Wypaśny komputer

Awatar użytkownika
Taihenwarui
Posty: 1009
Rejestracja: 30 sty 2017, 16:25
Gramofon: Thorens TD 150 MK2
Lokalizacja: JuKej

Re: Wypaśny komputer

Post autor: Taihenwarui » 18 paź 2019, 10:40

Dobry workstation, u mnie w firmie inzynierowie uzywaja ich do modeli 3D w Revit, konfiguracje maja kosmiczna , Intel i7-8700,64GB UDIMM,1TB m.2 NVMe SSD,nvidia Quadro P4000 :shock:

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 3132
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: Wypaśny komputer

Post autor: blispx » 18 paź 2019, 16:57

w moim i5-8500, 16gb ramu, 256gb m.2 nvme + 512gb nvme na pcie + 2tb sata, ale w planach drugi taki sam nvme na pcie i złączenie tego na raid0, kurde tylko teraz zobaczyłem że na zasilanie VGA mają wtyczkę 6 pinową i drugą 4 pin, ale doczytałem się że można użyć przejściówki 6 na 8, chyba.. planuję zakup GTX1660 a ona ma 8pin

a dla grafików to wiadomo im więcej corów w CPU i ramu tym lepiej, lepiej wypada AMD Ryzen dla takich

tak swoją drogą to kiedyś jak jeszcze byłem młody było tak:

Obrazek

teraz max 1h przy kompie w sensie pracy i na więcej nie starcza już sił i kregosłupa
"First press fajny jest" Paulo Coelho

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 3132
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: Wypaśny komputer

Post autor: blispx » 13 lis 2019, 18:57

dokupiłem sobie do tego Della:

https://www.pny.eu/po/consumer/explore- ... wer-design

i

2 dyski WD SE Datacenter enterprise 128mb cache które połączyłem w raid0
"First press fajny jest" Paulo Coelho

Ksieciunio
Posty: 43
Rejestracja: 02 sie 2018, 22:03
Lokalizacja: 66-540

Re: Wypaśny komputer

Post autor: Ksieciunio » 13 lis 2019, 21:05

Taihenwarui pisze:
12 paź 2019, 16:00
raczej odpada bo już windowsa wydupiłem z nvme to jest pierwsza rzecz którą wykonuje zawsze po zakupieniu komputera , poszło w niebyt nawet z partycją recovery , chyba że jakoś da się go zainstalować na donglu ssd poprzez usb3 ale pewnie to chory pomysł bo jesli nawet to wydajność usb to nie to co sata, kurde szkoda że to to nie posiada 3ciego portu sata
Pewnie wiesz, że jeśli system był już zainstalowany to kod zapisuje się w biosie, i możesz legalnie zaktualizować po instalacji

Ksieciunio
Posty: 43
Rejestracja: 02 sie 2018, 22:03
Lokalizacja: 66-540

Re: Wypaśny komputer

Post autor: Ksieciunio » 13 lis 2019, 21:07

blispx pisze:
18 paź 2019, 16:57
VGA
Nie widziałem nigdy 4pim na grafikę, to jest do zasilania procka. Oczywiście możesz kupić przejściówkę na molexa

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 3132
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: Wypaśny komputer

Post autor: blispx » 14 lis 2019, 11:57

na della stronie mogę pobrać obraz po podaniu service taga także luzik, zawsze to jakiś plus bo nie musze się później bebrać ze sterownikami

grafa już siedzi tj. wspomniałem RTX 2060, jednak jest tam 8pin + 6pin i nie musiałem przejściówkami wspomagać- pomyliłem się wcześniej

dokupiłem jeszcze ramu do 32gb bo nvidia sterownik bierze dość dużo pod linuksem z 1gb a pod windows ze 2gb na starcie, nvidia fuck you!

teraz sanek na 3,5 cala dysk szukam jeszcze jednej bo mi zbrakło jak na razie u jednego kupiłem ale nie pasują

jedno trzeba przyznać temu dellowi to że zero kurzu tam jest, na składaku pomimo filtrów wsysał i po miesiącu był już do czyszczenia, teraz trochę do tego inaczej podchodzę i widzę że custom pc nie są dla mnie, sama waga tego della to 3x to co miałem wcześniej

edit.

kurde ale ten rtx2060 refernt jest głośny no ale trudno wiedziałem co brałem, temp niskie i nie robi tornado w obudowie jak niereferencyjne
"First press fajny jest" Paulo Coelho

Awatar użytkownika
zelazny
Posty: 2298
Rejestracja: 16 sie 2011, 21:00
Gramofon: Luxman PD-171A
Lokalizacja: Anglia

Re: Wypaśny komputer

Post autor: zelazny » 31 gru 2019, 17:32

Ksieciunio pisze:
13 lis 2019, 21:07
blispx pisze:
18 paź 2019, 16:57
VGA
Nie widziałem nigdy 4pim na grafikę, to jest do zasilania procka. Oczywiście możesz kupić przejściówkę na molexa
Ja mam Radeona R9 290, 6 pin i 8 pin.
"swe ręce, myślami błądzę
mam już w ręku i płonę
po miłość do czerni
po miłość do dźwięku
po miłość do ciebie
to tak jak spaść w czeluści winylowego rowka
to tak jak unieść się w okowach winylowego dźwięku
słucham i słucham nie doznając lęku"

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 3132
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: Wypaśny komputer

Post autor: blispx » 31 gru 2019, 18:08

to już w sumie nie ma znaczenia w moim przypadku bo zmieniłem zasilacz w Dellu na półpasywnego seasonica 650W i grafikę na niereferecyjnego RTX 2070S na 8 + 8pin (chłodzenie półpasywne), referencyjne są jednak zbyt głośne na moje uszy, cisza jest tyle że lekki przeciąg (ciepłe powietrze) w obudowie teraz no ale coś za coś na referenta nie znalazłem małego AIO

zmieniłem także CPU z i5-8500 na i7-9700 wywaliłem referencyjne chłodzenie na rzecz AIO, i tu musiałem mocno się namęczyć bo nie pasowało mi mocowanie od góry na chłodnicę musiałem tunelami to wykonać 80 na 120mm, generalnie torpeda teraz ten Dell :D
"First press fajny jest" Paulo Coelho

Awatar użytkownika
zelazny
Posty: 2298
Rejestracja: 16 sie 2011, 21:00
Gramofon: Luxman PD-171A
Lokalizacja: Anglia

Re: Wypaśny komputer

Post autor: zelazny » 31 gru 2019, 21:12

Ja mam od Sapphire, to już mój drugi Radeon od tej firmy. Wcześniej miałem HD 4890 Toxic.
Zawsze miałem karty niereferencyjne.

BTW masz niezłą maszynkę blis.
"swe ręce, myślami błądzę
mam już w ręku i płonę
po miłość do czerni
po miłość do dźwięku
po miłość do ciebie
to tak jak spaść w czeluści winylowego rowka
to tak jak unieść się w okowach winylowego dźwięku
słucham i słucham nie doznając lęku"

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 3132
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: Wypaśny komputer

Post autor: blispx » 01 sty 2020, 12:37

taką mam

https://pl.msi.com/Graphics-card/GeForc ... O/Overview

duże koromestwo, niestety nie widzę sensownych AIO pod RTXy na tą chwilę co prawda są jakieś z EVGA ale nie zmieszczą mi sie do obudowy 240mm, na razie dałem sobie z tym spokój bo cicho pracuje

myślałem o Radeonie także ale z racji gorszego wsparcia dla Linuksa zrezygnowałem
"First press fajny jest" Paulo Coelho

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 3132
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: Wypaśny komputer

Post autor: blispx » 22 mar 2020, 17:58

mam na wypożyczeniu RX5700XT i powiem że muszę zakupić taką pod Linuchem ta karta to bajka jest na mesa działa od strzału, RTX2070S idzie na odstrzał a Nvidia otrzymuje ode mnie fuck'a :D
"First press fajny jest" Paulo Coelho

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 3132
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: Wypaśny komputer

Post autor: blispx » 01 kwie 2020, 12:56

taka praktyczna ciekawostka

dysk HDD bez cache na SSD:

Kod: Zaznacz cały

dd if=/dev/zero of=/dev/mapper/vg2-data bs=1G count=1 oflag=direct
1+0 przeczytanych rekordów
1+0 zapisanych rekordów
skopiowane 1073741824 bajtów (1,1 GB, 1,0 GiB), 6,6874 s, 161 MB/s
ten sam dysk z cache:

Kod: Zaznacz cały

dd if=/dev/zero of=/dev/mapper/vg2-data bs=1G count=1 oflag=direct
1+0 przeczytanych rekordów
1+0 zapisanych rekordów
skopiowane 1073741824 bajtów (1,1 GB, 1,0 GiB), 0,874578 s, 1,2 GB/s
jest moc fajny patent na szybkie zbudowanie pojemnej hybrydy jak na razie cache zbudowane dla plików nie przekraczających 20G na szybkim nvme

Kod: Zaznacz cały

└─nvme0n1p3                  259:3    0    21G  0 part  
  ├─vg2-data_cachepool_cdata 254:2    0    20G  0 lvm   
  │ └─vg2-data               254:5    0     1T  0 lvm   
  └─vg2-data_cachepool_cmeta 254:3    0    20M  0 lvm   
    └─vg2-data               254:5    0     1T  0 lvm  
"First press fajny jest" Paulo Coelho