TRANSFORMATOR 230/100V

Wszystko razem
ODPOWIEDZ
Rega
Gramofon: RP 3, ThorensTD 320

Re: TRANSFORMATOR 230/100V

Post autor: Rega »

@Bacek - pisałem o TRANSFORMATORACH, nie widząc na co zdecyduje się Kolega. Usiłowałem pomóc w najtańszy , możliwy sposób. Jakoś nikt inny nie proponował żadnego innego sposobu, oprócz kupna trafa wielokrotnie przekraczającego potrzeby. No, ale więcej już się nie odezwe, choćby pytający miał przepłacać wielokrotnie. W końcu TU sami fachowcy niepotrafiący doradzić , co zrobić z już posiadanym sprzętem, i sam nie wiem , co robi tu taki amator , jak ja. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Rega pisze:
wczoraj, 20:40
Jakoś nikt inny nie proponował żadnego innego sposobu, oprócz kupna trafa wielokrotnie przekraczającego potrzeby.
Przesada.
Rega pisze:
wczoraj, 20:40
No, ale więcej już się nie odezwe
"Na złość ojcu odmrożę sobie uszy".

Jest OK Rega, nie ma co się obrażać o nic :)

Muszę tylko dodać że nie kto inny jak ty poruszyłeś sprawę "e tam da się taniej i nic prostszego".
Czasami jak się wsadza kij w mrowisko to mrówki potrafią pogryźć niestety.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
32lysy
Gramofon: Q202, Victor QLA7

Post autor: 32lysy »

Bacek pisze:
02 wrz 2026, 23:24
Rega pisze:
26 sie 2026, 20:47
Zmiana napięcia w transformatorze ( modyfikacja napięcia wyjściowego) jest prosta jak ,,budowa cepa'' Kto ma podstawowe wiadomości o transformatorach, poradzi sobie bez trudu. A ten z Toroidy to nie taki znowu pewniak.
To jeszcze do uszczegółowienia mojej uwagi o autotransformatorach i transformatorach. Kolega jednak kupił autotransformator. A w jego wypadku w przeciwieństwie do transformatora, odwinięcie uzwojenia spowoduje wzrost napięcia na wyjściu.
Robi się dowinięcie w odwrotnym kierunku :) Tak przynajmniej poinformował mnie spec który robił autotransformator mnie i mojemu kumplowi
Rega
Gramofon: RP 3, ThorensTD 320

Post autor: Rega »

@Wojtek - nie obrażam się. Tylko pokaż mi przynajmniej jednego fachowca z forum, który pomógł i doradził, co zrobić z posiadanym trafem, oprócz porady aby kupic inne. Jest TU duzo fachowców , lub może pseudofachowców, których porady polegają na - tu cytat z Ogniem i mieczem - ,,jaka jest wasza rada? - nie macie żadnej rady! Bo nie sztuką jest kupić coś nowego, a stare , pomimo, że dobre, wyrzucić. Sztuką jest ze starego zrobić nowe, zupełnie dobrze działające. No, ale , jak pisałem wcześniej - więcej się nie odezwę z jakąkolwiek poradą. Lepej nie mówić nic, bo zaraz znajdzie się dziesięciu z takimi poradami jak włąśnie z Ogniem i mieczem. A na marginesie - nigdy nie proponuję nikomu niczego, czego sam nie sprawdziłem.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: JVC Victor QL-A75

Post autor: pavlos »

32lysy pisze:
wczoraj, 21:29
dowinięcie
Dowinięcie w odwrotnym kierunku N zwojów zneutralizuje pole magnetyczne dla kolejnych N zwojów, co da przecież ten sam efekt co odwinięcie tego samego N zwojów. Więc nie wiem o co chodzi.
ŁDŁ pisze:
15 sie 2025, 01:01
Kiedyś nawet zrobiłem o tym mały film.
Przytoczyłem Łukasza dla tego szkicu. Bo teraz uwaga: wszystko zależy z którego końca się odwija.
Odwinięcie od góry rysunku zmniejsza proporcje między uzwojeniem wejściowym a wyjściowym, czyli - zakładając cały czas 230V na wejściu - na wyjściu napięcie po odwinięciu wzrośnie.
Ale jeśli natomiast odwiniemy z dołu rysunku, zwiększy to proporcje między uzwojeniem wejściowym a wyjściowym, czyli - zakładając cały czas 230V na wejściu - na wyjściu napięcie po odwinięciu zmaleje.
Czyli, Panie i Panowie, jak zwykle: "to zależy".
32lysy
Gramofon: Q202, Victor QLA7

Post autor: 32lysy »

W przypadku mojego autotransformatora nie było możliwości odwinąć ze względu na konstrukcję. Musiał dowinąć w przeciwnym kierunku
ODPOWIEDZ