Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Wszystko razem
ODPOWIEDZ
dobrus

Post autor: dobrus »

podkładki filcowe mam, co do reszty to póki co się wstrzymam bo nie wiem jak długo zabawię w tym domu, jest szansa że wyprowadzę się także to ustawienie jest tylko tymczasowe. (jakkolwiek nie odizolowałbym kolumn od podłoża to tak czy siak jest totalnie do dupy - za blisko ścian, za wąsko, za blisko słuchacza, akustyka pomieszczenia fatalna itp itd więc to już niewiele zmienia). Jeśli chodzi o sluchawki to mam obecnie HD-555, kiedyś mialem przygodę z HD-650 i wzmakiem lampowym ale cóż, to nie to. Po prostu wolę słuchać normalnie, na kolumnach.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

dobrus pisze:(jakkolwiek nie odizolowałbym kolumn od podłoża to tak czy siak jest totalnie do dupy - za blisko ścian, za wąsko, za blisko słuchacza, akustyka pomieszczenia fatalna itp itd więc to już niewiele zmienia)
Te B&W są wyjątkowo nikczemne pod tym wzgledem.
Obrazek
dobrus

No tak, te kolumny można spokojnie postawić zamiast mniejszych podłogówek. Do pełni szczęścia potrzebują pomieszczenia minimum 15-20 m^2. Generalnie byłem zdecydowany na Dynaudio Contour 1, ale brakowało mi w nich tej głębi i powietrza na dole, którego w BW jest aż nad to. Oczywiście nie twierdzę tutaj, że w Dynaudio nie ma dobrego dołu bo jest, tylko po prostu w mniejszej skali, mniejszym natężeniu. Cóż, to po prostu mniejsze kolumny, mniejsze głośniki, praw fizyki nie oszukają. BW są mega dynamiczne i lubią robić łomot (ale naturalnie kulturalny łomot w pozytywnym tego słowa znaczeniu, nie w stylu Paradigm monitor 3 itp.) Za jakieś 2-3lata jak już mnie będzie bolała od tego głowa to pójdę właśnie w kierunku Dynaudio, albo i oczko wyżej zależy jak z kasą będzie, ale to jeszcze nie teraz :D Za to stylistyką Dynaudio robią mega szał, lubie takie konserwatywne klocki, przy 'kosmicznych' B&W są po prostu prześliczne.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

B&W to także porażka pod względem szczegółowości, i oczywiście pod względem stolarskim, co skutkuje, dziwnym przenoszeniem się drgań na podłoże itp.
Mam (jeszcze się nie pozbyłem) podłogowa ich wersję
Przesiadka na kawał solidnego wintydżu to była wieelka różnica na plus :)
Obrazek
dobrus

hmm określenie szczegółowości zależy od punktu odniesienia, Von Schweikert to nie jest. Ale porównując z kopułkami Seas'a 27 tbc używanymi przez Harpię w kolumnach za 14k pln nie odczuwam większych różnic. Trzeba pamiętać że są to kolumny o rynkowej wartości ~1500zł - nie wiem czy w tej cenie znajdziesz bardziej szczegółowe.

PS. Co to za vintydż który jest taki detaliczny? mam złe skojarzenia z kolumnami z lat 70-80, słuchałem kiedyś np Pioneerów CS-911 które pięknie wyglądały, miały chyba z 10 przetworników na kanał, bas 40cm ale nie szło to niestety w parze z dźwiękiem. Zwłaszcza jeśli chodzi o detale.
Awatar użytkownika
Tyrystor
Gramofon: SL-1410mk2

Post autor: Tyrystor »

PS. Co to za vintydż który jest taki detaliczny? mam złe skojarzenia z kolumnami z lat 70-80, słuchałem kiedyś np Pioneerów CS-911 które pięknie wyglądały, miały chyba z 10 przetworników na kanał, bas 40cm ale nie szło to niestety w parze z dźwiękiem. Zwłaszcza jeśli chodzi o detale.
CS-911 są mocno kabukowate; multum detali to bym się po nich nie spodziewał. :) (Przepraszam Wintersa; wiem, że to jego kawałek scenariusza :D)

Ale już pioneery z serii HPM albo JBL-e serii Lx6 brzmią bardzo dobrze i szczegółowości im nie brak; podobnie zresztą dziesiątki innych modeli z lat 70. - można spotkać zarówno badziew z tamtych lat, jak i konstrukacje rewelacyjne. :)
Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Różowy wysokotonowy głośnik Wharfedale z lat 1966-1970 to też całkiem szczegółowy przetwornik.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

dobrus pisze:S. Co to za vintydż który jest taki detaliczny? mam złe skojarzenia z kolumnami z lat 70-80, słuchałem kiedyś np Pioneerów CS-911 które pięknie wyglądały, miały chyba z 10 przetworników na kanał, bas 40cm ale nie szło to niestety w parze z dźwiękiem. Zwłaszcza jeśli chodzi o detale.
Szczególy na PW, Mimo roku produkcji 1971, konstrukcyjnie siedzi to we wczesnych latach 60. Lata 80 to nie wintydż :P
Obrazek
dobrus

Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów

A propos staroci to dziś powymieniałem żarówki w moich Yamahach. Załączam parę fot M2.

Jakby ktoś szukał zamienników tych nieszczęsnych żarówek podświetlających knefle w modelach A- 760,960,1060,C4, C6, M2, M4 itd to polecam te:

http://allegro.pl/zarowka-zaroweczka-do ... 75587.html

Mają takie same parametry jak oryginalne, nie palą się, świecą tak samo i nie topią tych kolorowych kondomów. :)

pzdr
Załączniki
DSC02812.JPG
DSC02807.JPG
DSC02809.JPG
Awatar użytkownika
Winters

projekt wiosenny:

Obrazek
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Z czym to bedzie grać?
Obrazek
Awatar użytkownika
Winters

No jak to z czym? Z fiszjerem.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

A optonika do ludzi?
Obrazek
Awatar użytkownika
Winters

To się jeszcze okaże, ciekawe który wygra.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Chociaż koszerniej było by do Fiszera cuś starszego.
Obrazek
ODPOWIEDZ