Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Wszystko razem
Awatar użytkownika
Quarter
Gramofon: Thorens TD-125

Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Post autor: Quarter »

darkman pisze:
07 maja 2025, 08:04
Quarter pisze:
04 maja 2025, 14:07
ale...Fenderów Chris Rea jest na świecie 500 sztuk. Tylko. Całość dochodu Chris przeznaczył na wsparcie jakiejś fundacji na rzecz przeciwdziałania molestowaniu dzieci czy coś podobnego.
Standard w modelach sygnowanych, mniej więcej tyle się tego wypuszcza lub mniej czasem. Chris dochodu nie wziął, bo mu się nie należał. To produkt komercyjny, kolekcjonerski. Choć być może kontrakt jakieś drobne tantiemy przewidywał, nie o taką tu jednak kasę idzie. Taki chłyt marketingowy PR. Decyduje o tym centrala Fender US, a nie dedykant sygnatury. Tak czy siak Chris zapewne skasował za zgodę na sygnowanie Strata made in Mexico i to nie mało.
Ale Strat bardzo kolekcjonerski. Ból, że się pozbyłeś. Wiem, bo kiedyś opyliłem klasycznego Strata US Blue Metal Gun z 1989 roku (jak sama nazwa wskazuje :) jest zielony.. metalic, coś jak magpull do M16), a wcale nie byłem zmuszony, ot głupota sytuacyjna.
Trochę off-topic jesteśmy, ale z sygnowanymi Stratami to nie do końca masz rację. Sygnatury Chris Rea i Mark Knopfler - po 500 sztuk. Ale....Eric Clapton - 100 000+, SRV - 80 000+, Jimmy Vaughn - 50 000+, Buddy Guy - 25 000+, Robert Cray - 50 000+. Tylko kilka było mocno limitowanych, do 500 - 1000 sztuk. Reszta to maszyny do zarabiania kasy :) Jeśli chodzi o zarobki artystów, to dostają +/- 5 do 15% ceny hurtowej albo ustalają jednorazową płatność z góry. W przypadku C.R. to mogło być kilkadziesiąt tysięcy GBP. Chyba się pomyliłem - mógł to włożyć w fundację do walki z rakiem, ale źródła są niejednoznaczne. W każdym razie na jakiś szlachetny cel kasa poszła.

Tak czy owak, żal mi jej, choć Pink to nie jest mój ukochany kolor :) Tak wyglądała, jeszcze w moich rękach (Londyn, 13 lat temu....ech, ten czas ;) )

Obrazek
Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki, Arcam FMJ CD23, Scott 480A, Vienna Acoustics Haydn Jubilee, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60

Post autor: darkman »

E spoko Piotr, czerwony pink jak Mark Knopfler co najmniej albo prawie. Wybierz wersję pod ego :D
Co do ilośći, to tak: jak masz nazwisko to jest ilość. Dość trudno porównać SRV z Chrisem, na moje ucho i wzrok. Zwłaszcza pod względem technicznym itd.. co do popularności artysty to o Claptonie nawet nie wypada wspominać porównawczo. No i serie mamy dwie MiM dla "biednych" i US dla pozostałych :D niektórzy artyści mają swoje sygnatury tylko tu lub tam. Tak Sheryl Crow czy Kristoferson mają tylko US syng - celowo podaję przykłady serii akustycznej. Sam kiedyś byłem głęboko zdziwiony ceną Sheryl.. taż babka zna 3-4 akordy jeno :D za to dobrze.
Co do detali kontraktów artystów, to obstawiam, że nigdy ich nie poznamy :)
Fajna fotka, kolega z Les Paulem Custom Gibsona przebił wszystkich, tak czy siak. Bardziejsza chyba byłaby tylko "R"ka. .. chociaż ta kula o korzeniach "PRLu" kładzie wszystkich na kolana.

p.s. off topic to tu jest 95% gości, zatem jesteśmy w dobrym towarzystwie.
Awatar użytkownika
flytier

Post autor: flytier »

Mawis pisze:
06 maja 2025, 09:41
Quarter pisze:
06 maja 2025, 09:28
najsłabszym
:naughty: :naughty: o no no no! Jest piękny! Dopiero go przyjąles pod dach i już marudzisz :lol: Nieładnie :lol:

Bo wychyły za małe. Musi się przesiąść na większe.
;)
Awatar użytkownika
flytier

Post autor: flytier »

flytier pisze:
09 maja 2025, 18:54
Mawis pisze:
06 maja 2025, 09:41
Quarter pisze:
06 maja 2025, 09:28
najsłabszym
:naughty: :naughty: o no no no! Jest piękny! Dopiero go przyjąles pod dach i już marudzisz :lol: Nieładnie :lol:

Bo wychyły za małe. Musi się przesiąść na większe.
;)
A w temacie wychyłów.
Tjub podrzucił mi filmik do oglądnięcia. Był na nim tytułowy "wzmacniacz Pana Leszka". Też tam wskaźniki były. Kurcze, jak to niemrawo działało. Zero magii wskaźników wychyłowych.

Sorry. Zamiast edytować, zacytowało mi się.
Rega
Gramofon: RP 3, ThorensTD 320

Post autor: Rega »

Oryginały zastąpiły drivery zastępcze. Kolumny znikły. Pozostała muzyka. :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.