Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Polityka

Post autor: Wojtek »

@pedro9:
To się nazywa klasa polityczna. Popełnili błąd - podali się do dymisji.

Naszych obecnych na coś takiego nie stać.

A propos "Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz" to przypomniał mi się Teatr Telewizji.

Jeszcze trochę i taka będzie nasza dyplomacja po sąsiedzku, równolegle z żądaniami finansowymi rzecz jasna :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pedro9

Post autor: pedro9 »

Patrzajta ludziska... bryknął. Samobójec?
https://www.pap.pl/aktualnosci/minister ... kstradycji
Piotr
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

pedro9 pisze:
26 wrz 2023, 22:59
No jednak z drugiej strony to sobie Kanadyjczycy , nieźle walnęli w kolano. Chcieli zabłysnąć a jeb...li że smród poszedł.
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Doman
Gramofon: Hitachi HT-354

Post autor: Doman »

Tak z innej beczki trochę ale pytanie jak najbardziej w tym dziale aktualne.. na marszyk konia na białym rycerzu się wybieracie? frekwencja będzie zapewne większa niż na seansie w kinach:)
Hitachi HT-354, Nordmende LB550, Kenwood KR-V75R, Nikko NA 390 II, Nikko NT 790
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Pewnie że się wybieracie.

A ja jestem ciekaw jak dobrozmianowcy zareagują na 100 baniek w kieszeni drewnianego? Będą bić brawo na młodego zdolnego, czy raczej chuj ich strzeli w duchu modlitwy Polaka?

Słyszałem też, że rozważana opcja twierdzenia że żona Iwona od działek to żona Tuska :D
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Wojtek pisze:
26 wrz 2023, 22:30
Z drugiej strony - podczas 2WŚ też było "ciekawie".

Z trzeciej strony - mogę zrozumieć chęć pozostania neutralnym by nie psuć sobie stosunków, mimo że ludzie umierają w konflikcie.
Czekaj, bo nam umknie. Przerzucanie nazistów już po wojnie do Am.Południowej trudno uznać za neutralność :)
Kościół katolicki ma więcej za uszami w tej materii niż amerykańscy Żydzi za przyglądanie się holokaustowi bez reakcji. Ci mają traumę z tego powodu do dziś, Watykan zaś zero refleksji, jak gdyby nigdy nic.
chudy_b pisze:
26 wrz 2023, 23:53
Słyszałem też, że rozważana opcja twierdzenia że żona Iwona od działek to żona Tuska :D
Ja słyszałem, że Świniopas Prezydent Wszystkich Polaków to sobowtór podstawiony przez Tuska.
Doman pisze:
26 wrz 2023, 23:24
na marszyk konia na białym rycerzu się wybieracie? frekwencja będzie zapewne większa niż na seansie w kinach:)
Ja owszem. Podobno sam Świniopas i jego kumpel Bąkiewicz będzie, a grypę mam to może kutasów zarażę :lol:
bms01pl pisze:
26 wrz 2023, 18:44
o nowatorskim podejściu do logiki… Czytam od dwóch dni z wypiekami…
Bart z filozofii dampingu PISz: Jak położyć cywilizowany kraj w dwie kadencje na łopatki.
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

amrowek pisze:
26 wrz 2023, 20:39
No i już się zaczęło

Niemcy ogłoszą w środę wprowadzenie tymczasowych kontroli na granicach z Polską i Czechami
już ogłosili. załamanie nastrojów w branży transportowej też już mamy - słuchałem w wiadomościach o siódmej
Doman pisze:
26 wrz 2023, 23:24
na marszyk konia na białym rycerzu się wybieracie?
taki był plan, jak w czerwcu, ale wygrała opcja włóczenia się po górach... kilku korpozjebów sąsiadów, parafrazując forumowego speca od kultury i chrześcijańskich cnót, z rodzinami idzie, więc o frekwencję się nie boję
chudy_b pisze:
26 wrz 2023, 23:53
jak dobrozmianowcy zareagują na 100 baniek w kieszeni drewnianego?
jak zawsze - nijak. moralność Kalego... poza tym przecież on poświęcił dobrze płatną posadę na rzecz służby Polsce (już taką mieliśmy za Bieruta chyba? "nierozłączne siostry dwie młodzież i sp"?) a Tusk rzucił kraj jadąc do Brukseli wysługiwać się Merkelowej...

edyta - źle usłyszałem, mają ogłosić, ale w branży żałoba - znowu o tym było...
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2023, 08:26 przez Bart_S, łącznie zmieniany 1 raz.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Ryszard13
Gramofon: Dual601,701,Denon57l

Post autor: Ryszard13 »

pedro9 pisze:
https://www.pap.pl/aktualnosci/minister ... kstradycji
Prawdopodobnie w biurze emigracyjnym Kanady Jarosław H. figuruje jako Polak, bo po II wojnie światowej Ukraińcom jak i Niemcom nie wolno było tak sobie podróżować po świecie, nie istniało państwo Ukraina więc wielu Ukraińców urodzonych na dawnych terenach Polski miało dokumenty polskie, byli Polakami pochodzenia ukraińskiego co jako Polakom miało prawo podróży i azylu przed komuną.
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

amrowek pisze:
26 wrz 2023, 23:06
pedro9 pisze:
No jednak z drugiej strony to sobie Kanadyjczycy , nieźle walnęli w kolano. Chcieli zabłysnąć a jeb...li że smród poszedł.
"Spokojna Twoja rozczochrana...." :) Już Czarnek się tym zajął, jak powiedział że podjął kroki o ekstradycje, to powiedział, spójrz na jego pełne inteligencji spojrzenie, na tą postawę budzącą zaufanie co do jego fachowości. Ja jestem pewien wyniku.
Awatar użytkownika
amrowek

dale pisze:
27 wrz 2023, 11:59
zaufanie co do jego fachowo
Przecież zna się na historii :D . Będzie to hit na miarę HiT
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Ryszard13 pisze:
27 wrz 2023, 08:01
rawdopodobnie w biurze emigracyjnym Kanady Jarosław H. figuruje jako Polak,
Tu nie chodzi o obywatelstwo tylko o zbrodnie przeciwko ludzkości. Te zaś nie przedawniają się ze względu na kwalifikację czynu.
Sama idea ekstradycji ze względu na ściganie tego rodzaju zbrodni jest lege art, a zatem znajduje postawy prawne.
Inna sprawa prawie pewność odmowy ze strony Kanady. Przy braku dowodów personalizujacych sprawstwo. Nie bez znaczenia jest tu również diaspora ukraińska w Kanadzie.
A Czarnek swoje, ale to inna bajka, komiczny jest jak zwykle.
Ryszard13 pisze:
27 wrz 2023, 08:01
byli Polakami pochodzenia ukraińskiego
Nie ma czegoś takiego i nie było. Po wojnie to obywatele ZSRR o ile przyjęli paszport sowiecki wcześniej lub po wojnie.
Rusini i bojkowie w jego przypadku to obywatele
państwa polskiego przedwojennego. Dawało im to takie same prawa do podróży jak i innym pozostającym poza byłymi granicami państwa polskiego. Azylu przed komuną nie dawało żadnego.
Nie jest prawdą jakoby wstąpienie do SS Galizien dawało automatyczne nabycie narodowości ukraińskiej, bowiem nawet formalnej autonomii wówczas nie było. Z punktu widzenia formalno prawanego to rosjanin urodzony w II RP i posiadający przedwojenne obywatelstwo polskie. Etnicznie to Ukrainiec tyle, że nie ma klasyfikacji etnicznej w międzynarodowym prawie publicznym. Ormianim urodzony na terenach Turcji, to formalnie Turek i taki też ma paszport.
Oczywiście to bardzo ciekawy cassus formalno prawny. By go rozstrzygnąć należałoby poznać więcej szczgółów dotyczacych samego delikwenta.
Swoją drogą materiał o tym przypadku w gadzinowej TV był tak słaby jak zawsze, brak ikonografii, brak informacji o samym jego udziale w ww formacji oraz oczywiście samej roli pełnionej w czasie działań wojennych. Zakładam, że był wielokrotnym mordercom, pewnie wystarczyło wykazać się stosownym warsztatem dziennikarskim i dotrzeć do clou by przekazać solidną i rzetelną informację. Pokazano zdjęcia filmowe z Auschwitz (co ma piernik do wiatraka) w dodatku to słynny materiał filmowy robiony przez Sovietów po wyzwoleniu i inscenizowany na ich rozkaz.

"By wzmocnić morale i zapobiec dezercjom Himmler w przemówieniu do oficerów dywizji 17 maja 1944 wprowadził wątki antypolskie, co było zgodne z polityką niemiecką zmierzającą do wzmożenia konfliktu polsko-ukraińskiego. W swoim wystąpieniu „stwierdził, że formację tę należy określać jako ukraińską (a nie „galicyjską”), i przyznał, iż jej żołnierze to Ukraińcy”.

Hm.. samo namaszczenie prze Himmlera nie daje jeszcze narodowości formalnie, ani nawet jej namiastki, ale w istocie ma pewną siłę mentalną i kierunkową.

"Na rozkaz gen. Szandruka 25 kwietnia 1945 (dopiero sic!) żołnierze dywizji złożyli przysięgę na wierność Ukrainie i nałożyli na czapki ukraińskie godło państwowe"

A to już daje przyczynek dla dochodzenia o przesłankach narodowościowych i podwaliny do procesu uznania owej, ale to i tak długa droga, bo:

"W konsekwencji osobistej interwencji gen. Andersa w Londynie, a także stanowiska Stolicy Apostolskiej, Brytyjczycy mimo sowieckich żądań nie wydali żołnierzy ukraińskich Józefowi Stalinowi, gdyż uznali ich za obywateli polskich (byli nimi bezsprzecznie do 1939 – agresja i okupacja sowiecka z 17 września 1939 nie zmieniała ich statusu prawnego) i umożliwili im osiedlenie się w r. 1947 w Wielkiej Brytanii i krajach Wspólnoty Brytyjskiej "

Tu mamy cluo emigracyjne, dalej bez określenia państwowości ukraińskiej.

Co ma do tego komuna? Nie popadajmy w skrajności. Pożoga powojenna i zmiany geopolityczne owszem tak. Te zaś dotknęły miliony ludzi w aspektach etno politycznych i narodowościowych. Komuna nie zaczęła się po II Wojnie lecz w 1917.
No cóż Strzelcy Siczowi jak i ogólnie Kozacy, przez wieki służyli każdemu kto obiecał im choćby namiastkę niezależności. Doskonale potrafił to wykorzystać Chanat Krymski i Katarzyna Wielka, a Rzplita, no cóż nie! A wystarczyło wzorem unijno litewskim dopuścić część kozaczyzny zagrodowo rodowej do szlachty herbowej RP. A tak to cóż, po wiekach przyszli rzezać na Wołyniu, gwałcić i rabować w Powstaniu, mordować Lwów i Grodno.
(SS Galizien nie brała udziału w tłumieniu Powstania).
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Kolejny fragment "Zielonej granicy" który nie został umieszczony w końcowym produkcie :)
Ciekawe jakiej marki jest szpadel z 16 sekundy filmu :)
https://twitter.com/i/status/1706928419315835097
Ryszard13

darkman pisze
Nie ma czegoś takiego i nie było. Po wojnie to obywatele ZSRR o ile przyjęli paszport sowiecki wcześniej lub po wojnie.
Rusini i bojkowie w jego przypadku to obywatele
Czyli ty wiesz lepiej niż człowiek pracujący w biurze emigracyjnym w Kanadzie?
Niż mój ojciec tam urodzony .
Pisze tu o latach 1944- 1946, w tych latach dużo zbrodniarzy Ukraińskich uciekało do Kanady,bo Kanada sie zaludniała i potrzebowała rąk do pracy jak i do uprawy ziemi.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2023, 13:37 przez Ryszard13, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
amrowek

darkman pisze:
27 wrz 2023, 12:51
Nie
W paru tekstach i książkach na temat Ukrainy spotkałem się z czymś takim . Otrzymywali paszporty polskie gdzie była wpisana narodowość ukraińska i na takich zaraz po wojnie emigrowali na zachód jako obywatele byłych kresów II RP.
Ryszard13

Zablokowany