Doman pisze: ↑03 paź 2023, 11:20
a możesz mi powiedzieć czym sie różni PO od Pis? i co zrobiło PO dobrego dla Polski w ciągu ostatnich powiedzmy 15 lat no bo wcześniej przecież rządzili choć pewnie nie odpowiesz bo przecież nie lubicie rozmawiać o tym co było.
Pewnie to pytanie zasługuje na kolejną awanturę w tym wątku

Ja lubię rozmawiać o tym co było, tym bardziej że dobrze wspominam te czasy. Wiem jednak, że jeśli będę patrzył tylko ze swojej perspektywy to będzie to krzywdzące dla innych, także luz. Odpowiem może przewrotnie, czego PO nie zrobiło- nie zaadresowało potrzeb tej części społeczeństwa, która dokonała późnej takich a nie innych wyborów, którą pięknie zaadresował PIS kształtując u nich swoją wizję świata. Może warto na to spojrzeć z tej perspektywy. PO była partią której niektóre rzeczy wyszły, niektóre nie (lista pewnie długa), ale generalnie prowadzenie polityki było "w normie". Nie byłem ich wyborcą (trochę inne wartości, dużo żółtych kartek za potknięcia), natomiast nie czułem takiego obrzydzenia jaki mam do modelu sprawowania władzy i zarządzania PL jaki czuję do PiSu. Byłem w stanie ogarnąć różnice wynikające z podejścia np. lewicy, prawicy, liberałów do modelu i roli państwa- były spory, dyskusje, jakoś można było się pospierać ze znajomymi...ale to jak skrajną i odjechaną wizję ma PiS to jest kosmos. Inny wymiar, inna cywilizacja. Stanowcze NIE! Tak na koniec- nie jestem zbytnio fanem takich porównań- jakbyśmy chcieli zrobić to solidnie, to trzeba byłoby sprawdzić decyzje/ zachowanie się "partii" w tych samych czasach, w tych samych sytuacjach geopolitycznych, ekonomicznych...nie da się. Takiego testu nie zrobimy, ale dla mnie wystarczająca jest ocena decyzji, stylu, sposobu sprawowania władzy i wpływu sumy tego wszystkiego na MOJE życie w ostatnich latach. ***** ***. i Konfederację.