Tylko że ja się nie znam na tych sprzętach a i tego się nie posłucha jak w salonie. No i wiąże się to z czasem.
No niestety czas to pieniądz myślę, że jak większość tu kolegów nie jesteśmy fachowcami i po też jest to forum, że Ci którzy się znają to podpowiadają
Moje zdanie tak jak większość tu piszących lepiej kupić coś polecanego przez kolegów z forum lub najlepiej od kogoś z forum. Ja tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony.
Na pewno na początek myślę, że za połowę tej kwoty można naprawdę kupić porządne granie.
A króliczka można gonić ciągle...
Szkoda bo miesiąc temu mój komplet był w Gliwicach miałbyś możliwość posłuchania.
Sony PS-X4, 205ED B-SAS od Jico,
PreamP Dyskretniok.
HiFiBerry Digi2 Pro +, ubp-x700, Dac MFD 6N3P; Yamaha M 4, C 4 ;Ayon Audio Scorpio,
Tellurium q ultra black ll, 2497 Mogami.
Tellurium Q Silver,Harbeth C7ES-3
Dzwonił dziś Pan z salonu czy podjąłem jakąś decyzję.
Powiedział że może przywieźć sprzęt, ustawić i zostawić na parę dni na testy. Wcześniej mi mówił że nie dają do domu na testy.
I teraz nie wiem co robić. Żeby to jeszcze było coś tańsze, bo jakoś nie czuje w tym brzmieniu 18 tysięcy
Ale chyba się nie znam, więc może.
Powiedzcie mi koledzy czy po wygrzaniu sprzętu będzie bardzo słyszalna różnica niż przed?
Kolego to sporo kasy. Do Darka masz drogami S 6 godz jazdy , koszt może 300pln w gratisie smaczna kawa Stracisz 1,5 % kosztów jeśli dźwięk Cię nie zadowoli. A jak trafi w twój gust to zostanie sporo więcej niż 1,5%.
Twoja decyzja
Czy to jest salon audio? Pytam bo dziwi mnie, że nie zgadzają się na wypożyczenie czy też prezentacje sprzętu u klienta, to w połączeniu z wywieraniem nacisku na Ciebie, z lekka mi śmierdzi.
Może posłuchaj zestawu Emotivy z innym modelem kolumn zawsze to jakieś dodatkowe doświadczenie.
Skoro to brzmienie Ci się nie podobało to sobie je podpuść.
Ps. nie zauważyłem, że jednak Ci się zgodzili na pożyczenie zestawu. Ja bym posłuchał chociaż z ciekawości lub poprosił w salonie o prezentację z inną parą kolumn.
Nie jestem żadnym specem w tej dziedzinie ale za 18 tysięcy spodziewałem się czegoś lepszego. Choć licząc po cenach sklepowych to musiałbym dać za ten zestaw aż 27 tysięcy.
Przede wszystkim to, że ten sprzęt jest "wystawiony" w sklepach za łączną kwotę 27 tysięcy nie oznacza, że tyle kosztuje. W każdym salonie audio jak zapytasz o ofertę to poza sprzętem bardzo budżetowym na każdą rzecz dostaniesz dużo lepszą cenę. Obstawiam lekko licząc, że nowy komplet dostałbyś przynajmniej kilka tysięcy taniej. Jak dobrze potargować to pewnie w okolicach 20 tysięcy.
Panu z salonu spieszy się, bo tak czy siak przy tym budżecie będzie miał ładny zarobek.
Osobiście zrobiłbym tak jak radzi Piterski i posłuchał Emotivy z innymi kolumnami. Jak Cię ten budżet boli to posłuchaj tańszych kolumn. W audio bardzo często droższe nie znaczy lepsze.
Przy tym budżecie jak nie ma zachwytu to nie kupuj. Wygrzanie sprzętu nie pomoże.
PS. Ja ostatnio przerabiałem kilka nowych modeli wzmacniaczy w budżecie 3-6 tysięcy i wiesz co...został ze mną jeden z tańszych modeli. W moim torze był bezkonkurencyjny, od pierwszej minuty był efekt WOW.
Emotivy słuchałem jeszcze z klipschami rp6000f ale nie podobał mi się bas. Słychać było że produkowany jest przez małe głośniki.
Są tam jeszcze AV qr5, oberon 9,opera quinta,
Mój pokój ma 20m2 + otwarta kuchnia 10m2. + Otwarty przedpokój.
Emotiva generalnie ma dobre opinie ale jak patrzę na wnętrze tej nowej wersji to mam z lekka mieszane uczucia szczególnie po tym jak widzę wnętrze przedwzmacniacza.
Dlatego też spytałem o wrażenia z innymi kolumnami by ustalić czy ta elektronika Ci odpowiada czy to tylko problem kolumn.
Z takim pomieszczeniem jak twoje to bez sprawdzenia kolumn bym się na zakup nie zdecydował bo różnie się mogą kolumny zachowywać.
jak już będziesz miał takie które Ci odpowiadają to warto wtedy sprawdzić do nich odpowiedni wzmacniacz.
Zestaw za ok. 20k kupujemy po sprawdzeniu w swoich warunkach domowych, rzetelny salon nie powinien mieć z tym problemu. Każdy sprzęt zagra w różny sposób w różnych pomieszczeniach, a oceny, że coś jest najlepsze w swojej klasie można gdzieś schować.
Skoro zastanawiałeś się nad tym zestawem posłuchaj go w domu, a jak coś nie będzie pasować powiedz o tym sprzedawcy. Jeśli mu zależy na kliencie to zaproponuje i przywiezie coś innego.
Miałem taką historię. Przyjechała do mnie rodzina żony. Posłuchali mojego audio i napalili się na sprzęt bo też chcą takie brzmienie mieć w domu. Doradzałem kupno starego wzmacniacza a do tego wymianę kondensatorów i rezystorów na nowe. Głośniki proponowałem też używane a do tego modyfikację zwrotnicy. No i myśleli chyba z 2 miesiące aż tu nagle okazało się że kupili w promocji prosto ze sklepu nowy wzmacniacz Marantza i jakieś głośniki (nie pamiętam jakie) Wydali 12 000 zł i... i po paru tygodniach przyznali się że zrobili błąd. Byłem u nich niedawno i nawet nie słuchają muzyki z tego "super" zestawu służy im jako kino domowe
Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40