby obczaić te trzaski i nagle kolumny zaczęły w ciągu 5 sekund ekstremalnie głośno trzeszczeć (dźwięk narastał w ciągu ułamka sekundy coraz głośniej). Kręcenie gałką volume nic nie dało i po prostu wyłączyłem wzmacniacz. Nieźle mnie to wystraszyło, bo hałas się zrobił potworny. W każdym razie po tej akcji nie używałem sprzętu przez kilka dni, potem powtórzyłem operację i włączyłem wzmacniacz. Tym razem jak tylko zaczął charczeć to od razu go wyłączyłem, bo wiedziałem co się stanie. Po odebraniu wzmacniacza z czyszczenia/przeglądu trzaski powtórzyły się. Czy ktoś wie co to może być? Zakładam, że coś się walnęło w kolumnach, ale dziwi mnie, że przez dwa tygodnie wszystko było OK. I tak planuję zakup kolumn, więc nie będę płakał za tymi Mission, ale warto by było wiedzieć czego w takim razie NIE kupować w przyszłości. Załączam zdjęcie specyfikacji moich kolumn. Pozdrawiam!
- chudy_b
-
Re: Trzeszczące kolumny
Dodam tylko, że facet, który czyścił wzmacniacz sprawdził go na kilku swoich kolumnach i nie miał takiej sytuacji. Ponadto mogę spokojnie słuchać muzyki na słuchawkach (gramofon-> wzmacniacz -> słuchawki).
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Chudy dobrze gada. Kolumny same z siebie nie trzeszczą.
U typa może się nie wzbudzał. U ciebie się wzbudza.
Podłącz inne głośniki i sam sprawdź.
U typa może się nie wzbudzał. U ciebie się wzbudza.
Podłącz inne głośniki i sam sprawdź.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- amrowek
moze byc tez tak ze filtr sie jakis zawiesza, bas, treble itp, ale nie koniecznie
jedynie sposob Myszora prawde ci powie
jedynie sposob Myszora prawde ci powie

Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
-
ja bym podejrzewał problem w końcówce mocy, zimy lut, kondensatory, ale w sumie jest chyba opcja że uszkodzenie w kolumnie/zwrotnicy może być przyczyną wzbudzania się wzmacniacza..
- amrowek
zaczyna mi sie robic podobnie ze jedna zaczyna charczec chyba bedzie to jednak koncowka mocy, przelutuj ja
tyle tylko ze objaw ten wystepuje na AUXie a na Tunerze nie , hm????
tyle tylko ze objaw ten wystepuje na AUXie a na Tunerze nie , hm????
-
Kurna, nie odpalałem sprzętu od dłuższego czasu i już nawet nie pamiętam co to za wejście było. Końcówek mocy wolałbym nie ruszać, bo to ponoć oryginały, no ale jak nie ma innej opcji to trudno... Z innej beczki, czy jakbym wymienił/przelutował końcówkę mocy to wzmak będzie miał diametralnie inne brzmienie?
- amrowek
nie jak przelutujesz tą co jest a on chyba na STK-ach jest