Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Polityka

Post autor: darkman »

amrowek pisze:
19 sie 2023, 13:00
darkman pisze: ↑
dzisiaj, 10:22
Też czekam na tę historię i pewnie będę urzeczony, a na pewno wzruszony Lecę po popkorn!

Myślisz ,że aż tak i że warto? Nie szkoda popkornu?
Andy wiesz człek się przyzwyczaja do prostej i taniej rozrywki, bo taką promują dziś środki masowego przekazu.
Głównie państwow....o przepraszam, narodowe oczywiście miałem na myśli.
Ot, dobry pieniądz wypiera zwykła bulionówka. Na nasze szczęście tylko okolicznościowa, ale, ale coś tam okoliczność niechlubnej sławy trwa mi za długo i zaczyna doskwierać.
amrowek pisze:
19 sie 2023, 13:00
Ja czekam na marsze w ich wykonaniu przed wyborami
Myślę, że ich nie będzie. Obiektywnie rzecz ujmując ich pierwszy garnitur ma sprawnych polityków z nie małym doświadczeniem. Program ugrupowania, to jedno, a program wyborczy to inna beczka miodu. Będą słodzić i lawirować programowo, by ukryć pierwszoplanowe oblicze partii. Robili to już wielokrotnie przy takich okazjach, choćby wyborach prezydenckich. Po prostu są w tym dobrzy. Kontrowersyjne poglądy i sztandarowe hasła nie zagoszczą na transparentach wyborczych. No to przyjdzie czas w wypadku sukcesu. Spiesz się powoli - oni to wiedzą, obawiam się, że lepiej niż inni i zdobywają teren krok po kroczku, a już na pewno nie będą używać haseł trafiających do twardego elektoratu, jak te prostackie zagrywki i teksty rzucane przez Kaczyńskiego na wiecach. Konfederacja to diabelnie sprawni politycy z konkretnym przygotowaniem i nie waham się użyć tego określenia, cholernie niebezpieczni politycznie. Plebs partyjnych bojówek to tylko żołnierze do oddawania głosów. Ich nie trzeba przekonywać do niczego, bo to populiści łasi na demagogię tłumu. Kupą mości Panowie, wystarcza w zupełności. O co i w jakiej sprawie to kwestia trzeciorzędna.
Zatem wesoło nie jest wcale.
Doman
Gramofon: Hitachi HT-354

Post autor: Doman »

Wojtek pisze:
19 sie 2023, 03:11
Doman pisze:
18 sie 2023, 09:38
Taki temat z rana zarzucę, podobno w 2015 PO sprzedało Warnerowi "Polskie Nagrania" - czy nawet taki fakt Was nie zastanawia żeby na tych złodziei już nigdy nie zagłosować??
Troszkę się spóźniłem z reakcją, ale dziękuję za ten temat.

Tu masz listę państwowych wydawnictw płytowych: https://en.wikipedia.org/wiki/Category: ... ord_labels

Jeśli nazwy kojarzą Ci się przede wszystkim z blokiem komunistycznym (który to system przecież tak uwielbiasz, "komuszku") to brawo, masz rację.

Wszystkie upadły razem z dawnym ustrojem lub zostały sprywatyzowane albo sprzedane.
Bo tak na prawdę to po wuja państwu wytwórnia nagraniowa?

Wiesz kto nadal ma państwowe wytwórnie?
Chiny i Kuba.

Jeszcze raz - dziękuję za ten temat Doman!
Anty-lewak co płacze że PN nie są dalej spółką skarbu państwa.
Nie mam więcej pytań.
Doman pisze:
18 sie 2023, 11:12
tylko o sprzedaży polskiego muzycznego skarbu... myślałem że skoro jesteśmy tu miłośnikami muzyki nie ważne czy winyl, cd itp ale chyba jesteśmy to taki fakt jest ważny a Wy sobie dworujecie no fajnie śmiech to zdrowie:)
Argument inwalida.

To że lubię czytać książki czy filmy nie znaczy że chciałbym by wszystkie krajowe wydawnictwa czy studia filmowe były spółkami skarbu państwa.
Szelak pisze:
18 sie 2023, 12:22
Owsiak i jego festiwale, to będzie fundament polskiej kultury jak zapanują rządy KO.
Piszesz o tym tak jakby to było coś złego.
Tymczasem koncerty WOŚP są rok-rocznie jednymi z największych (jeśli nie największych) imprez muzycznych w kraju.
Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego?

Generalnie zgadzam się z tym co darkman tutaj opisowo wyjaśniał a propos sytuacji PN czy WOŚP, więc nie będę się powtarzał.

Kołodziejczak - też się zdziwiłem. W moich oczach stracił na wiarygodności i nie wyjdzie mu to na dobre długoterminowo.
W sensie - jeśli nie byli w stanie zebrać odpowiednią ilość podpisów to znakiem tego są zbyt słabi.
Jeszce nie tak dawno psioczył na Tuska, a teraz jest kumpel :D
Wiadomo, polityczne rozgrywki, ale słabo to wygląda po prostu.
Dla PO to zbieranie poparcia na wsi (tam gdzie PSL je zatraciło).
Doman pisze:
18 sie 2023, 21:09
co do konfy to co tam na nich macie oprócz homosi itp? że są faszystami, nienawidzą kobiet? hehe i co tam jeszcze.
Żałosne.
Nie mam pojęcia co Wojtek tak ubodło jak napisałem "komuchy" komuszki"? nie wiem dostałeś chatę po kimś bo był komuchem? a może żyło Ci się zajebiście w tym systemie? naprawdę nie rozumiem skąd ta nerwowość??:) a propos za pisdzielców i faszystów ktoś już tu przeprosił czy nie? nie wiem bo nie śledzę wpisem za wpisem.

a co mnie obchodzi że tylko w Chinach i na Kubie mają wyłączność do swoich utworów? szkoda że trzecia nie jest Polska, naprawdę nie wiesz dlaczego o to zapytałem? pytam ciagle dlaczego ludzie głosują na tych samych od dziesięcioleci złodziei a Wy nie potraficie odpowiedzieć... echh

co do przystanku - też napisałem po wuj im tzn Owsiakowi polityka? jakby jej nie było aż tak ludzie by się nie czepiali.. zresztą tata Owsiaka to chyba był zomowcem? ale co ja tam wiem znowu czepiam się tej "biednej" ojej komuny:) miałem kończyć ten temat ale jeszcze tylko napiszę że włączam radio a tam wywiad z Millerem, potem ma coś do powiedzienia Czarzasty... nosz k...a wyśmienici politycy, najbardziej zasłużeni dla Polski ciagle mają coś do powiedzenia i są expertami:) sorrry nie zrouzumiem tego nigdy,

co do Konfy... gdyby między innymi nie oni to nie wiedzielibyśmy np o różnych ustawach które chciał sejm czy senat przepchnąć, podczas pandemii tylko oni pomagali polskim przedsiębiorcom, tylko oni byli przeciwko wszelakim lockdownom oraz innym dziwactwom podczas ndemii. są u nich młodzi obiecujący politycy nie umoczeni w poprzednie nierozwiązane afery np Grzegorz Płaczek, Ewa Zajączkowska. to tak na krótko dlaczego konfa. dziś jadąc samochodem leciała audycja w radio i politycy pisu, po, 2050 dosłownie nabiali się z konfy jak to Mentzen tylko popija piwko, jak to chcą z powrotem handlować z Rosją i z nimi sympatyzują (zapomnieli o słowach Kołodziejczaka albo o politykach Niemiec którzy robią interesy z Rosją :) , jak to ich program jest beznadziejny i nic nie wnoszący jak to Braun i Korwin to oderwani od rzeczywistości... cóż niech się banda czworga śmieje i jest pewna siebie jak swego czasu Komorowski;) ps Nocną Zmianę wszyscy oglądaliście? pewnie nie bo to Kurski nagrał ale obejrzyjcie bo znajdziecie tam np Lisa, Tuska i innych którzy siedzą teraz na Wiejskiej i śmieją się Polakom w twarz.
Hitachi HT-354, Nordmende LB550, Kenwood KR-V75R, Nikko NA 390 II, Nikko NT 790
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Doman pisze:
20 sie 2023, 00:12
i nic nie wnoszący jak to Braun i Korwin
Tu muszę uzupełnić swoją wypowiedź. Nie miałem na myśli tej dwójki akurat (bą∂xmy poważni przez chwilę), bowiem już samo posądzenie mnie o ów fakt byłoby farsą. Ta dwójka to komicy marnej proweniencji. Nadają się do prowincjonalnej tancbudy z tanim barem, a nie polityki. Ot bezprogramowe oszołomy działające na niwie tzw społecznej wyłącznie dla kariery 'zawodowej', poprzez prostą socjotechnikę negacji wszystkiego za wszystko.
Zdumiewające jak długo można pływać w tej magmie i utrzymywać się na powierzchni.
Z drugiej strony marni piosenkarze mają podobnie. Polska powiatowa kupi wszystko, a jest duża. Da się wiecować do końca kariery. Mydełko Fa sprzeda się zawsze.
To zresztą nie kwestia sprzedawcy polityczno ideowej sieczki lecz targetu, a więc odbiorcy.
Są inni i konkretni leaderzy Konf ale reklama im się nie należy.
Natomiast młodzi i radykalni naziole jeszcze długo nie mają szans przebić się na szczyty partyjne, zatem w tym obszarze czas zmartwień jeszcze odległy na szczęście. Tymczasem to tylko koloryt ultraprawicy i zakamarków ulicy.

Co do komuszków, no cóż określenie to irytuje, bowiem jest diabelnie archaiczne. Cóż to dziś znaczy. Nic. Słówko jest zgrabne na podobieństwo równie archaicznego szezląga. Niby wszyscy słyszeli ale nikt niemal nie ma w domu i tak do końca nie wie czy to lepsze dla dupy czy dla pleców? Ot pozycja półleżąca i dla użytkownika tegoż określenia istnieje spore zagrożenie, że jeśli nie wie o czym pisze to łatwo się znaleźć na podłodze. A wtedy już bliżej by oberwać z buta. Jest takie określenie jak samozbutowanie i wielu się na nim przejechało. Wystarczy poczekać podług starej chińskiej zasady.
Samo określenie, owszem było popularne do 89'go. Potem już nie, bo cóż.. "wszyscy jesteśmy Chrystusami", każdy na swój sposób.
Nie było lustracji, poza tą macierewiczowską, ale tu sam Wildstein nie wie do końca co wyniósł. I czy wyniósł, czy mu podłożyli do teczki.
Najczęściej zresztą o komuszkach ze świętym oburzeniem pisuje sam komuszek. Czym oburzenie większe tym i ciężar samoidentyfikacji większy.
Latro
Gramofon: Technics SL1300

Post autor: Latro »

kinky pisze:
19 sie 2023, 11:43
. lubię naszych prawych
Pielęgnuj w sobie te pozytywne uczucie! :clap:
Doman pisze:
. co Wojtek tak ubodło jak napisałem "komuchy"
Nie tykaj komuszków!

A propos komuszków, a raczej ruskich onuc, kto teatralnie ryczał, pokazując środkowy palec: "Fack you Amerykanom!" i zachwalał interesy z Rosją, a kto mówił, że chce dogadać się z Rosją "z taką jaka ona jest'?
Komu marzył/marzy się reset z Rosją?
Nie dziwi mnie to, że teraz idą razem.
Już tu kiedyś pisałem, że Agrounia to POtwór.
I teraz już razem sieją zamęt, straszą i kłamią.
Ciekawe czy Konfederacja też do nich dołączy. Tak tylko piszę bo może niepotrzebnie się kłócicie🤔
Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów :lol:
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Latro pisze:
20 sie 2023, 08:46
Nie tykaj komuszków!
Dlaczego? Nic w tym złego. To rodzaj kwerendy definiującej szukanie we własnym otoczeniu.
Zwykły kompleks niewiedzy i dążenie do prawdy. Poszukiwanie korzeni i tożsamości. :mrgreen:
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Doman pisze:
co do Konfy
I to tyle? Dlatego będziesz na nich głosować? Miałem nadzieję że napiszesz coś o programie. Bardzo jestem ciekawy co Cię tak urzekło w ich programie, bo to najważniejsze chyba, nie?
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

"W czasach walki z komuną mówiliśmy o takich „idiota albo agent”. Sojusz Polski z USA jest podstawą naszego bezpieczeństwa!"
 "Zdradziliście polską wieś. Teraz na listach macie sympatyka Putina. Komu służycie?".
o Kołodziejczaku ( koleś dla mnie pcha się do polityki wiadomo po co)
Z drugiej strony patrząc na to jak wygląda kampania ... no cóż nie zdziwi mnie nic ze strony PiS. Czekam kiedy Jarka zacznie nazywać się ojcem narodu, marszałkiem, zbawcą ludzkości, naczelnikiem państwa etc. ...
Bodajże w Chinach była jakaś książeczka z myślami Mao może tak u nas z myślami Jaro.
Budowanie kampanii na ksenofobi, nacjonalizmie, oskarżaniu innych , dzieleniu na tych lepszych i gorszych już było jak pokazuje historia i do czego to doprowadziło. Może zamiast 4 pytań zrobić 1 czy chce być Europejczykiem, żyć w Europie czy na jakimś zadupiu typu Korea Północna z tym że tu. Zastanawia mnie mentalność Kalego wśród pis. Co musi się stać takiego aby niektórzy przejrzeli na oczy?
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Ryszard13
Gramofon: Dual601,701,Denon57l

Post autor: Ryszard13 »

pytanie;
'' czy chce być Europejczykiem, żyć w Europie ".-chyba jest bez sensu
Bo Europejczyk to człowiek mieszkający w Europie.
Awatar użytkownika
MaciejT

Ryszard13 pisze:
20 sie 2023, 17:38
Geograficznie oczywiście masz rację. Mentalnie granica Europy na przestrzeni dziejów kończyła się na wschodnich granicach Polski, i jak sądzę o to chodziło amrowkowi, a Ty pewnie zdajesz sobie z tego sprawę, tylko podkręcasz aby podkręcać. Pytanie czy chcemy dalej należeć do cywilizacji europejskiej czy wschodniej (niektórzy uważają "azjatyckiej"). I chyba o to chodzi.
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Ryszard13 pisze:
20 sie 2023, 17:38
pytanie;
'' czy chce być Europejczykiem, żyć w Europie ".-chyba jest bez sensu
Teoretycznie , bo praktycznie różnie z tym bywa, od1945 do1989 co z tego ze byliśmy w Europie jak praktycznie po za nią.
Jaka jest retoryka dzisiejszej władzy? Jak brać pieniądze on Unii to nam się należy , jak już trzeba coś zrobić dostosować prawo i zastosować się do dyrektyw Unii a to nie , bo to jest niedobrze a o co chodzi z grzybami ?
MaciejT pisze:
20 sie 2023, 18:24
Pytanie czy chcemy dalej należeć do cywilizacji europejskiej
Tak zadanego pytania nigdy Pis nie postawi , wszak jesteśmy siła przewodnią Europy, narodem wybranym.
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Post autor: Szelak »

amrowek pisze:
20 sie 2023, 18:33
Jak brać pieniądze on Unii to nam się należy
Nie żartuj.
Polska oddała Unii Europejskiej prawie cały swój rynek. Rynek blisko 40 milionowego narodu. Na członkostwie w Unii Europa na pewno nie traci a bardzo mocno korzysta. Inwestycje europejskie w Polsce są korzystne bardzo dla Unii, a i dla Polski również. Nie bój się, Unia nie daje pieniędzy tak po prostu. To się musi im się opłacać i opłaca.
Śmieszą mnie też teksty o przynależności do Europy. Wyglądają jakby ktoś miał ciągle kompleksy. Ja zawsze czułem się Europejczykiem, zarówno pod względem geograficznym, jak i pod względem mentalności i przynależności kulturowej. Nawet za komuny, gdy byłem nastolatkiem czułem się zawsze Europejczykiem i to wcale nie gorszym od tego z Zachodu. Dziwi mnie, że takie durne podziały ktoś może tworzyć, w kraju o tak bogatej historii związanej od ponad 1000 lat bardzo silnymi więzami z Europą.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2023, 19:44 przez Szelak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Peter007
Gramofon: Dual 721

Post autor: Peter007 »

Szelak pisze:
20 sie 2023, 19:24
Nie bój się, Unia nie daje pieniędzy tak po prostu. To się musi im się opłacać i opłaca.
Z polskim rządem jest inaczej?
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Post autor: Szelak »

Zobacz ile inwestujemy w pomoc Ukrainie, ile inwestujemy w bezpieczeństwo Europy. Europa nam więcej zawdzięcza niż jest w stanie nam się odpłacić i dziś i kiedyś.
Awatar użytkownika
MaciejT

Szelak pisze:
20 sie 2023, 19:24
Śmieszą mnie też teksty o przynależności do Europy.
Mnie nie śmieszą. Tak jak napisałeś, Polska od ponad tysiąca lat należy do kręgu kultury łacińskiej. Stało się tak dzięki przyjęciu chrztu z Rzymu, a na naszych wschodnich granicach kończyła się Europa. Dalej już Azja, z innym myśleniem, inną mentalnością, inną kulturą i religią. Wydaje mi się, że amrowkowi chodziło o to, że zamiast odpowiadać na durne pytania w referendum powinniśmy sobie lepiej jeszcze raz odpowiedzieć czy chcemy być w Unii a co za tym idzie respektować jej wartości, czy nie. Swoją drogą ciekawe jak by naród odpowiedział. Ja tam drogi Szelaku widzę budujące się drogi, i dofinansowania rzędu 90% do licznych inwestycji, a Twoje argumenty że oddaliśmy rynek z kolei mnie śmieszą.
Awatar użytkownika
Peter007
Gramofon: Dual 721

Post autor: Peter007 »

No jeśli to inwestycja to chyba przemyslana. I pewnie dlatego nie są nam potrzebne pieniądze z KPO. Rozdawnictwo naszych miłościwie panujących też im się opłaca. To nic innego jak kupowanie głosów.
Zablokowany