Jaki to typ pamięci?

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 2374
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Jaki to typ pamięci?

Post autor: Obywatel » 25 gru 2017, 12:23

DSCF2026.JPG
DSCF2023.JPG
Czy mógłby ktoś rzucić światło jaki mam typ pamięci? DDR1? DDR2? Mam w jednym komputerze (staruszek HP Compaq dc5850) 4 kości po 512MB każda i chciałbym je wymienić na 4 x 1GB. Czy to jest możliwe, no i jakie dokładnie pamięci powinienem kupić? Mile widziany od razu link do aukcji Allegro, na której kupię kości, które na 100% dogadają się z tym komputerem.

Z góry dziękuję za podpowiedź.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

Awatar użytkownika
amrowek
Posty: 2566
Rejestracja: 21 maja 2015, 09:04
Lokalizacja: mazowsze płd-zach 40 km od stolicy - Żyrardów

Re: Jaki to typ pamięci?

Post autor: amrowek » 25 gru 2017, 12:38

mój głos na DDR2
Metz TX4693, Heco B158/8 i Dual Cl620 Metz 4635 Quinto 510, Universum 6000, WHD :D , AKAI CD37/1100 iGrundig CD 8150 Rotel RCD855. Onkyo TX2500, Luxman R1033 L210 , ITT8033, Dual CR1780/5960/5900, CD5070/5150, TFK RA200 czasu brak

kriss
Posty: 195
Rejestracja: 05 paź 2017, 17:58
Gramofon: Fisher MT-6320

Re: Jaki to typ pamięci?

Post autor: kriss » 25 gru 2017, 13:12

"The HP Compaq dc5850 Series (All form factors) Computer takes the DDR2 PC2-6400 800 MHz Non-ECC DIMM memory type, and comes installed with 4 GB memory.

How much memory does the HP Compaq dc5850 Series (All form factors) Computer take?
You can upgrade your HP Compaq dc5850 Series (All form factors) Computer to up to a maximum memory capacity of 8 GB Memory.

How many total memory slots to install memory?
The Computer has 4 Slot to install memory, already with 4 GB standard memory installed. For best Compaq dc5850 Series (All form factors) Computer performance use the maximum amount of 8 GB, fill all the slots with the max allowed memory per slot for your Computer
".

Czyli masz tam pamięć ddr2 800Mhz.
Przy 4 slotach możesz maxymalnie załadować tam 8gb. Może być ciężko z kupnem 4 kości po 1gb.
Podwjrzewam że prędzej i łatwiej będzie dostać. 2x2gb. Ale szukaj, moze sie uda.
Ostatnio zmieniony 25 gru 2017, 13:23 przez kriss, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 3300
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Jaki to typ pamięci?

Post autor: Regsoft » 25 gru 2017, 13:23

Obywatel pisze:
25 gru 2017, 12:23
jaki mam typ pamięci
DDR2 667MHz
Problem w tym, że niektóre stare Compaqi są bardzo drażliwe w kwestii zgodności z konkretnymi modułami ...
Obywatel pisze:
25 gru 2017, 12:23
Czy to jest możliwe, no i jakie dokładnie pamięci powinienem kupić?
W teorii możesz docisnąć i do 16GB i 800MHz :D
Ale znaleźć zgodne moduły 4GB (na małych kościach) proste nie jest.

W kwestii 8GB i 4GB łącznie jest prościej.
Chodzi z wieloma modułami 2GB i 1GB na rynku.

Jak chcesz mieć pewność to użyj dedykowanych.
Np. Kingston KTH-XW4400C6/2G lub KTH-XW4400C6/1G.

Jeśli wystarczy Ci łącznie 4GB to kup dwa komplety :
http://allegro.pl/w344-ddr2-2gb-2x1gb-k ... 95940.html
Lub jeszcze taniej jeden :
http://allegro.pl/pamiec-ram-kingston-2 ... 47616.html

Pytania? 8-)

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 2374
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Jaki to typ pamięci?

Post autor: Obywatel » 25 gru 2017, 17:07

Dzięki wszystkim za wskazówki :!:
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII