Polityka
- kukiz 30
Re: Polityka
Duża część osób brała dlatego, że nie mieli zdolności kredytowej w złotówkach, a we frankach już tak
.

Mission Cyrus One,Sony PS-X6,2xPCM56 DAC by Martynka,Yamaha cdx-10,Infinity RS-4000.
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Wiesz, ciężko na takie pytanie odpowiedzieć obiektywnie, zwłaszcza w kontekście "kumpla z forum"... No ale skoro zacząłem, to już pojadę dalej...
Zasadniczo, banki nie złamały prawa literalnie, całość współczesnego orzecznictwa opiera się na interpretacji, "obyczajach" i szeroko prowadzonych wywodach. To wszystko jest płynne. Tyle że orzecznictwo jakim związane są Sądy Cywilne nie zostało ukształtowane w typowym procesie.
Zauważyć jednak należy, że mimo iż umowy frankowe z zawartymi klauzami niedozwolonymi, były nieważne od samego początku, jako obarczone istotnymi wadami prawnymi, jedynie strona bankowa była zwykle podmiotem fachowym, który winien mieć tego świadomość. Dlatego też klient indywidualny, mimo iż osiągnął wymierną korzyść, w postaci obracania kapitałem bez żadnych kosztów, nie powinien ponosić negatywnych skutków tego, gdyż nie da się wykazać że zrobił to świadomie.
Tyle od strony formalnej, na ocenę innych stron sobie nie pozwolę.
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Dzięki za stronę formalną. Nie widzę, żadnego powodu żebyś sobie nie pozwolił na resztę. Ciekaw jestem bardzo. Obrażać się nie będę

analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
Spoko, jest nas dużo, zrzucimy się i nawet nikt nie poczuje. Żebyśmy tylko na takie rzeczy się zrzucali.....
Właśnie się będę zrzucał na laptopy dla czwartoklasistów, na rekompensatę za prąd (mnie nic nie skapnie bo wyłożyłem pieniądz na fotowoltaikę), można by tak jeszcze długo, tak że looz. Grunt że nie składaliśmy się na premię dla naszych kopaczy podczas ostatniego mundialu.
Właśnie się będę zrzucał na laptopy dla czwartoklasistów, na rekompensatę za prąd (mnie nic nie skapnie bo wyłożyłem pieniądz na fotowoltaikę), można by tak jeszcze długo, tak że looz. Grunt że nie składaliśmy się na premię dla naszych kopaczy podczas ostatniego mundialu.
- kinky
- Gramofon: Philips 5877
No to jak w końcu, bo jedno wyklucza drugie chyba?
Tym bardziej, że art. 385 k.c. określa niedozwolone postanowienia umowne, a więc litera prawa jest.
Serio pytam, nie brałem kredytu w żadnej walucie i sprawę znam tylko "ze słyszenia", nie wnikałem nigdy w te podważane zapisy, umowy etc...
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2023, 15:59 przez kinky, łącznie zmieniany 1 raz.
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
-
- Gramofon: Dual601,701,Denon57l
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Domin w paliwach kopalnych było brać. Teraz byłbyś górą!

Temat znam i nie dziwi mnie Twoja wola do wyjaśnienia i walki o swoje. Córka walczyła z tym 10 lat i przegrała, bo niestety nie chciała słuchać ojca, kiedy przekonywałem - nie brać we frankach (poza tym drobnym, a bolesnym terminowo i finasowo aspektem to dobrze wychowałem

- dale
Ani nie jestem uprawniony, ani upoważniony, czy na tyle arogancki żeby rościć sobie prawo do oceny konkretnej osoby, w tym konkretnym przypadku bo sam nie wiem do końca jak bym się zachował.
Dlatego że same umowy niedozwolone są definiowane, a nie wymienione literalnie, na przykład napisane jest:"jeżeli kształtują jego prawa i obowiązki ..., rażąco naruszając jego interesy (niedozwolone postanowienia umowne)." Naruszając interesy jego (konsumenta), czyli na niekorzyść konsumenta. A jeśli kurs był by niższy, spadał by i banki by stopy obniżyły, to:
- było by działanie na szkodę konsumenta?
- ilu kredytobiorców sądziło by się w takiej sytuacji?
- dale
https://zachod.pl/626412/ukraincy-pospr ... dziekowac/Jozi pisze: ↑13 wrz 2023, 11:36Rysiu w punkt.Ryszard13 pisze: ↑13 wrz 2023, 11:13Może i tak będzie,jednak moi dziadkowie i ojcowie pochodzący z Kresów wschodnich,niestety już nie żyją ,nie byli by takimi optymistami z ich opowieści płynęły inne spostrzeżenia,człowiek w nowym środowisku zachowuje się inaczej,to tak jak z udomowieniem dzikiego zwierzęcia na razie jest posłuszne i łagodne ale do czasu jak odezwie się jego natura.ps. żeby nie było nieporozumień, emigranci z Ukrainy, czy Białorusi, są w stanie z nami współegzystować, stając się równoprawnymi i szanowanymi obywatelami, bo respektują zastane prawo, pracują, często ciężko na swoje utrzymanie.
Moja mama tez nie żyje a mogłaby wiele przekazać, co tam się działo.
Jest gdzieś z ostatnich dni filmik z tresury niedzwiedzia, tresowany zrobił z trenerem![]()
![]()
.
U nas też są ludzie pokroją bąkiewicza, którym bym ręki nie podał, mamy też panią holland... wielu innych również... ale zasadniczo jesteśmy przyzwoitymi ludźmi.
Jak widać, tam przyzwoici też są. Nie należy karać synów za grzechy ojców.
- amrowek
Byłem na Ukrainie w maju, czy czułem się zagrożony, miałem na czapce Polską flagę , kolegę przepraszali żołnierze ukraińscy za zachowanie celników , ze musieliśmy czekać 4.5 godz. Na żadnym blokpoście nie miałem kontroli , ba nawet paszportu nie wyjmowałem. W hotelu , żołnierze odnosili się do nas bardzo przyjaźnie, tak samo jak zwykli ludzie czy to na ulicy czy w sklepie.
Proponuje pojechać, podróże kształcą mniej wtedy ksenofobi w narodzie. I można napisać wtedy, że na podstawie własnych doświadczeń , a nie kolega kolegi ciotki od wujka ze strony koleżanki... Nie neguje doświadczeń dziadków czy rodziców. Mój dziadek też mi mówił, że Niemcy bardziej cywilizowany naród niż Ruskie.
Jeździsz do Niemiec czy jednak omijasz? No bo wiadomo...
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
-
- Gramofon: Dual601,701,Denon57l
Ja nie muszę nigdzie jechać,mój rodzony brat przez 4 lata jeździł na Ukrainę bo był w komisji wojskowej ze strony Polskiej do spraw kombatanckich i opieki miejsc pamięci Narodu Polskiego.
Ale nie będę tu o tym pisał ,było to jeszcze przed wojną.
Niemców Zachodnich też znam trochę ,może nie obecnych bo od 20 lat nie utrzymujemy już kontaktów część z nich wyjechała do R.P.A,jeden mieszka we Francjii,ale jeszcze 45 lat temu dość często bywałem,czy oni mnie odwiedzali tu w Polsce.
W Niemczech ostatni raz byłem 12 lat temu przejazdem do Norwegii i muszę stwierdzić naocznie że Niemcy dzisiejsi a kiedyś to tak jakby dwie inne nacje nie mówiąc już o wyglądzie przejeżdżając przez miasta.
Ale nie będę tu o tym pisał ,było to jeszcze przed wojną.
Niemców Zachodnich też znam trochę ,może nie obecnych bo od 20 lat nie utrzymujemy już kontaktów część z nich wyjechała do R.P.A,jeden mieszka we Francjii,ale jeszcze 45 lat temu dość często bywałem,czy oni mnie odwiedzali tu w Polsce.
W Niemczech ostatni raz byłem 12 lat temu przejazdem do Norwegii i muszę stwierdzić naocznie że Niemcy dzisiejsi a kiedyś to tak jakby dwie inne nacje nie mówiąc już o wyglądzie przejeżdżając przez miasta.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
- domibobi
Wiadomo
Dzięki wielkie.
- domibobi
Zupełnie nie myślałem o sobie. Raczej o ogóle osób z moim problemem. Ale może nie ma co drążyć. Jest kilka większych problemów...
- amrowek
Brałem , kredyt w złotówkach, czyli w walucie w jakiej się zarabia. W tym samym banku brał też kredyt kolega we frankach bo ... dostał więcej a spłacał mniej niż ja. W czasie rozmowy stwierdził, ze zrobiłem głupio i nie wziąłem we frankach.
Patrząc z perspektywy czasu uważam , że tak. Bo nie dojść , że odzyskał bym część kasy to jeszcze ktoś by poniósł koszty.
Dziwię się, że ludzie którzy brali kredyt we frankach bo tańszy , teraz nagle krzyczą że ich oszukali ( a może i nie) , Szkoda że przy tych umowach nie ma zapisu która ze stron wystąpiła z propozycją "a może we frankach" i sprawa była by jasna.
Uważam , że jak się podpisuje cyrograf to trzeba go czytać bardzo dokładnie, nie ważne ile ma stron.
Inną kwestię stanowi wykazanie też , ze bank od samego początku działał na niekorzyść klienta .
Tylko co jak klient zaproponował " a m...."
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!