Rowery

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pablos
Gramofon: Luxman PD-444

Re: Rowery

Post autor: pablos »

Wojtek pisze:
10 cze 2026, 14:01
Wybór jest przytłaczający.
Pojechać do sklepu z ogromnym wyborem , spędzić tam kilka godzin , wrócić po kilku dniach by kupić trzy rowery :D

Tutaj trzeba niestety zdecydować co mniej więcej (gravel,fitness ;) , MTB , treking, ... ) i za ile - zastanowić się co jest najważniejsze (wygoda, szybkość, waga, napis na ramie :) ) i jakoś się zawęzi to sensownej liczby

Dobra porównywarka jest - https://99spokes.com/en-EU , ale przez ilość rowerów to może wcale nie pomóc .

Ogólnie to każdy rower jest fajny, byle by wpisał sie w nasze wymagania
Technics SL-100C, Luxman PD-444, Audio Craft AC-400, Audio Craft AC-3000, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Wojtek pisze:
10 cze 2026, 13:52
Jaki jest sens w stosowaniu szerszych opon niż fabryka przewidziała?
Ano znaczny. Niektóre fitnesy wychodziły na oponach 23 lub 25 mm. I jak kto waży swoje, to za wygodnie na takiej gumie to nie jest. Rowerzysta odczuwa każdą nierówność nawierzchni i klnie popękany asfalt. Opona jest zrywna i szybka, ale na drogę gruntową już nie wjedziesz. Każdy krawężnik będzie wyzwaniem. A jak zmienisz na szersze laćki, to od razu wygodniej bo to i ciśnienie niższe w gumie, i szuterek już nie taki straszny. No ale jak kto letki i tylko dobry asfalt to czemu nie? Chociaż ostatnio nawet ścigacze zaczynają ponoć zakładać opony po 30 mm, nie wiem czy to moda taka ale coś w tym musi być.
Wojtek pisze:
10 cze 2026, 14:01
Są jakieś blogi albo fora gdzie można się dowiedzieć jaki rower jest fajny, a jaki niefajny?
Ło matko, Wojtek nie brnij bo to są maniacy tacy że gramofoniarze to przy nich niegroźne przypadki. Znałem jednego takiego co to potrafił dwa koła wokół komina po treningu kręcić żeby dobić średnią do oczekiwanej, bo na stravie wszystko widać i on nie mógł sobie pozwolić na obcicach :doh:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

pablos pisze:
10 cze 2026, 14:07
Dobra porównywarka jest
O fajne, dzięki.
pablos pisze:
10 cze 2026, 14:07
Tutaj trzeba niestety zdecydować co mniej więcej
Do jazdy miejsko-leśnej więc tak jak kiedyś albo treking albo właśnie taki "fitnes" choć tak jak pisałem ostatnio - bardziej zadbane używki czy też coś z oferty warsztatów rowerowych niż nówka z salonu.

Raczej nie wkręcę się w rowerowanie.
Żona ma rower (ten przeklęty Kross o którym wspominałem), córka ma rower, ja nie mam roweru i to jest problem do rozwiązania.
Jeszcze nawet nie wiem gdzie ten maszynopark będę trzymał, ale coś się wymyśli.

@pablos:
Właśnie takiego łażenia po salonach i spędzania tam godzin "na dzień dobry" wolałbym uniknąć, bo nie ufam sprzedawcom :)

Mam na oku paru sprzedawców z allegro co właśnie handlują używkami i są z okolic + lokalne warsztaty.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
tatachabera
Gramofon: Garrard 401

Post autor: tatachabera »

Wojtek pisze:
10 cze 2026, 22:00

@pablos:
Właśnie takiego łażenia po salonach i spędzania tam godzin "na dzień dobry" wolałbym uniknąć, bo nie ufam sprzedawcom :)

Mam na oku paru sprzedawców z allegro co właśnie handlują używkami i są z okolic + lokalne warsztaty.
Jak masz możliwość to zajrzyj do salonu "Specialized". Mieli zawsze modele DEMO które można było wypożyczyć na kilka dni. Z rowerem jak z audio - nie przetestujesz u siebie to nie poczujesz. Kupowanie na allegro to jak LOTTO.
Garrard 401, Dp-59L, TD125, Pre MPW, Phasemation EA-320, Saec WE-308L, 3009, AT33PTGII, Shure V15 III, Elac Esg 796, Empire 1000 ZE/X, Technics epc-205cmk3 SAS
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

tatachabera pisze:
10 cze 2026, 23:00
Kupowanie na allegro to jak LOTTO.
Nie no, zdalnie nie będę kupował roweru :D

Paru forumowiczów poleca Specialized - oni mają coś wybitnego albo unikatowego w swoich konstrukcjach czy po prostu jakość?
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
tatachabera

Wojtek pisze:
11 cze 2026, 09:24

Paru forumowiczów poleca Specialized - oni mają coś wybitnego albo unikatowego w swoich konstrukcjach czy po prostu jakość?
No właśnie coś w tym jest. Jak dla mnie to rower "wszystkomający". 14 lat temu jak wsiadłem na egzemplarz testowy to nie chciałem oddać. W tym roku serwisant jak się dowiedział że rower ma 14 lat to tylko pokiwał głową i stwierdził że nieraz warto dopłacić przy zakupie.
To chyba tak trochę jak z Mercedesem ;)
Załączniki
OMD01297.jpg
Garrard 401, Dp-59L, TD125, Pre MPW, Phasemation EA-320, Saec WE-308L, 3009, AT33PTGII, Shure V15 III, Elac Esg 796, Empire 1000 ZE/X, Technics epc-205cmk3 SAS
Awatar użytkownika
pablos

Specialized fajne rowery robi i warto spojrzec,

Jak mogę coś wstępnie zasugerować to CUBE EDITOR (bez z FE lub FE wyposażenie). Fitness czyli bez 2kg amorka z przodu, co robi różnicę. Podejrzewam, że rekreacyjnie jeżdzac nie będzie ten amorek potrzebny, ale zawsze lżejszy rower. Cube robi fajne roweki, ale jest troszkę tego na rynku wtórnym. Cieakwym rozwiazaniem w nim jest pasek zamiast łańcucha - dużo cichsza praca i płynna. Żywotność tego rozwiazania jest naprawdę na wysokim poziomie, a komfort jazdy lepszy niż na łańcuchu. Wrzucam jako ciekawa opcja do sprawdzenia...

https://www.bike-discount.de/en/cube-ed ... HHEALw_wcB
Technics SL-100C, Luxman PD-444, Audio Craft AC-400, Audio Craft AC-3000, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Wojtek pisze:
11 cze 2026, 09:24
Specialized - oni mają coś wybitnego albo unikatowego w swoich konstrukcjach czy po prostu jakość?
3 pierwsze miejsca w obecnym Giro d'Italia :), a i w Tour De Franca pojadą zapewne. Coś jak Coca Cola lub Marlboro, choć może Oshee bardziejsze w tym wypadku. Te z Giro troszkę przydrogawe :)
tatachabera pisze:
11 cze 2026, 10:37
To chyba tak trochę jak z Mercedesem ;)
Błagam :mrgreen:
Ewentualnie klasa G, bo widzę terenówkę na focie. Ewentualnie, bo to zależy czy benzynę masz na myśli czy Diesel. (ten sam aspekt decyduje w Jeepach - tu tylko benzyna i duże silniki).
Generalnie porównania motoryzacyjne są "do dupy", co już w wielu wątkach udowadniano :) bo pewnie ogólnie markę miałeś na myśli? To wtedy szwajcarski zegarek jakoś lepiej brzmi, bo jest szwajcarski :D
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Baaaardzo ciekawy rower, muszę przyznać :o Dzięki za polecajkę bo nie znałem firmy Cube.
Wsparcie finansowe forum
Arkadyo

Post autor: Arkadyo »

pablos pisze:
11 cze 2026, 11:33

Jak mogę coś wstępnie zasugerować to CUBE EDITOR (bez z FE lub FE wyposażenie). Fitness czyli bez 2kg amorka z przodu, co robi różnicę. Podejrzewam, że rekreacyjnie jeżdzac nie będzie ten amorek potrzebny, ale zawsze lżejszy rower. Cube robi fajne roweki, ale jest troszkę tego na rynku wtórnym. Cieakwym rozwiazaniem w nim jest pasek zamiast łańcucha - dużo cichsza praca i płynna. Żywotność tego rozwiazania jest naprawdę na wysokim poziomie, a komfort jazdy lepszy niż na łańcuchu. Wrzucam jako ciekawa opcja do sprawdzenia...

The uncomplicated single-speed setup ensures relaxed, low-maintenance riding without any frills
Dla mnie za mocne :)
Taki Jubilat na wiekszym kole i carbonie :P
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
Awatar użytkownika
pablos

Arkadyo pisze:
11 cze 2026, 12:02
pablos pisze:
11 cze 2026, 11:33

The uncomplicated single-speed setup ensures relaxed, low-maintenance riding without any frills
Dla mnie za mocne :)
Taki Jubilat na wiekszym kole i carbonie :P
1x8 tam jest wersja https://www.bike-discount.de/en/cube-ed ... rey-n-grey - wiec powinno wystarczyc
ale tak, single faktycznie nie dla kazdego - sprawdzalem kilka wersji...
Arkadyo

Post autor: Arkadyo »

Wojtek pisze:
11 cze 2026, 11:51
Baaaardzo ciekawy rower, muszę przyznać :o Dzięki za polecajkę bo nie znałem firmy Cube.
Nie żebym uważał, że na wycieczki z żoną i córką będziesz potrzebował coś więcej niż single-speed setup a nawet powiem więcej - nawet jakbys miał more-speed setup to z nimi i tak nie pojedziesz tam gdzie możnaby z tego more w pełni skorzystać.
Ale nie wiem na ile jestem wiarygodnym źródłem w tej materii. Kiedyś myślałem, że to mi się taka trafiła ale pare razy pojechałem na pagórki w mieszanym towarzystwie i stwierdziłem, że nie jestem odosobniony w swojej niedoli. Być może grupa testowa była zbyt mała aby wyciągać tak daleko idące wnioski jednak tylko takie doświadczenie mam. Wiele lat mojej ciężkiej pracy ostatecznie przyniosło jakis tam efekt i jak górka nie pojawi sie z zaskoczenia lub pani nie jest mocno zaangażowana w dyskusje z psiapsiółkami, to nawet nawet co nieco uda sie podjechać.
Jednak jak tylko stracę czujność... Co ciekawe wprowadzenie rowerów elektrycznych tylko pogorszyło sprawę... Narazie z moją jeszcze nie byłem na elektryku ale nim kupiłem swojego to byłem ze znajomymi na użyczonym ebiku. Tłuste sprzęty, fulle na MIDach boscha, napędy po 1x12 i... Jak mawiał klasyk - jak krew w piach. Gorzej niż na analogach bo tam gdzie noga dawno by zdechła to MID jeszcze jakoś ciągnął ale...
Słyszał ktoś w was kiedyś przeciągnięcie 10 przełożeń z małej koronki na największą pod pełnym obciążeniem? Gdzie MID pruje z siebie prawie 1KW? Ja słyszałem... Wiele razy jednego dnia. A znam cenę takich napędów. I znam dźwięk jak są zarzynane. Po czymś takim ciężko usnąć. Dlatego dla swojej m. in. wybrałem napęd HUB ale pierwsza wyprawa w góry przede mną. Pojedziemy tylko w parze i będę miał ciągły nadzór ale i tak chyba wezmę jakieś prochy. Niestety należę do tych co fabrycznie krótki lont mają.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
Awatar użytkownika
tatachabera

Na pewno warto zajrzeć tutaj https://locabikes.pl/rowery/. Wrocławska manufaktura. Super rowery, mocne, dopracowane w każdym szczególe. Możliwość personalizacji. Szef Olek bardzo pomocny. Doradzi, podpowie. Mam od nich Singla. Taka miejska rakieta a do tego waży niecałe 8kg.
Warto zwrócić uwagę na ich gravele.
Załączniki
Loca-(2).jpg
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Czy możecie mi jakoś przybliżyć kwestię single speed vs przerzutki przód-tył?
Ja z racji posiadania górala w 90s i trekinga Kross Transatlantic żony znam jedynie podwójne rozwiązania.

Rozumiem że 6 czy 8 przełożeń to mniej niż 21 więc musimy z tym jakoś żyć, ale są one zwykle tak zestrojone że w "górach" nie daje rady i ciśniemy?
Tak odczytuję to co napisał Arkadyo.

Locabikes - spoko, ale customowe rozwiązania to akurat nie dla mnie, choć pewnie ktoś inny bardziej doświadczony skorzysta :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pablos

Wojtek pisze:
11 cze 2026, 14:00
Rozumiem że 6 czy 8 przełożeń to mniej niż 21 więc musimy z tym jakoś żyć, ale są one zwykle tak zestrojone że w "górach" nie daje rady i ciśniemy?
Single speed - brak przełożeń - fajna sprawa do miasta, najmniej problemów, najprostrzy mechanizm

przerzutka/przekładnia tylko z tyłu np. 1x8, 1x9 itd. - bardziej uniwersalne , ale tutaj mamy rownież rożne rodzaje np. jak zwykła zewnętrzna przerzutka lub shimano nexus piasta z przełożeniami (jak w tym Cube)

i rozwiazania 2x lub 3x , najwiecej przełożeń, ale i więcej machania przód/tył.
W przypadku gdy masz np. naped 2x10- to masz niby 20 przełożeń, ale niektóre z nich się "dubluja" a skrajnych na skos wartości nie powinno się używać np. lekkie przełożenie z przodu i najtwardsze z tyłu ( skos łańcucha spory) ze względu na żywotność, wiec z 20 przełożeń , robi sie 14
Te 2x i 3x raczej sa przewidziane w trudniejszy teren, podjazdy.

Cięzko wybrać, trzeba spróbować i samemu się przekonać. Z tego co czytam to u ciebie 1x8, lub 1x9 powinno wystarczyć.

Napędy x12 sa fajne , ale tam łańcuch jest najcięńszy , co ma wpływ na żywotność ...
ODPOWIEDZ