TRANSFORMATOR 230/100V
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: TRANSFORMATOR 230/100V
Całkiem niedawno było dokładnie o tym, dlatego łączę wątki.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Hiper86
- Gramofon: Kenwood KP 990
dzieki Wojtek przeoczyłem, różnica jest taka że ja potrzebuję do mojego gramofonu Kenwooda a chłopaki wcześniej do kombajnów:)
Kenwood KP-990+Denon 103r +NUDAmini+Snell E III+ LAR IA 30mK2 +Rotel RCD 955
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jeden piernik tak na prawdę, jedyna różnica to moc.
To że musi być dobry i podawać dobre napięcie to wspólna sprawa
To że musi być dobry i podawać dobre napięcie to wspólna sprawa
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Przy czym trafo o większej mocy podłączony do urządzenia o małej mocy będzie podawał trochę wyższe napięcie niż taki bardziej dopasowany do poboru. Generalnie napięcie podawane jest dla maksymalnego obciążenia.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Na tyle "trochę" że jest to marginalne raczej.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Toroidy > Telto
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Michal35
Telto są spoko, ciche, sam ostatnio kupiłem dwa tylko ta cena 
Gramofon: Sony PS-X 60, Hitachi PS-12, Hitachi PS 58
Advance Paris X-i125
Dali Ikon 6
Advance Paris X-i125
Dali Ikon 6
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Po mojemu - zbyt wiele osób się przejechało na jakości Telto, a ostatnia podwyżka cen to nic innego jak próba większego zarobku na trendzie/zapotrzebowaniu na autotrafo 100V.
Mam pomysł jak temu zaradzić, ale jest za wcześnie by coś więcej powiedzieć.
Mam pomysł jak temu zaradzić, ale jest za wcześnie by coś więcej powiedzieć.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
matwiejm
Podłączenie autotransformatora do sieci i konsekwencje jogo niepraeidłowegobpodłączenia zkstały zrozumisle opisane. Proszę jeszcze o rozwinięcie tematu podłączenia samego sprzętu do autotransformatora. Wtyczkę można podłączyć na dwa sposoby odwracając ją o 180 stopni. Czy to jak ją podłączymy do wcześniej prawidłowo podłączonego do sieci autotransformatora ma jakieś znaczenie?
Pioneer Exclusive P10; Musical Fidelity MX-Vynl; Ortofon 2M Black, Luxman M7f; Luxman C7f
- Bacek
O autotransformatorach to tu raczej nie pisaliśmy tylko o zwykłych/ z dwoma uzwojeniami step down.
A kierunek nic nie zmieni, ale kierunek możesz zmienić i z przodu i z tyłu więc jak chcesz to wyrównasz tak czy siak.
Generalnie, pod kątem bezpieczeństwa lepiej jak wyłącznik i bezpiecznik idzie przez fazę.
A kierunek nic nie zmieni, ale kierunek możesz zmienić i z przodu i z tyłu więc jak chcesz to wyrównasz tak czy siak.
Generalnie, pod kątem bezpieczeństwa lepiej jak wyłącznik i bezpiecznik idzie przez fazę.
- ŁDŁ
- Kontakt:
Do zamiany 230/100 stosuje się zwykle autotransformatory. To ekonomiczniejsze rozwiązanie i nie gorsze. W przypadku transformatorów też często uzwojenie wtórne nie pozostawia się pływającym (w stylu układu IT znanego z energetyki) a podłącza do jednego z biegunów zasilania - w zamyśle N.Bacek pisze: ↑09 lis 2025, 13:37O autotransformatorach to tu raczej nie pisaliśmy tylko o zwykłych/ z dwoma uzwojeniami step down.
W Japonii przecież też jeden biegun był neutralny a nie pływający z jakimś napięciem względem uziemienia (zależnym od pojemności naszego transformatora) - i to często wyższym niż projektowane w sprzęcie na 100 V. Oczywiście można mieć też takie podejście, że doskonale izolowany transformator 230/100 V z pływającym wtórnym będzie lepszy, to sprawa do dyskusji ze znajomością wykonania tegoż.
Pomiar właściwego połączenia czy aby na gnieździe 100 V nie występuje przypadkiem napięcie 230 i 130 względem uziemienia jest konieczny ze względów bezpieczeństwa swojego i sprzętu.
Zależy od urządzenia na 100 V, jeśli nie ma oznaczeń nie ma znaczenia. Można próbować zmieniać położenie wtyczki bo bywa, że w jednym zakłócenia w torze gramofonowym będą mniejsze. Są sprzęty ze wskaźnikami wymagające właściwego podłączenia jak wspomniany Luxman L-550.matwiejm pisze: ↑09 lis 2025, 13:06Podłączenie autotransformatora do sieci i konsekwencje jogo niepraeidłowegobpodłączenia zkstały zrozumisle opisane. Proszę jeszcze o rozwinięcie tematu podłączenia samego sprzętu do autotransformatora. Wtyczkę można podłączyć na dwa sposoby odwracając ją o 180 stopni. Czy to jak ją podłączymy do wcześniej prawidłowo podłączonego do sieci autotransformatora ma jakieś znaczenie?
Łukasz Długosz
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
- Bacek
Ok, popłynąłem bo wiekszość z gotowców to faktycznie auto transformatory.
Jasne, jak konstruujesz taki transformator czy autotransformator to wszystko trzeba wziąć pod uwagę.
Ale zakładając że kupujemy gotowe urządzenie pasywne to nie ma możliwości żeby zapewnić że na konkretnym pinie w jego gniazdku wyjściowym będzie potencjał neutralny a na drugim faza bo w zależności jak elektryk w gniazdku na naszej ścianie to zrobił z tej strony to będzie. Pomijając oczywiście jakąś neonówkę i ręczny przełącznik. Może takie trafa są ale ja nie widziałem (bo i w sumie nie szukałem)
Jeżeli zasilane urządzenie audio jest sprawne to nie ma znaczenia z której strony ten bolec neutralny jest. W sytuacjach awaryjnych oczywiście lepiej jest mieć je po konkretnej stronie.
Ale żadne sprawne urządzenie nie uszkodzi się po włączeniu go w gniazdo w jedną lub w drugą stronę inaczej coś takiego jak symetryczne/dwubolcowe wtyczki by nie istniały.
A to ze Luxman ma detektor fazy też niespecjalnie o czymś świadczy. Firmy produkują wszystko co tylko audiofilskie teorie twierdzą, czy to jest sensowne czy nie. Popyt rodzi podaż.
Jasne, jak konstruujesz taki transformator czy autotransformator to wszystko trzeba wziąć pod uwagę.
Ale zakładając że kupujemy gotowe urządzenie pasywne to nie ma możliwości żeby zapewnić że na konkretnym pinie w jego gniazdku wyjściowym będzie potencjał neutralny a na drugim faza bo w zależności jak elektryk w gniazdku na naszej ścianie to zrobił z tej strony to będzie. Pomijając oczywiście jakąś neonówkę i ręczny przełącznik. Może takie trafa są ale ja nie widziałem (bo i w sumie nie szukałem)
Jeżeli zasilane urządzenie audio jest sprawne to nie ma znaczenia z której strony ten bolec neutralny jest. W sytuacjach awaryjnych oczywiście lepiej jest mieć je po konkretnej stronie.
Ale żadne sprawne urządzenie nie uszkodzi się po włączeniu go w gniazdo w jedną lub w drugą stronę inaczej coś takiego jak symetryczne/dwubolcowe wtyczki by nie istniały.
A to ze Luxman ma detektor fazy też niespecjalnie o czymś świadczy. Firmy produkują wszystko co tylko audiofilskie teorie twierdzą, czy to jest sensowne czy nie. Popyt rodzi podaż.
- ŁDŁ
- Kontakt:
Moje wpisy to efekt problemów klientów. Brumi - nie brumi, jak włączasz kable RCA bez uziemionych obudów to pali układy we/wy albo pogarsza parametry przebijając tranzystory - trzeszczą, szumią.Bacek pisze: ↑09 lis 2025, 17:34
Japońskie urządzenia zaprojektowane do sieci 100V gdzie w szczycie sinusa napięcie sięga 150 V miewają marną izolację strony pierwotnej. Z punktu widzenia naszych norm takie wykonanie nie mieści się w głowie. Kable sieciowe w wiązce razem z stroną wtórną, obok sygnałowych, brak dylatacji itd. to nie są wyjątki to częsta sprawa w sprzętach vintage tylko na 100 V. Do tego nie mają uziemienia we wtyku sieciowym i często wiszą w tzw. powietrzu.
Jak autotrafo czy trafo podłączysz byle jak i masz przypadkiem względem ziemi 230 V na zasilaniu takiego sprzętu to nie możesz się spodziewać nic dobrego. Jak słońce zaświeci i zrobi się 250 V, czyli w szczycie sinusa 350 V to będzie ponad 2x tyle na co projektowano sprzęt i jego izolację.
Druga sprawa, że zasilamy z napięć względem ziemi 130 i 230 V a nie 0 i 100 V więc przez pojemności z pierwotnego do obudowy płynie prąd zdecydowanie większy, w pierwszym przypadku przyjmijmy dla średniego napięcia pomiędzy 50 V w drugim 180 V czyli prąd upływu prawie 4x większy, to nie jest bez znaczenia.
Nie ma co się upierać i smarkać na tę sprawę a zmierzyć i podłączyć dobrze, czasem wystarczy wpiąć wtyk 230 V do gniazdka obok albo lustrzanego, mieć świadomość lepiej niż nie mieć. Po to zrobiłem mój film ale jak widać to nic nie zmienia
Producenci auto czy trafo - mogli by temu zapobiec dając jedną neonówkę pokazującą prawidłowe zasilanie - pomiędzy projektowanym N a PE - świeci żle nie świeci dobrze.
Co do polaryzacji i jej wpływu - zależy od wykonania i bywa, że ma.
Łukasz Długosz
-
matwiejm
Zmienia, nie miałem tej wiedzy i po oglądnięciu filmu szybko dokonałem pomiary u siebie. Na szczęście było ok.
Traz pozostała tylko kwestia co zmienia obócenie wtyczki na wyjściu z autotransformatora? Czy nie ma znaczenia na który pin w gnieździe zasilania w sprzęcie poda się fazę?
Pioneer Exclusive P10; Musical Fidelity MX-Vynl; Ortofon 2M Black, Luxman M7f; Luxman C7f