Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Wszystko razem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krzysztof_M

Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Post autor: Krzysztof_M »

Jeden gramofon, ale będzie drugi tylko szpulowy Akai pójdzie za karę do pudła - kolejny raz pasek z nowożytnej gumy uległ rozciągnięciu.
W jego miejsce trafi Thorens TD320 MK2 - z racji idiotycznie drogich headshelli dostanie on jakąś swoją dedykowaną wkładkę na stałe.

Konstrukcja wież:

gdy sobie wymyśliłem tą szafkę to myślałem, że jestem odkrywczy - nie jestem, w necie znajdziecie pełno takich.
Ale w zasadzie wszystkie mają dwie cechy, które mi się nie podobają - cienkie pręty oraz sztywne skręcenie wszystkiego, bez tłumienia drgań.
Moja wersja to pręty fi=20 mm, ale otwory w półeczkach ze sklejki 18 mm są o 5 mm większe aby zmieściła się tam piankowa tulejka.
Nakrętki od góry są odizolowane od półek gumowymi podkładkami (słabo widoczne na zdjęciach ponieważ są schowane pod metalowymi podkładkami).
Od dołu są duże kwadratowe podkładki dla poprawy stabilności, ale są odizolowane od półek kwadratowymi silikonowymi podkładkami wycinanymi z podkładek pod gorące naczynia (kupione w Lidlu - bardzo tanio).
Półki olejowane, ale zamawiałem u stolarza sam materiał plus otwory pod pręty. Dla jednej półki koszt samych surowych wierconych półek to ok 600 zł.
Nóżki to takie duże nakrętki z kołnierzem o podklejone grubym filcem aby dało się to łatwo przesuwać po parkiecie.

Podsumowując, w mojej wersji pręty i inne metalowe elementy nie mają w żadnym punkcie sztywnego połączenia z półkami.

Zalety: tłumienie drgań na całym odcinku, od nóżek na dole aż po szczyt.
Wady: całość nie jest jak kamień sztywna, wszelkie te elastyczne elementy "uplastyczniają konstrukcję".

Jeśli chcę zwiększyć sztywność np. w prawej półce, która nie ma jeszcze gramofonu - skręcam mocno nakrętki na prętach i jest sztywno.
W lewej półce wszystko jest luźniej skręcone przez co na gramofonie nie czuć żadnych drgań nawet przy głośnym słuchaniu.

Oczywiście w całym tym pomyśle chodziło o pełną swobodę w doborze wysokości półek do tego co akurat na nich chcę umieścić.
Dzisiaj już to lekko inaczej wygląda, zdjęcia pochodzą z zeszłego roku gdy to budowałem (magnetofony w prawej wieży nie stoją na sobie, dostały osobne półki).
Dlatego np. prawie wcale nie grzejące się klocki mają z może 2 mm luzu z góry i jest miejsce na inne graty.
Z lewej strony na dole widoczny jest przełącznik od listwy, którym włączam cała tą choinkę na raz (efekt choinkowy zamierzony, tak mi się podoba).

Kilka zdjęć z innej perspektywy.
Załączniki
w6.jpg
w5.jpg
w4.jpg
w3.jpg
w2.jpg
w1.jpeg
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Krzysztof_M pisze:
dzisiaj, 11:37
tylko szpulowy Akai pójdzie za karę do pudła
też mam problemat ze śpulakiem, stoi osobno, bo nie ma gdzie?
Krzysztof_M pisze:
Ale w zasadzie wszystkie mają dwie cechy, które mi się nie podobają - cienkie pręty oraz sztywne skręcenie wszystkiego, bez tłumienia drgań.
Moja wersja to pręty fi=20 mm
Czyli te 20mm są OK? Bo wyglądają spoko. A są w ogóle grubsze fi w sprzedaży z metra?
Krzysztof_M pisze:
Dla jednej półki koszt samych surowych wierconych półek
No sklejka teraz droga w ogóle jak diabli, to co prawda wygląda na klejonkę blatową, to wtedy tanio nie było, ale looz.
Krzysztof_M pisze:
Z lewej strony na dole widoczny jest przełącznik od listwy, którym włączam cała tą choinkę na raz (efekt choinkowy zamierzony, tak mi się podoba).
Też tak miałem w tego typu szafce, ale włącznik tylko dla listwy. Dość fajne rozwiązanie.
Natomiast dla całości to nie dobre dla wzmaka, który powinien być włączany pierwszy, a wyłączany ostatni.
Ogólnie fajna, prosta i zgrabna, ergonomiczna, modułowość jest bardzo istotna i przydatna.
Awatar użytkownika
Krzysztof_M

Takie pręty kupowałem:
https://allegro.pl/oferta/pret-szpilka- ... 5770289971
Jak zerkniesz to w ofercie maja aż do M36 - taki odważny to nie byłem :D

Moje sprzęty nie "pukają" przy włączaniu, ale masz rację, że rozsądniej byłoby włączać końcówki mocy (te dwa bloczki czarne na dole lewej wieży).
Tak więc ja swoją konfigurację mam sprawdzoną, no i oczywiście głośniki są włączane z opóźnieniem w samych końcówkach mocy - ale nie każdy tak ma, trzeba być czujnym :)
Załączniki
pret.jpg
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Ano. U mnie tranazystory są na słyszalnym przekaźniku (gdy pyknie rankiem to dopiero włączam tuner i resztę podług potrzeb), a lampy muszą się tak czy siak rozgrzać by wejść na swój poziom, choć miałem i takie które funkcja auto po rozgrzaniu ustawiała w pozycję odsłuchową, to się jakoś tam nazywa, ale zapomniałem i gram jak Lewandowski z Thomasem w Bayernie, bez jeńców i obcyndalanki :D

Dzieki za linkę do gwintów! :character-jason: coś się przytnie.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

Dzięki za szczegóły konstrukcyjne i linki. Tak, zauważyłem od razu gumowe przekładki, którymi są skręcone półki. To jest kompletny pomysł na funkcjonalną konstrukcję. Gratulacje!

Ja mam obecnie całość z drewna, ale nieregulowane i jest trochę mało stabilnie - buja się pod naporem i boję się, żeby się nie zawaliło kiedyś pod ciężarem całego tego słodkiego złomu...

Chyba jednak pójdę w stalową spawaną i sztywną "na ament" konstrukcję z pływającymi półkami na elastomerowych buforach. Półki mogą być z blatów z litego drewna (w marketach budowlanych poluje się na odcięte końcówki), albo najlepiej z kamienia (najtaniej - granit).
Tak sobie zrobiłem platformę antywibracyjną ze ścinków blatu przełożonych elastomerem - teraz stukanie w regalik nie przenosi się na gramofon.
Muszę się rozejrzeć na dzielni za ślusarzem. Drewno sam sobie obrobię. Kamień niestety drogi jak cholera, obróbka też...
20260224_193710.jpg
Awatar użytkownika
Krzysztof_M

Pavlos:
Pomysł na platformę antywibracyjną zacny, włączyły mi się komplikatory, dzięki :)
No i jak zrealizujesz swoją szafkę - koniecznie się pochwal, jestem ciekawy jak to wyjdzie.
Może do tego czasu moje mi się znudzą ;)

A tymczasem jeszcze linki do reszty złomu jaki zastosowałem:
https://allegro.pl/oferta/nakretka-szes ... 3789499608
https://allegro.pl/oferta/nakretka-kolp ... 5604424783
https://allegro.pl/oferta/nakretka-wyso ... 1452904370
https://allegro.pl/oferta/podkladka-kwa ... 7136309782
https://allegro.pl/oferta/podkladki-okr ... 3513244706
https://allegro.pl/oferta/uszczelka-pol ... 0521554594
ODPOWIEDZ