Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Ryszard13
Gramofon: Dual601,701,Denon57l

Re: Polityka

Post autor: Ryszard13 »

pedro9 pisze:
22 paź 2023, 18:44
sami swoi?
sami_swoi.jpg
E tam to taki gest kurtuazyjny.

Noszenie jarmułki nie jest wymogiem Prawa (Tory), nie wywodzi się ani z Biblii, ani z Talmudu, lecz jest zwyczajem i prawdopodobnie należy szukać jego początków w kulturze Bliskiego Wschodu, gdzie przykryta głowa jest oznaką szacunku
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Post autor: Ukaniu »

Teraz już jest komplet wrogów!
dwa_w_jednym.jpg
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Ryszard13

E tam już komuniści odkryli nieprzychylnych Polsce;

- Łatwiej jest chyba kanclerzowi Adenauerowi rozwiązać zagadkę, jakiej płci są aniołowie, niż odpowiedzieć na pytanie, jak zamierza zarżnąć Polskę bez użycia noża - te słowa padły z ust Władysława Gomułki podczas sesji ONZ w 1960 roku pod adresem kanclerza Konrada Adenauera.

Co do tych drugich;
Prof. Norman Finkelstein, to Żyd ,ale okrzyknęli go antysemitą.

https://www.youtube.com/watch?v=sCPf-OTDQyw
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Post autor: Ukaniu »

Ryszard13 pisze:
22 paź 2023, 20:05
Tyle, że to się przez te 60 lat zmieniło. Niemców wykupują Chińczycy stosując amerykańskie metody, że lepiej i taniej kupić niż podbić. A na dodatek stare religijne interesy i stare europejskie pieniądze są im zupełnie obce i bez znaczenia. Jako zachód im słabsi i bardziej podzieleni tym szybciej się poddamy naciskom tych części świata których mentalności zupełnie nie rozumiemy.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
wojtekf

Post autor: wojtekf »

kolimator pisze:
22 paź 2023, 14:32
moze klasyk na popołudnie ---- Polskośc to nienormlnosć.
Tyle razy było debunkowane... Znajdź jakiś nowy materiał.
The story so far:
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

― Douglas Adams, The Restaurant at the End of the Universe
Ryszard13

Ukaniu pisze:
22 paź 2023, 22:55
Ryszard13 pisze:
22 paź 2023, 20:05
Tyle, że to się przez te 60 lat zmieniło. Niemców wykupują Chińczycy stosując amerykańskie metody, że lepiej i taniej kupić niż podbić. A na dodatek stare religijne interesy i stare europejskie pieniądze są im zupełnie obce i bez znaczenia. Jako zachód im słabsi i bardziej podzieleni tym szybciej się poddamy naciskom tych części świata których mentalności zupełnie nie rozumiemy.
JJuż o wiele wcześniej bo w latach 80 zaczęto sprzedaż Niemieckich firm,wykupywały ich Arabii ,wiele firm Niemieckich mimo ze na ich wyrobach pisze Made in Germany nie są już właścicielami,dlatego teraz Niemcy szukają tanim kosztem firm w Europie wschodniej,aby zapełnić lukę we własnych markach,przynajmniej tak wnioskuje.
Ja kiedy podpisywałem umowę na import z Niemiecką firmą, to n a rozmowy do Warszawy przylecieli z Wiednia Arabii i wtedy się dowiedziałem że to oni są właścicielami i przedstawicielem firmy.trochę mnie to zaszokowało.
Teraz jak czytam tą firmę przejęło Amerykańskie konsorcjum.
Ale to są takie czasy że wszystko przechodzi z rąk do rąk.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Ryszard13 pisze:
23 paź 2023, 08:21
mimo ze na ich wyrobach pisze Made in Germany nie są już właścicielami
Co ma kapitał własnościowy do miejsca produkcji?

Japończycy wybudowali fabryki samochodów w USA w celu ominięcia drakońskich ceł nałożonych na import aut do USA (ruch zrobiony po to by uchronić lokalny przemysł samochodowy). Dzięki czemu mamy Toyoty, Hondy, Subary i inne "made in USA", bo tam są składane, na japońskich częściach. Tylko czy takie auta ktokolwiek uznaje za amerykańskie, na równi z Fordem, Dodgem czy Chryslerem?

Takich przykładów można mnożyć praktycznie w każdej branży.

Jak IKEA klepie meble w swoich polskich zakładach to to jest "made in Poland" czy już Szwecja może?
Ryszard13 pisze:
dlatego teraz Niemcy
Dziurawy wniosek jeśli chodzi o przyczyny, ale to że kapitał bogatszy szuka inwestycji "tam gdzie taniej" to rzecz naturalna.
Ryszard13 pisze:
Ja kiedy podpisywałem umowę na import z Niemiecką firmą, to n a rozmowy do Warszawy przylecieli z Wiednia Arabii i wtedy się dowiedziałem że to oni są właścicielami i przedstawicielem firmy.trochę mnie to zaszokowało.
Nie wiem w jakich latach to było, ale wątpię by była to tajna informacja.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Peter007
Gramofon: Dual 721

Post autor: Peter007 »

Opel Made in Poland :morda:
Ryszard13

Nie mam zamiaru dyskutować na ten temat,ale chcę przypomnieć że czasami kapitał zagraniczny wykupuje po okazyjnych cenach nie po to aby inwestować a zniszczyć lub zamknąć podmiot, dla własnych interesów.
W USA Japończycy czy Niemcy nie budują fabryk samochodów a jedynie montownie, ale jest to temat zbyt szeroki aby o tym pisać.
A tak ap ropo nie jest tak wielka różnica cen Japońskich samochodów wyprodukowanych w Japonii od tych Japońskich złożonych w USA jeśli chodzi o rynek Amerykański czy Kanadyjski.
Awatar użytkownika
Peter007
Gramofon: Dual 721

Post autor: Peter007 »

Ryszard13 pisze:
23 paź 2023, 10:27
czasami kapitał zagraniczny wykupuje po okazyjnych cenach nie po to aby inwestować a zniszczyć lub zamknąć podmiot, dla własnych interesów.
Tak samo działają polscy przedsiębiorcy wobec innych polskich podmiotów. Takie prawa rynku
Ryszard13

Peter007 pisze:
23 paź 2023, 10:45
Ryszard13 pisze:
czasami kapitał zagraniczny wykupuje po okazyjnych cenach nie po to aby inwestować a zniszczyć lub zamknąć podmiot, dla własnych interesów.
Tak samo działają polscy przedsiębiorcy wobec innych polskich podmiotów. Takie prawa rynku
Masz rację tak było na przykład z Zakładami Mięsnymi w Lublinie, tylko ze ci mogą działać na zlecenie kapitału zagranicznego,tak też jest z zakupem ziemi.
Jest to działanie na tak zwanego słupa.

https://lublin.wyborcza.pl/lublin/5,48724,22522840.html

A tu Komisja Europejska pomogła;
https://naszemiasto.pl/byla-sobie-cukro ... c1-4462090
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ryszard13 pisze:
Nie mam zamiaru dyskutować na ten temat
To po co piszesz?
Ryszard13 pisze:
ale chcę przypomnieć że czasami kapitał zagraniczny wykupuje po okazyjnych cenach nie po to aby inwestować a zniszczyć lub zamknąć podmiot, dla własnych interesów.
A teraz pomyśl - z jakiego powodu dochodzi do "okazyjnych cen"? Raczej nie dlatego że zakładowi się powodziło :)
Ba, rzadko kiedy ktoś wystawia się na sprzedaż kiedy jest super.

Różnie bywa w biznesie. Czasami trzeba kupić firmę by w ogóle móc wejść na rynek z własnymi produktami. Zależnie od branży, może to być uwarunkowane pozwoleniami, licencjami, certyfikatami. Czasami taka inwestycja to jest "szybka ścieżka" zamiast alternatywne drogi.

A na naszym podwórku - czasami łatwiej/szybciej jest kupić istniejącą spółkę (np. giełdową) niż przechodzić wszystko od zera.

Nie wszystko jest proste i oczywiste, jak to w biznesie.
Ryszard13 pisze:
a jedynie montownie
No tak, ale te montownie również korzystają z armii lokalnych podwykonawców.
Jak taka fabryka się zamyka to nie jest to problem tylko dla tych bezpośrednio zatrudnionych w fabryce, ale całej nitce powiązanych firm, dla których ta fabryka to np. główny odbiorca towarów.
Ryszard13 pisze:
A tak ap ropo nie jest tak wielka różnica cen Japońskich samochodów wyprodukowanych w Japonii od tych Japońskich złożonych w USA jeśli chodzi o rynek Amerykański czy Kanadyjski.
Powiem tak - przed wprowadzeniem agresywnych ceł w 70s, Japończycy nie musieli mieć własnych zakładów na miejscu, a i tak byli tańsi od konkurencji.

Wiadomo że nie każdy samochód jest składany w USA, ale w takiej sytuacji producent traci część zysków przy imporcie albo odbija to sobie na cenie detalicznej.

Raczej żadnej gospodarce opartej na motoryzacji nie opłaca się pozwalać na tani import nowych aut.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Wojtek pisze:
23 paź 2023, 11:46
Raczej żadnej gospodarce opartej na motoryzacji nie opłaca się pozwalać na tani import nowych aut.
Tak baj de łej - BMW wszystkie X-y produkuje w USA. Również te na rynek europejski w tym niemiecki. Nie wiem dlaczego tak jest, ale jest. Z punktu widzenia podatkowo celnego dla Niemiec to jest import i zapisuje sie na minusie w ich bilansie handlowym.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

chudy_b pisze:
23 paź 2023, 12:29
Tak baj de łej - BMW wszystkie X-y produkuje w USA.
To ciekawe, ale obstawiam że znam przyczynę - wielkość rynku. Ameryka stoi SUV-ami. W Europie chyba jeszcze aż tak nie jest.
Albo inaczej patrząc - Niemcy dopłacają jak kupują SUVy na własnym poletku? :morda:

Sam obecnie jeżdżę "Japończykiem made in USA" :morda:
Wsparcie finansowe forum
Ryszard13

Aby zrozumieć pewne zagadnienia, to trzeba temat zrozumieć na miejscu,czyli trzeba tam być i rozmawiać z ludźmi którzy mogą coś na dany temat wiedzieć lub pracują w danej brańży,czytanie internetu to nieraz się okazuje nie do końca prawdą.
Pamiętam jak pierwszy raz 40 lat temu,wyjeżdżałem do Norwegi, kupiłem sobie przewodnik po Norwegi Taki w niebieskich okładkach,aby wiedzieć na co jako turysta mogę tam liczyć.
Morze 70% z tego przewodnika się zgadzało, nie pamiętam kto to pisał i na jakiej podstawie zostało to opisane, ale pobyt tam zweryfikował mi wiele opisanych w przewodniku zwyczajów Norwegów czy ich zachowań w stosunku do obcych turystów.
Zablokowany