Nie zostanie, bo w takim przypadku odpowiednia składka zostanie i tak pobrana i przeznaczona na inny cel.
Polityka
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
-
- Gramofon: Dual601,701,Denon57l
Re: Polityka
O ile masz tam miejsce lub ktoś z twojej rodziny i dopisze ciebie , obecnie miejsce pochówku jest traktowane tak samo jak mieszkanie własnościowe,W miejscowościach, w których nie ma cmentarzy komunalnych, zarząd cmentarza wyznaniowego jest obowiązany umożliwić pochowanie na tym cmentarzu, bez jakiejkolwiek dyskryminacji, osób zmarłych innego wyznania lub niewierzących.
3.
Zarząd cmentarza wyznaniowego nie może odmówić pochowania zwłok osób, które posiadają nabyte prawo do pochówku w określonym miejscu tego cmentarza
właściciel nawet z rodziny możne nie wyrazić zgody i nie ma możliwości abyś się tam położył,możesz tez kupić już istniejące miejsce od żyjącego właściciela za zgodą właściciela cmentarza,jednak są pewne uwarunkowania,wiem to z autopsji.
Ale pociech jest w tym że zmarłego to już nie dotyczy.
Chociaż jak czytam,to nie wiem czy to prawo już weszło;
W Rządowym Centrum Legislacji znalazł się projekt nowej ustawy o cmentarzach i chowaniu zmarłych z dnia 23 września 2021 r., a w nim przepis mówiący o zmianie posiadacza grobu - osoba stawiająca pomnik nie będzie jego właścicielem. Prawo własności przejdzie na cmentarz.3 lis 2021
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
Ale te problemy dotyczą zarówno katolików jak niekatolików, prawda? Wyznawana wiara lub jej brak nie ma tutaj chyba znaczenia.
- amrowek
Hm myślałem , że znasz prawo obowiązujące w Polsce ale po tym pytaniu...
obawiam się , że nie zrozumiesz skoro z wcześniejszym miałeś problem.
Czemu, skoro daje jednak "kopertę" a powinno być za free.
Hm, orientujesz się choć trochę w tym jak to działa czy tylko jak działa "koperta"?
to w czym problem?
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Masz na myśli prawo kanoniczne czy jakie?
Odpowiesz?
Fajny dialog.
Nie mam nic przeciwko tzw. "tacy".
Trochę chrzcin, ślubów, komunii, bierzmowań i pochówków przeżyłem.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
W Czechach powoli wyzbywają się tych problemów.Ryszard13 pisze: ↑23 cze 2023, 19:23O ile masz tam miejsce lub ktoś z twojej rodziny i dopisze ciebie , obecnie miejsce pochówku jest traktowane tak samo jak mieszkanie własnościowe,W miejscowościach, w których nie ma cmentarzy komunalnych, zarząd cmentarza wyznaniowego jest obowiązany umożliwić pochowanie na tym cmentarzu, bez jakiejkolwiek dyskryminacji, osób zmarłych innego wyznania lub niewierzących.
3.
Zarząd cmentarza wyznaniowego nie może odmówić pochowania zwłok osób, które posiadają nabyte prawo do pochówku w określonym miejscu tego cmentarza
właściciel nawet z rodziny możne nie wyrazić zgody i nie ma możliwości abyś się tam położył,możesz tez kupić już istniejące miejsce od żyjącego właściciela za zgodą właściciela cmentarza,jednak są pewne uwarunkowania,wiem to z autopsji.
Ale pociech jest w tym że zmarłego to już nie dotyczy.
Chociaż jak czytam,to nie wiem czy to prawo już weszło;
W Rządowym Centrum Legislacji znalazł się projekt nowej ustawy o cmentarzach i chowaniu zmarłych z dnia 23 września 2021 r., a w nim przepis mówiący o zmianie posiadacza grobu - osoba stawiająca pomnik nie będzie jego właścicielem. Prawo własności przejdzie na cmentarz.3 lis 2021
https://tvn24.pl/programy/czeski-pogrze ... 28-3450454
-
W Czechach powoli wyzbywają się tych problemów.
https://tvn24.pl/programy/czeski-pogrze ... 28-3450454
Co kraj to inny obyczaj,szczerze mówiąc nie chciałbym leżeć bezimiennym w zbiorowym grobie,bo rodziny nie stać na pochówek?
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
Ale u Czechów problem nie leży tylko, że kogoś nie stać na pochówek tylko, że w większości przypadków mają to w dupie.
https://pragaprzewodnik.wordpress.com/2 ... -czechach/Nie trzeba posiadać wiedzy antropologicznej czy archeologicznej, żeby wiedzieć, że najdziksze plemiona chowały swoich zmarłych z należytą czcią. Obrzędowość związana z żegnaniem zmarłych należy do pierwszych, prymarnych rytuałów, niejako założycielskich dla kultury……… Statystyki są nieubłagane: ilość pogrzebów bez ceremonii zależy od rejonu Czech i przekroju społecznego. W wioskach i małych miejscowościach zjawisko to dotyczy 30 procent zmarłych, natomiast w Pradze liczba ta wzrasta do 50 procent.Statystyka różni się na bardziej katolickich Morawach, ale pokazuje to ogólną tendencje. Samotność, komunizm, ateizm, umieranie w szpitalach/domach opieki .
-
Obecnie tylko 34% Czechów deklaruje wiarę w Boga. Praktykujących katolików jest 5%, a praktykujących protestantów – 1%.
Po II wojnie światowej Czesi odchodzili od wiary.
Obecnie Czesi stanowią jedno z najbardziej ateistycznych społeczeństw na świecie.
Czy mamy brać z tego państwa przykład?
Po II wojnie światowej Czesi odchodzili od wiary.
Obecnie Czesi stanowią jedno z najbardziej ateistycznych społeczeństw na świecie.
Czy mamy brać z tego państwa przykład?
- kinky
- Gramofon: Philips 5877
To państwo Czeskie zupełnie fajnie sobie radzi, mają rozsądnego prezydenta
kataklizmy żadne na nich nie spadły, nie mordują się i nie kradną bardziej niż średnia europejska, a chyba nawet poniżej, ludzie uśmiechnięci, dobre piwo, stoki narciarskie lepiej zorganizowane niż u nas np. na Podhalu (dutki, dutki)...
Jadąc do Czech jakoś nie widać żeby to było upadłe społeczeństwo i kraj

Jadąc do Czech jakoś nie widać żeby to było upadłe społeczeństwo i kraj

Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
szczerze, to średnio mi zależy gdzie będę leżał po śmierci... najchętniej gdyby córki mogły mnie rozsypać nad Tatrami albo Jeziorem Mausz. z głośników ma lecieć "Beware the Darkness" (niekoniecznie po remasteringu), "The Show Must Go On" oraz "These Were The Days of Our Lives".
poza tym polskie zwyczaje funeralne i związane ze świętem Wszystkich Świętych oraz Zaduszkami przerażają mnie. nie mają nic wspólnego z duchowością i uczczeniem zmarłych, są za to pełne przepychu i niekoniecznie dobrze wydanych pieniędzy (o ekologii nie wspominając). jeżeli tak nam zależy na chronieniu dusz naszych drogich zmarłych przed ogniem czyśćowym, to są lepsze sposoby niż ikebany otoczone dziesiątkami zniczy

a w jakiej kwestii? ateizmu czy pragmatyki? ani jedno, ani drugie jakoś specjalnie mnie nie razi. wolę uczciwego ateistycznego polityka czy ogólnie sąsiada niż naszych pseudokatolików z gębami pełnymi frazesów...
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
-
Rób ta Co Chce ta nic mi do tego.
Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma,to e.takie prowincjonalne stwierdzenie
https://www.youtube.com/watch?v=Kb582HOmpTc
Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma,to e.takie prowincjonalne stwierdzenie
https://www.youtube.com/watch?v=Kb582HOmpTc
Ostatnio zmieniony 24 cze 2023, 11:25 przez Ryszard13, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Gramofon: Hitachi HT-354
Jeśli chodzi o Czechy to odrzucili komunę i żyje im się normalniej i nie mieszajcie do tego KK. u nas dopóki te czerwońce nie wymrą normalnie nie będzie nie łudźmy się. w Magdalence Polska została sprzedana. wiem że Polacy mają krótką pamięć i boją się spojrzeć historii prosto w oczy. teraz wychodzą na jakieś śmieszne marsze 4 czerwca pożal się Boże tych ozdrowieńców narodu którzy wiadomo co robili (chociaż tu właśnie chyba duża cześć Polaków nie wie albo nie chce wiedzieć... ) w latach 80 i 90-tych i po której stronie byli.
Także Czesi to mądrzejszy naród jeśli chodzi o te sprawy. a czy z kościołem mają rację? żyć bez jakichś zasad, bez choćby połowy dekalogu, bez moralności... a jeśli chodzi o wolne kraje i żyjące w wierze to np Meksyk. tam na grobach po pogrzebie jest kilkudniowa biba, bawią się, śmieją tam się śmierci nie boją. tam ulice należą do narodu, rząd jedynie po nich sprząta nad ranem żeby mieli w miarę czysto znowu prowadzić życie jakie chcą;)
Także Czesi to mądrzejszy naród jeśli chodzi o te sprawy. a czy z kościołem mają rację? żyć bez jakichś zasad, bez choćby połowy dekalogu, bez moralności... a jeśli chodzi o wolne kraje i żyjące w wierze to np Meksyk. tam na grobach po pogrzebie jest kilkudniowa biba, bawią się, śmieją tam się śmierci nie boją. tam ulice należą do narodu, rząd jedynie po nich sprząta nad ranem żeby mieli w miarę czysto znowu prowadzić życie jakie chcą;)
Hitachi HT-354, Nordmende LB550, Kenwood KR-V75R, Nikko NA 390 II, Nikko NT 790
- chudy_b
Obrażasz dużo ludzi takimi wypowiedziami.
Co robili? Klasyczną propagandę uprawiasz. Stawiaj konkretne zarzuty, a nie że wiadomo co robili. Nie, nie wiadomo.
Mam wrażenie, że Ci którzy mury kościoła umijają z daleka, stosują zasady dekalogu częściej niż Ci pseudokatolicy na pokaz. A po cichu piąta żona, lewy biznes i obrabianie dupy bliźniemu.