Wypaśny komputer

Awatar użytkownika
RadTang
Posty: 758
Rejestracja: 10 paź 2017, 11:19
Gramofon: Technics SL-D303
Lokalizacja: Karczew pod Warszawą

Re: Wypaśny komputer

Post autor: RadTang » 04 paź 2019, 23:16

zelazny pisze:
04 paź 2019, 23:08
Kiedyś co ja dałbym za wypasiony PC. Kupić co najlepsze i grać...
Teraz mając 38 lat w ogóle nie chce mi się grać.
Nie zależy mi na kupnie lepszego kompa, choć mógłbym takowego kupić, tylko po co.
Ja mam 28 lat i w sumie wyrosłem z grania... Żebym tylko z winyli nie wyrósł... :mrgreen:
Music Non Stop - niekoniecznie Techno Pop ;)

Awatar użytkownika
zelazny
Posty: 2034
Rejestracja: 16 sie 2011, 21:00
Gramofon: Luxman PD-171A
Lokalizacja: Anglia

Re: Wypaśny komputer

Post autor: zelazny » 04 paź 2019, 23:21

RadTang pisze:
04 paź 2019, 23:16
zelazny pisze:
04 paź 2019, 23:08
Kiedyś co ja dałbym za wypasiony PC. Kupić co najlepsze i grać...
Teraz mając 38 lat w ogóle nie chce mi się grać.
Nie zależy mi na kupnie lepszego kompa, choć mógłbym takowego kupić, tylko po co.
Ja mam 28 lat i w sumie wyrosłem z grania... Żebym tylko z winyli nie wyrósł... :mrgreen:
Bardzo lubię serię Half Life 1 i 2, plus dwa epizody do dwójki.
Nie ma to jak Gordon Freeman.
Fajny jest dodatek Lost Coast.
Czasem zdarzy mi się pograć w ww. pozycje.

Bardzo lubię Operation Flashpoint Cold War Crisis plus dodatek Resistance oraz kampanię Red Hammer.
Ostatnio zmieniony 04 paź 2019, 23:51 przez zelazny, łącznie zmieniany 2 razy.
"swe ręce, myślami błądzę
mam już w ręku i płonę
po miłość do czerni
po miłość do dźwięku
po miłość do ciebie
to tak jak spaść w czeluści winylowego rowka
to tak jak unieść się w okowach winylowego dźwięku
słucham i słucham nie doznając lęku"

Awatar użytkownika
RadTang
Posty: 758
Rejestracja: 10 paź 2017, 11:19
Gramofon: Technics SL-D303
Lokalizacja: Karczew pod Warszawą

Re: Wypaśny komputer

Post autor: RadTang » 04 paź 2019, 23:23

Ja bardzo rzadko gram. Jeszcze jakiś czas temu maniaczyłem w Heroes of the Storm ale przestałem. Mam dość bycia kiepskim. :mrgreen:
Potem wróciłem do Diablo 3 na chwilę ale się znudziłem. ;) Teraz nie gram w ogóle. Zaoszczędzony czas przeznaczyłem na szybkie skończenie doktoratu i muzykę oraz filmy. :mrgreen:
Music Non Stop - niekoniecznie Techno Pop ;)

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 2989
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: Wypaśny komputer

Post autor: blispx » 05 paź 2019, 16:00

Slacka stawia się o wiele prościej niż Arch, pakiety nie sprawdzają zależności i jest z tym problem, z resztą to już trup

LFS i robisz swoją dystrybucję od zera taką jak tobie pasuje

jeżeli zaś nie chce ci sie tego robić ale lubisz gonić za numerkami to Gentoo/Arch to takie deweloperskie dystrybucje dla testerów

stabilne ze wsparciem to raczej coś z RedHat, kiedyś jeszcze jak miałem czas to się lubiłem bawić ale gdy liczy się względna stabilność i szybkie wsparcie to stawia się RedHata w OpenShift i zarządza tym w chmurze jednocześnie na kilkaset maszyn od desktopów po serwery, pójdziesz do korpo pracować to się przekonasz
"First press fajny jest" Paulo Coelho

Awatar użytkownika
RadTang
Posty: 758
Rejestracja: 10 paź 2017, 11:19
Gramofon: Technics SL-D303
Lokalizacja: Karczew pod Warszawą

Re: Wypaśny komputer

Post autor: RadTang » 05 paź 2019, 17:40

Gonienie za numerkami to tylko w przypadku stanu konta. ;) No i winyle... im bliżej first pressa tym fajniej. :mrgreen:
Coś łatwiejszego wezmę. Kiedyś to ogarnę, jak ogarnę dysk zewnętrzny. Przydałoby się zrobić kopię a ten, co miałem się zawieruszył gdzieś. I nikt go nie może znaleźć w domu...
Music Non Stop - niekoniecznie Techno Pop ;)

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 2989
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: Wypaśny komputer

Post autor: blispx » 11 paź 2019, 01:11

jako że szef postanowił skorzystać z programu HP Refurbished bo w biurze pracownicy zaczęli narzekać już na wydajność dotychczasowych sprzętów AIO wpadło mi w łapska kilka nowszych zestawów tej firmy choćby Pavilion 690-0003nw o specyfikacji dość fajnej i dość dobrej możliwości rozbudowy choćby dołożenie pamięci Intel Optane (w połączeniu z tradycyjnym SSD daje niemal 2-krotne przyśpieszenie odczytu) czy wymianę PSU na mocniejszy choć w sumie te 310W starcza na obsługę i5-8400 + GTX1050TI, jest kilka minusów jakość markowych komputerów spada z roku na rok widać to już gołym okiem choćby po obudowach czy wentylatorach

tak się zastanawiam chyba wezmę z firmy cena jak dla mnie 2kpln to nawet tanio
"First press fajny jest" Paulo Coelho

Awatar użytkownika
Taihenwarui
Posty: 767
Rejestracja: 30 sty 2017, 16:25
Gramofon: Thorens TD 150 MK2
Lokalizacja: JuKej

Re: Wypaśny komputer

Post autor: Taihenwarui » 11 paź 2019, 09:53

dobra cena, jak potrzebujesz mocy i masz miejsce na tower to czemu nie

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 2989
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: Wypaśny komputer

Post autor: blispx » 11 paź 2019, 14:19

dobra wziąłem będzie 8-ma gen. procesora na jakiś czas, obudowa niby tower ale duża nie jest, generalnie starsze HP jakoś bardziej podobały mi się pod tym kątem jakby grubsza blacha i lepiej przemyślane, Arch + gnome uruchamia się do GDM w 3 sekundy z szyfrowanym LVM ok 6, w spoczynku zjada z ~800mega ramu w stresie z 2giga, YT4K odtwarza bez zacinek zarówno przy zamkniętym sterowniku Nvidia jak i przy integrze Intela, kurde co ja będę teraz robił z tą mocą ale żal było nie brać w tej cenie tym bardziej że komplet nawet klawiatura i mysz od HP ;)
"First press fajny jest" Paulo Coelho

Awatar użytkownika
Taihenwarui
Posty: 767
Rejestracja: 30 sty 2017, 16:25
Gramofon: Thorens TD 150 MK2
Lokalizacja: JuKej

Re: Wypaśny komputer

Post autor: Taihenwarui » 12 paź 2019, 16:00

pograsz sobie w Cyberpunk 2077 jak wyjdzie :mrgreen:
ja ostatniego skladaka robilem pod Witcher 3, poszedl na winyle rok temu, kupilem MacMini 2012 i7 dla odmiany, szybki jest ale nie podchodzi mi, wroce do WIN 10 chyba :shock: , teraz jak nie gram i nie potrzebuje mocy ( wystarczy, ze pojdzie Ableton Live i Docker ) to zastanawiam sie nad Surface Pro z dockiem
do pracy mam firmowego Dell Latitude 7490( i7-8650U 16GB 512GB SSD) , wystarcza

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 2989
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: Wypaśny komputer

Post autor: blispx » 12 paź 2019, 18:38

raczej odpada bo już windowsa wydupiłem z nvme to jest pierwsza rzecz którą wykonuje zawsze po zakupieniu komputera , poszło w niebyt nawet z partycją recovery :D , chyba że jakoś da się go zainstalować na donglu ssd poprzez usb3 ale pewnie to chory pomysł bo jesli nawet to wydajność usb to nie to co sata, kurde szkoda że to to nie posiada 3ciego portu sata
"First press fajny jest" Paulo Coelho

Awatar użytkownika
Taihenwarui
Posty: 767
Rejestracja: 30 sty 2017, 16:25
Gramofon: Thorens TD 150 MK2
Lokalizacja: JuKej

Re: Wypaśny komputer

Post autor: Taihenwarui » 12 paź 2019, 19:25

10 nie jest taki zly, porownujac z 95 i 8, ja z linuxem mialem zawsze ten problem, ze nie bylo i dalej nie ma konkretnego oprogramowania do tego co lubie robic, nawet LibreOffice jest do bani ( zdrobienie czegos konkretnego w LibreOffice API konczylo sie stresem, czego nie moge powiedziec o VBA, a moze to kwestia przyzwyczajenia tylko :mrgreen: )

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 2989
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: Wypaśny komputer

Post autor: blispx » 12 paź 2019, 19:57

ja jestem masochistą tylko vi, ale to może charakter mojej pracy taki iż nie odczuwam potrzeby instalowania jakiegokolwiek pakietu biurowego, czasami jak trza coś tam złożyć i wydrukować (a mam tak raz na rok) to wrzuce w Google Docs czy jak to tam to się nazywa, MSOffice chyba także jest dostępny online?

w sumie gnome także wrzuciłem aby mi nie gadali znajomi że mój system jest brzydki taki, wcześniej miałem fluxboksa, ale użyteczność ta sama i stare nawyki na szczęście pozostały że lepiej korzystać z klawiatury niż z myszy....

ale kiedyś było inaczej... jak mi przyszło papierologię z UKE wypełniać i wysyłać , jeszcze przed wypełnianiem online, to musiałem pociągnąć demo MSOffice bo mi makr nie przyjmowało pod Libre, ale to robiłem raz do roku z resztą tera jest to już online

kurde zaraz mi ktoś napisze że po co ten HP wystarczyłby kalkulator do tego i w sumie słusznie :D
"First press fajny jest" Paulo Coelho

Awatar użytkownika
Taihenwarui
Posty: 767
Rejestracja: 30 sty 2017, 16:25
Gramofon: Thorens TD 150 MK2
Lokalizacja: JuKej

Re: Wypaśny komputer

Post autor: Taihenwarui » 13 paź 2019, 15:52

blispx pisze:
12 paź 2019, 19:57
musiałem pociągnąć demo MSOffice bo mi makr nie przyjmowało pod Libre
no wlasnie o tym pisalem, Office w chmurze jest tez taki sobie, wydrukujesz, ale jak chcesz cos pogrzebac lub napisac macro to musisz miec pelna wersje desktop

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 2989
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: Wypaśny komputer

Post autor: blispx » 13 paź 2019, 21:20

ale zaraz... a gdzie tam kiedyś

https://pro.speedtest.pl/
Aplikacje dodatkowe nie umożliwiają uzyskania pomiaru certyfikowanego.
ta aplikacja ichnia do certyfikowanego wykonania pomiaru jest napisana tylko dla windows, jednak tam idioci pracują qrwa 5min roboty pewnie z przeportowaniem tego :lol:

dzisiaj mnie klient z macos rozjebał tym :clap:
"First press fajny jest" Paulo Coelho

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 2989
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: Wypaśny komputer

Post autor: blispx » 16 paź 2019, 17:24

podmieniłem tego HP na Dell Precision T3630 z lekką dopłatą

https://www.youtube.com/watch?v=DZCEzIOQWn0&t=349s

głównie ze względu na możliwość rozbudowy większą no i wygląda bardziej pro, wkurza trochę przy Intelu że co 2 generacje i podstawkę trza zmieniać ale to już przy 10tej bym musiał a na razie mnie na taki nie stać

TPM moduł posiada już sobie połączyłem go z cryptsetup + luks aby klucze tam trzymał
"First press fajny jest" Paulo Coelho