Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Rudinho
Gramofon: Micro Seiki DD-7

Re: Polityka

Post autor: Rudinho »

Nie będę się odnosił do poszczególnych Twoich cytatów ale postaram się odpowiedzieć "zbiorczo". Co się stało z offsettem nie wiem. O to trzeba by było zapytać polityków. Jeżeli chodzi o NATO to mam wrażenie, że większość obywateli Państw zrzeszonych w tym sojuszu obronnym przecenia nieco jego kondycję i realne możliwości. Realną siłą w obrębie NATO są tak naprawdę USA. Co do kierowania się własnym interesem to każdy kieruje się przede wszystkim własnym interesem. Na tym polega polityka - nie ma nic za darmo. Co do baz USA to wystarczy zadać sobie jedno proste pytanie - od kiedy są u nas a od kiedy w Niemczech i wtedy odpowiedź nasunie się sama.
Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II

Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Rudinho pisze:
22 sie 2023, 22:04
Co do baz USA to wystarczy zadać sobie jedno proste pytanie - od kiedy są u nas a od kiedy w Niemczech i wtedy odpowiedź nasunie się sama.
Powinno być już coś widać... :D
Rudinho pisze:
większość obywateli Państw zrzeszonych w tym sojuszu obronnym przecenia nieco jego kondycję i realne możliwości
Każe z państw sojuszu ma różne możliwości jeśli chodzi o armię , ale też nie bagatelizował bym za bardzo jego znaczenia.
Rudinho pisze:
Co do kierowania się własnym interesem to każdy kieruje się przede wszystkim własnym interesem.
To się rozumie samo przez się , więc może należało by zachować zdrowy rozsądek
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

@Rudinho:
Wspomniałem o tej kwestii zakupów militariów tuż po naszym wejściu do UE w kontekście tego jak to było upatrywane w UE. Oglądałem wtedy dużo niemieckiej telewizji, stąd zapadło mi to w pamięć. Niemniej - nie miałem na myśli że Polacy mieli kupować koniecznie od Niemców. Do przetargu wystartowały francuskie Mistrale, coś z UK, coś Szwedzkiego chyba też, musiałbym poszukać, nie kojarzę czy Niemcy w ogóle startowali do tego przetargu na myśliwce bojowe czy nieco później helikoptery.

Przetarg wygrało USA i, tak jak napisałem, nic Unii do tego.
Rudinho pisze:
22 sie 2023, 21:29
Pieniądze zaoszczędzone na armii można zainwestować w inne gałęzie gospodarki. I stąd Hans zarabia 100 euro na godzinę podczas gdy jego ubogi kuzyn Janusz złotych 40, a to i tak jak dobrze pójdzie...
w_sumie.jpg
Tyle że koniec końców na tych F-16 chyba średnio wyszliśmy, szczególnie że wisienką na torcie była tutaj umowa offsetowa. Offsetu którego chyba koniec końców nikt nie widział, o ile się nie mylę. Do tej pory drapię się po głowie jak to możliwe żebyśmy tak kiepską umowę podpisali, że to nie mogło zostać wyegzekwowane.
Rudinho pisze:
Realną siłą w obrębie NATO są tak naprawdę USA.
Nie zapomnijmy o Turcji. Jakby Rusek coś mocniej zagrał to turecka armia (druga w całym NATO) musi działać, a mają blisko.
Rudinho pisze:
Na tym polega polityka - nie ma nic za darmo.
Niektórzy koledzy oczekują darmowych zapomóg od Unii dla ubogich krewnych :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Rudinho

Czyli co do zasady się zgadzamy, tak?😉
No widzisz nie do końca powinno być widać te oszczędności związane ze stacjonowaniem wojska USA w Polsce bo niestety dożyliśmy tych niepewnych czasów i trza kupować sprzęt. Mie ma tu więc oszczędności tylko wydatki (czasami nie do końca przemyślane).Ja w żadnym wypadku nie bagatelizuję NATO jako sojuszu wojskowego a wręcz przeciwnie. Natomiast nie mam też tendencji do jego przeceniania. Ot hołduję po prostu starej jak świat zasadzie "umiesz liczyć, licz na siebie". No i wreszcie te interesy - myślę, że powoli polska racja stanu dojrzewa do tego, że na obecnej sytuacji można odnieść korzyść w postaci np. wzrostu znaczenia międzynarodowego. Niestety nie za bardzo umimy w dyplomację, stąd takie a nie inne zachowania. Poza tym zawsze jest tak, że dzięki takiej postawie "anty" można coś chapsnąć przy stole negocjacyjnym, choć rzeczywiście wygląda to nieudolnie. Mistrzem w tym fachu jest ponoć Erdogan. Próbuje też Orban ale ze skutkiem zbliżonym do miłościwie nam panujących ;)
Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II

Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
Rudinho

Wojtek pisze:
22 sie 2023, 22:35
Tyle że koniec końców na tych F-16 chyba średnio wyszliśmy
Naprawdę nie mam pojęcia co.z umowy offsetowej się ziściło a co nie... My w ogóle jako państwo chyba średnio umiemy w umowy. Kolejny przykład jaki mi przychodzi do głowy to umowa gazowa. Jako kraj przez który szedł rurociągiem tranzyt gazu to mieliśmy te ceny za 1000 m3 gazu umówmy się średnie... I jeszcze nam pod nosem Nord Stream budowali...

Turecka armia silna i owszem. Mają sprzęt, ludzi, projekcję siły (zestrzelenie ruskiego myśliwca, który naruszył przestrzeń i to ponoć w miejscu gdzie "od zawsze" dochodziło do naruszeń przestrzeni bo taka była i jest specyfika lotniska, z którego startowały w Syrii ruskie samoloty. Pewnego dnia wzięli, pierdolnęli i po sprawie ;)) Dodatkowo kontrola nad kluczowymi cieśninami czarnomorskimi. Problem w tym, że wcale nie mieli by obowiązku z automatu atakować ruskich w przypadku ataku na jakiś kraj NATO. Taka to specyfika słynnego artykułu 5...

A co do oczekiwań co niektórych... Oczekiwania, że bogatszy podzieli się z biedniejszym bo "tak" zalatują mi z lekka marksizmem-leninizmem ;)

Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

amrowek pisze:
22 sie 2023, 22:28
Powinno być już coś widać
Ja widzę od lat, ale mam rzut beretem do Powidza ;)
Dzisiaj na przykład Black Hawk i Chinook, o awacs i herculesach już nie wspomnę, nuda ;)
Jak ktoś będzie miał okazję latem wybrać się do Powidza (a jest tam fajne jezioro, mariny, plaże, ścieżki rowerowe itp) poczuje się przez chwilę jak na amerykańskim przedmieściu. Czarni, biali, azjaci, grillują, grają w kosza, piją piwo w knajpkach... dziewczyny zupełnie niczego sobie choć niektóre w stylu G.I. Jane ;)
Sympatycznie to wygląda na Powidz Jam Festival, kolorowe towarzystwo bawi się na koncertach i tańcach.
Małomiasteczkowa symbioza z pierwszą armią świata.
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

amrowek pisze:
22 sie 2023, 21:56
Konfa traci jakieś pkt w zależności kto badał to od 3 do 5
Zależy kto zlecał i w jakim celu? :lol: Oglądałem kiedyś tę kobitę z OBOPu gdy tłumaczyła się gęsto, że jej coś nie wyszło, a każda stacja podała po swojemu :D

Oczywiście wszystkie zwierzęta są równe. Z tym, że kaczory są równiejsze.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Nie wiem co na to zawodowi spindoktorzy, ale skoro nawet sam Kaczafi używa otwarcie mowy nienawiści wobec Tuska, zarazem bojąc się jak ognia debaty telewizyjnej to jak by wyglądała opozycja stonowana i spokojna?

Niestety chyba ustawka jest pod palenie ognisk bo chyba każda opcja używa dość kolorowych sformułowań o swoich oponentach.

Szkoda.

Nie wiem co zrobić z referendum. Zbojkotować? Przecież to są pytania dla idiotów.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Wojtek pisze:
23 sie 2023, 09:15
Nie wiem co zrobić z referendum. Zbojkotować? Przecież to są pytania dla idiotów.
No chyba sam sobie odpowiedziałeś
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Też nie wiem na razie, obserwować zatem. Tymczasem pytania zawierają wyjątkowy nośnik intelektu autorów. Aczkolwiek nie zostały spreparowane przypadkowo lecz na podstawie badań wstępnych targetu do którego mają trafiać bezpośrednio. Stawiam w ciemno, że Szelakowi się podobają :) Nic zdrożnego Tomek - ot wynik czytania Twojego braku opcjonalności i programowej prostolijności w ocenie faktów z pomijaniem przesłanek racjonalnych.
Jeśli cel to głownie frekwencja to bojkot. Jeśli, a tak jest to czas na manipulację elektoratu i przedłużenie kampanii (również z wykorzystaniem czasu ciszy przedwyborczej), to z tym nic nie zrobimy, zatem również ignorować.
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

Odmówić odbioru karty „referendalnej” - żeby procentów legitymujących tę hucpę nie nabijać. Choć z drugiej strony to nie wprost złamanie wolności obywatelskich czy też prawa wyborczego - mniejsze prawdopodobieństwo, że odbioru karty odmówią wspierający kaczyzm, niż zwolennicy KO czy TD. Stąd będzie po dzielni chodziło, żeśmy z żoną i starszą córką zaprzedani Rudemu - szatniarzowi z Brukseli😂😂😂
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
pedro9

Post autor: pedro9 »

Franciszek Morawski
Gęsi

Ni stąd, ni zowąd nagłą zdjęte trwogą
Gęsi pod bliskim zerwały się lasem
I wielką przez wieś uciekając drogą
Z strasznym leciały hałasem.

„Cóż to za głupstwo z takim wrzaskiem wpadać? -
Tak zlękły kogut z wzniosłej woła tyki –
Nikt was nie myśli ni gonić, ni zjadać,
Po co więc, po co te krzyki?”

„Alboż my wiemy, co się dzieje z nami –
Tak rzecze jedna pędząca w odwodzie –
My tylko lecim za tymi gęsiami,
Które tam krzyczą na przodzie”.

https://krzemieniewo.net/viewpage.php?page_id=1244
Piotr
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Wojtek pisze:
23 sie 2023, 09:15
Nie wiem co zrobić z referendum. Zbojkotować? P
No nie ...tak zrobić aby było nieważne.. w czasie pobierania karty do głosowania nie pobrać karty na referendum i dopilnować aby komisja przy nazwisku dopisała że nie bierze się udziału. Jak będzie mniej niż 50 % i będzie nieważne
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

darkman pisze:
23 sie 2023, 09:52
Jeśli cel to głownie frekwencja to bojkot. Jeśli, a tak jest to czas na manipulację elektoratu i przedłużenie kampanii (również z wykorzystaniem czasu ciszy przedwyborczej), to z tym nic nie zrobimy, zatem również ignorować.
Myślę, że główny cel to dodatkowa duża kasa na kampanię i omijanie związanych z nią przepisów. Może im jednak zadrżeć ręka, bo to stąpanie po cienkim lodzie sprawozdania finansowego. Odebranie dotacji to niemal śmierć dla każdej partii, a przynajmniej kłopoty na lata.
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

To co, prigożyn tango down?
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Zablokowany