bms01pl pisze: ↑07 wrz 2023, 20:10
Urban się w grobie przewraca ze śmiechu.
To ten Urban?
Jerzy Urban zmarł w poniedziałek, 3 października, w wieku 89 lat. 11 października o godz. 13.00 odbyły się uroczystości pogrzebowe. Rzecznik prasowy rządu PRL oraz wydawca i redaktor naczelny tygodnika "Nie" został pochowany na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach w Warszawie. Na pogrzebie pojawił się m.in. były prezydent Aleksander Kwaśniewski. Obecni byli także: Andrzej Rozenek, Piotr Gadzinowski, Olga Lipińska, Adam Michnik, Marian Turski, Katarzyna Grochola oraz Jan Hartman.
Mowa Aleksandra Kwaśniewskiego na pogrzebie Urbana:
Jurek był człowiekiem bardzo wrażliwym, często miałem przeczucie, że ten język, styl, który nie był stylem w życiu codziennym, bo on np. nie klął, wydaje się, że ta forma, ta chęć prowokacji i mocnego języka była tarczą ochronną. Chronił się przed brutalnością, której się obawiał. Jurek nie znosił hipokryzji. (...) Jurek miał wielką przenikliwość polityczną (..) Jurek przy swojej wrażliwośći był bardzo lojalnym wobec przyjaciół i szczodrym. Nie lubił o tym mówić, ale wiem, ilu osobom on pomógł i to na wielkich zakrętach zdrowotnych, robił to z niezwykłą dyskrecją. Była w nim ludzka dobroć i wrażliwość, co biorąc pod uwagę maskę, którą mu przyklejono, kłóci się z tym, ale ja znam Jurka Urbana szczodrego i wrażliwego, który pomógł wielu ludziom.