Polityka
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Re: Polityka
Pomijając kwestie zapisów, wiadomo przecież że kurs jest zmienny, wiadomo że może wzrosnąć.
Jak było taniej, jakoś nikt nie protestował.
Z resztą, zauważcie proszę, że ogromna cześć spraw w sądach, przed orzeczeniem TSUE i Sądu Najwyższego, była niekorzystna dla frankowiczów. Dopiero linia orzecznicza utworzona przez organy zależne politycznie (innymi słowy "pod publiczkę"), spowodowały taki stan rzeczy...
Jak było taniej, jakoś nikt nie protestował.
Z resztą, zauważcie proszę, że ogromna cześć spraw w sądach, przed orzeczeniem TSUE i Sądu Najwyższego, była niekorzystna dla frankowiczów. Dopiero linia orzecznicza utworzona przez organy zależne politycznie (innymi słowy "pod publiczkę"), spowodowały taki stan rzeczy...
-
Oczywiście, że wiadomo. Tylko mało kto pamięta jaka była śpiewka doradców kredytowych kilkanaście lat temu – „panie, kto to widział, żeby frankiem coś potrząsnęło”. No i potrząsnęło. Banki i pośrednicy kredytowi robili różne nieładne rzeczy, ale tradycyjnie zapłacą za to „regularni” klienci.
Dla jasności: kredyt hipoteczny mam w złotówkach, wzięty zanim jeszcze stopy spadły do absurdalnie niskiego poziomu, więc dla mnie to generalnie powrót do znanego poziomu obciążenia.
The story so far:
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.
― Douglas Adams, The Restaurant at the End of the Universe
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.
― Douglas Adams, The Restaurant at the End of the Universe
- chudy_b
Nie wiem czy pamiętacie, ale frankiem potrząsneli sami Szwajcarzy. Po prostu w pewnym momencie przestali bronić kursu franka i ten momentalnie wystrzelił pod 5zł. Czy ktoś mógł to przewidzieć? Ci co siedzą w światowej bankowości bardzo głęboko, pewnie tak. Reszta liczyła zyski tu i teraz.
Ja się od lat zastanawiam co się stało z tą górą kasy jaką ludzie wtopili nie tylko w Polsce. Austriacy byli pierwszymi umoczonymi we franka. Pieniądz, a w zasadzie jego wartość, nie może od tak zniknąć. Po mojemu tropy prowadzą do samych Szwajcarów. Mi wychodzi że to oni przytulili miliardy na tym dealu. Zresztą to nie jedyny "wałek' jaki mają za uszami w bankowości.
- amrowek
A wracając na nasze podwóreczko
" My, w przeciwieństwie do Tuska i Platformy Obywatelskiej, nie wahamy się powiedzieć Brukseli: STOP.
Nie czekamy na zgodę Berlina i brukselskich urzędników, gdy chodzi o obronę polskich interesów! Jeśli KE nie przedłuży przepisów po 15 września to Polska wprowadzi zakaz importu zbóż z Ukrainy jednostronnie."
q..a (a miałem nie przeklinać) kto zapełnił silosy tym zbożem, ciekawe czemu komisji sejmowej nie "chcom", bronią tych interesów jak cholera, na KPO dwa lata czekamy tak bronią polskich interesów. D..py nie nie ruszyli w sprawie emigrantów z Ukrainy do Brukseli, aby coś wywalczyć , ale wizami handlowali a teraz w referendum się pytają ...
" My, w przeciwieństwie do Tuska i Platformy Obywatelskiej, nie wahamy się powiedzieć Brukseli: STOP.
Nie czekamy na zgodę Berlina i brukselskich urzędników, gdy chodzi o obronę polskich interesów! Jeśli KE nie przedłuży przepisów po 15 września to Polska wprowadzi zakaz importu zbóż z Ukrainy jednostronnie."
q..a (a miałem nie przeklinać) kto zapełnił silosy tym zbożem, ciekawe czemu komisji sejmowej nie "chcom", bronią tych interesów jak cholera, na KPO dwa lata czekamy tak bronią polskich interesów. D..py nie nie ruszyli w sprawie emigrantów z Ukrainy do Brukseli, aby coś wywalczyć , ale wizami handlowali a teraz w referendum się pytają ...
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- dale
To się nazywa marketing...wojtekf pisze: ↑13 wrz 2023, 22:19Oczywiście, że wiadomo. Tylko mało kto pamięta jaka była śpiewka doradców kredytowych kilkanaście lat temu – „panie, kto to widział, żeby frankiem coś potrząsnęło”. No i potrząsnęło. Banki i pośrednicy kredytowi robili różne nieładne rzeczy, ale tradycyjnie zapłacą za to „regularni” klienci.
"Panie żeby kurs skoczył musiała by wybuchnąć woja albo epidemia..."... brzmi znajomo

No ale z drugiej strony, wiadomo przecież że każdy kraj dąży do tego żeby mieć jak najmocniejszą walutę i jakiś wzrost zawsze będzie...
- dale
Ale to przecież nie z importem jest problem... Oszukują ludzi w żywe oczy. To tak nie działa.
Kupuję 100 tirów zboża w Ukrainie, kumpel zakłada spółkę na Słowacji czy innym kraju unijnym, jadę tranzytem teoretycznie poza Unię, na Słowacji wystawiam faktury na sprzedaż zboża trzeciej mojej firmie, zawracam tiry i legalnie wyładowuje "Unijne" zboże w Polsce...
A jak to jest możliwe? Ano dzięki naszym fachowcom w administracji która doskonale wszystko ogarnia...
Także import możemy sobie wstrzymywać...
-
- Gramofon: Dual601,701,Denon57l
Żeby zrozumieć problem,trzeba by cofnąć się w czasie i zacząć od analizy tego artykułu;
https://www.osw.waw.pl/pl/publikacje/ko ... lchozow-do
Obecnie część tych ukraińskich agroholdingów jest powiązana z Unią Europejską,wiec zakaz przywozu z Ukrainy zboża morze dotyczyć tylko podmiotów Polskich,ale nie koncernów i podmiotów branży spożywczej działających na terenie Polski z kapitałem zagranicznym,a jest ich sporo,mogą stwierdzić że zboże ukraińskie bardziej się nadaje do ich wyrobów końcowych niż zboże Polskie.
Tak jak Coca -cola stwierdziła że Polski cukier nie nadaje się do ich napojów.
Problem morze dla Polski i Polskich rolników morze być duży,a co obchodzi to Ukrainę,jak już chce zaskarżyć Polskę do Unii z blokadę ich zboża.
I znowu ktoś napisze że jestem ksenofobem
https://www.osw.waw.pl/pl/publikacje/ko ... lchozow-do
Obecnie część tych ukraińskich agroholdingów jest powiązana z Unią Europejską,wiec zakaz przywozu z Ukrainy zboża morze dotyczyć tylko podmiotów Polskich,ale nie koncernów i podmiotów branży spożywczej działających na terenie Polski z kapitałem zagranicznym,a jest ich sporo,mogą stwierdzić że zboże ukraińskie bardziej się nadaje do ich wyrobów końcowych niż zboże Polskie.
Tak jak Coca -cola stwierdziła że Polski cukier nie nadaje się do ich napojów.
Problem morze dla Polski i Polskich rolników morze być duży,a co obchodzi to Ukrainę,jak już chce zaskarżyć Polskę do Unii z blokadę ich zboża.
I znowu ktoś napisze że jestem ksenofobem
- amrowek
@Rysiu
to tak trochę świeżej
https://www.rp.pl/rolnictwo/art38778611 ... kim-zbozem
a teraz mam pytanie do tych panów co to uważają że Pis the beściaki są.
Nasze słońce europy środkowej , ojciec narodu, guru makro i mikro ekonomii, pierwszy opozycjonista w walce z komuną, najwyższy etyk kraju, mąż opaczności, czyli Jarosław Kaczyński , oraz jego pomagier pierwszy szołmen, bajkopisarz, podnóżek Glapcio doprowadzili nie tak dawno do osłabienia złotego , a przecież guru ekonomi
"Wprowadzenie w Polsce euro oznaczałoby radykalne zubożenie Polaków, wielkie ich obrabowanie — powiedział w wywiadzie dla tygodnika "Sieci" szef PiS Jarosław Kaczyński. Dodał, że własna waluta to jeden z atrybutów niepodległości. "
Może panowie wyjaśnicie czy słaby złoty to dobrze dla naszego kraju i obywateli.
Ja rozumuje prosto , słaby złoty droższe ceny np podzespołów pc, samochody, wakacje , czy może się mylę?
proszę wyprowadźcie mnie z błędu.
to tak trochę świeżej
https://www.rp.pl/rolnictwo/art38778611 ... kim-zbozem

a teraz mam pytanie do tych panów co to uważają że Pis the beściaki są.
Nasze słońce europy środkowej , ojciec narodu, guru makro i mikro ekonomii, pierwszy opozycjonista w walce z komuną, najwyższy etyk kraju, mąż opaczności, czyli Jarosław Kaczyński , oraz jego pomagier pierwszy szołmen, bajkopisarz, podnóżek Glapcio doprowadzili nie tak dawno do osłabienia złotego , a przecież guru ekonomi
"Wprowadzenie w Polsce euro oznaczałoby radykalne zubożenie Polaków, wielkie ich obrabowanie — powiedział w wywiadzie dla tygodnika "Sieci" szef PiS Jarosław Kaczyński. Dodał, że własna waluta to jeden z atrybutów niepodległości. "
Może panowie wyjaśnicie czy słaby złoty to dobrze dla naszego kraju i obywateli.
Ja rozumuje prosto , słaby złoty droższe ceny np podzespołów pc, samochody, wakacje , czy może się mylę?
- chudy_b
Kilka miesięcy temu dolar był po 5zł. Potem szybko spadł poniżej 4zł. Przy inflacji o kilkanaście p.% większej niż w USA. Analitycy próbowali to jakoś tłumaczyć, ale słabo im wychodziło. Uważam, że naszą walutą ktoś ostro miesza i najpewniej sa to nasze orły. Wszystko po to, żeby budżet jakoś spiąć. Typowe strzyżenie baranów. Obawiam się, że te zabawy źle się skończą. Jak to jebnie, to się nie pozbieramy. Już się mówi, że diesel powinien dzisiaj być po 8,50. I po wyborach tyle może kosztować. I to będzie wina PO jeśli wygrają. Ciekawe co powiedzą jak sami będa musieli ten burdel ogarniać. A paliwa to tylko początek trupów w szafie.
Bzdety dla ludu. Powiedział też, że jak ktoś kręci lody w rządzie, to zajmuje się nim prokuratura. Cieszyński stał metr za nim i nie wyglądał na przerażonego.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Odpolityczniona prokuratura pewnie by się zajmowała, ale jak prokuratura trzęsie dupą przed "generałem", a zarazem ministrem sprawiedliwości to trzeba być wielce naiwnym by w takie bajki wierzyć.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Dual601,701,Denon57l
Import może podrożyć niektóre artykuły,za to eksport może się zwiększyć na atrakcyjność ceny produktów Polskich,trudno jest powiedzieć co jest lepsze.Może panowie wyjaśnicie czy słaby złoty to dobrze dla naszego kraju i obywateli.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2023, 10:22 przez Ryszard13, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
- chudy_b
Powiedz mi jak ma funkcjonować jakakolwiek polska firma handlująca ze strefą USD? Jak napisac jakikolwiek biznesplan? Jak podpisać kontrakt, żeby nie zbankrutować? Chyba tylko wymiana towar za towar. Ziemniaki za F.Mustangi

- amrowek
hm chyba jednak jw
no dobra ale ja prosiłem tych od propis a nie antypis, czytać nie umiecie?