Na to zgoda - po procesie sądowym, na którym udowodnią winę ponad uzasadnioną wątpliwość. I jeśli to cokolwiek znaczy, gdyby startował z mojego okręgu, zagłosowałbym na kogoś innego. We mnie też nie ma zgody na publiczne ujawnianie danych ofiar. Co do reszty jego działalności, to jest dyskusyjna, ale na pewno to nie mój styl, choćbym ogólnie zgadzał się częściowo z niektórymi (bardzo częściowo i z bardzo niektórymi) tezami.
Może. Psycholog być może dodałby, że czasem tak przemawia do nas sumienie. Jak słusznie napisałeś, nie nam sądzić.
Tak naprawdę to żadna partia nie jest związana z Kościołem, bo i on nie jest związany z żadną partią. Tyle że jednym politykom jest bardziej "po drodze" z Kościołem, innym mniej.dale pisze: ↑14 lis 2023, 14:18uważam że jeśli ten parlament dotrwa do następnych wyborów w normalnym czasie, PIS, jako partia, bez Kaczyńskiego, Ziobry, Morawieckiego i innych "wielkich" z obecnego rozdania, oparta na ludziach o otwartych umysłach, nie związana z kościołem, może stanowić istotną i pozytywną dla Polski siłę, która zmiecie Tuska i jego ugrupowanie.
Co do umysłu, to (jak powiedział ktoś tam mądry przede mną) trzeba mieć otwarty, byle nie do tego stopnia, żeby uleciał rozum.

Wszystko jest oczywiście możliwe, acz racjonalnie rzecz biorąc, taki rozpad nie opłaciłby się nikomu w PiS. Jedyną siłą prawicy, do tego z trudem zdobytą, jest jedność. Dlatego przypuszczam, że raczej wszyscy będą się starali jak najwięcej dla siebie ugrać w samym PiS, a ewentualne wyjście zeń będzie jedynie straszakiem, jeśli już.
Może, ale podejrzewam, że sam Kaczyński kogoś zdąży "namaścić". Co prawda wolałbym, żeby to nie był Duda, a na razie wiele na niego wskazuje. Zresztą zastanawiam się, czy obecne ruchy na prawicy nie są właśnie przygotowaniem do przekazania przywództwa.
Czego by nie rzec złego o socjalu (a można to i owo), jest to chyba jeden ze skuteczniejszych środków presji płacowej. Obrazowo mówiąc: nikt nie pójdzie pracować za miskę ryżu, mając ją od państwa. W konsekwencji pracodawca musi za pracę dać, oprócz ryżu, jeszcze mięso i surówkę.