Wypaśny komputer

Awatar użytkownika
Taihenwarui
Posty: 832
Rejestracja: 30 sty 2017, 16:25
Gramofon: Thorens TD 150 MK2
Lokalizacja: JuKej

Re: Wypaśny komputer

Post autor: Taihenwarui » 18 paź 2019, 10:40

Dobry workstation, u mnie w firmie inzynierowie uzywaja ich do modeli 3D w Revit, konfiguracje maja kosmiczna , Intel i7-8700,64GB UDIMM,1TB m.2 NVMe SSD,nvidia Quadro P4000 :shock:

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 3001
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: Wypaśny komputer

Post autor: blispx » 18 paź 2019, 16:57

w moim i5-8500, 16gb ramu, 256gb m.2 nvme + 512gb nvme na pcie + 2tb sata, ale w planach drugi taki sam nvme na pcie i złączenie tego na raid0, kurde tylko teraz zobaczyłem że na zasilanie VGA mają wtyczkę 6 pinową i drugą 4 pin, ale doczytałem się że można użyć przejściówki 6 na 8, chyba.. planuję zakup GTX1660 a ona ma 8pin

a dla grafików to wiadomo im więcej corów w CPU i ramu tym lepiej, lepiej wypada AMD Ryzen dla takich

tak swoją drogą to kiedyś jak jeszcze byłem młody było tak:

Obrazek

teraz max 1h przy kompie w sensie pracy i na więcej nie starcza już sił i kregosłupa
"First press fajny jest" Paulo Coelho

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 3001
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: Wypaśny komputer

Post autor: blispx » 13 lis 2019, 18:57

dokupiłem sobie do tego Della:

https://www.pny.eu/po/consumer/explore- ... wer-design

i

2 dyski WD SE Datacenter enterprise 128mb cache które połączyłem w raid0
"First press fajny jest" Paulo Coelho

Ksieciunio
Posty: 38
Rejestracja: 02 sie 2018, 22:03
Lokalizacja: 66-540

Re: Wypaśny komputer

Post autor: Ksieciunio » 13 lis 2019, 21:05

Taihenwarui pisze:
12 paź 2019, 16:00
raczej odpada bo już windowsa wydupiłem z nvme to jest pierwsza rzecz którą wykonuje zawsze po zakupieniu komputera , poszło w niebyt nawet z partycją recovery , chyba że jakoś da się go zainstalować na donglu ssd poprzez usb3 ale pewnie to chory pomysł bo jesli nawet to wydajność usb to nie to co sata, kurde szkoda że to to nie posiada 3ciego portu sata
Pewnie wiesz, że jeśli system był już zainstalowany to kod zapisuje się w biosie, i możesz legalnie zaktualizować po instalacji

Ksieciunio
Posty: 38
Rejestracja: 02 sie 2018, 22:03
Lokalizacja: 66-540

Re: Wypaśny komputer

Post autor: Ksieciunio » 13 lis 2019, 21:07

blispx pisze:
18 paź 2019, 16:57
VGA
Nie widziałem nigdy 4pim na grafikę, to jest do zasilania procka. Oczywiście możesz kupić przejściówkę na molexa

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 3001
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: Wypaśny komputer

Post autor: blispx » 14 lis 2019, 11:57

na della stronie mogę pobrać obraz po podaniu service taga także luzik, zawsze to jakiś plus bo nie musze się później bebrać ze sterownikami

grafa już siedzi tj. wspomniałem RTX 2060, jednak jest tam 8pin + 6pin i nie musiałem przejściówkami wspomagać- pomyliłem się wcześniej

dokupiłem jeszcze ramu do 32gb bo nvidia sterownik bierze dość dużo pod linuksem z 1gb a pod windows ze 2gb na starcie, nvidia fuck you!

teraz sanek na 3,5 cala dysk szukam jeszcze jednej bo mi zbrakło jak na razie u jednego kupiłem ale nie pasują

jedno trzeba przyznać temu dellowi to że zero kurzu tam jest, na składaku pomimo filtrów wsysał i po miesiącu był już do czyszczenia, teraz trochę do tego inaczej podchodzę i widzę że custom pc nie są dla mnie, sama waga tego della to 3x to co miałem wcześniej

edit.

kurde ale ten rtx2060 refernt jest głośny no ale trudno wiedziałem co brałem, temp niskie i nie robi tornado w obudowie jak niereferencyjne
"First press fajny jest" Paulo Coelho