Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Re: Polityka

Post autor: MaciejT »

Ryszard13 pisze:
23 cze 2023, 17:47
bo jak się nie zdeklarujemy to parę Euro czy innej waluty zostanie nam w kieszeni.
Nie zostanie, bo w takim przypadku odpowiednia składka zostanie i tak pobrana i przeznaczona na inny cel.
Ryszard13
Gramofon: Dual601,701,Denon57l

Post autor: Ryszard13 »

W miejscowościach, w których nie ma cmentarzy komunalnych, zarząd cmentarza wyznaniowego jest obowiązany umożliwić pochowanie na tym cmentarzu, bez jakiejkolwiek dyskryminacji, osób zmarłych innego wyznania lub niewierzących.
3.
Zarząd cmentarza wyznaniowego nie może odmówić pochowania zwłok osób, które posiadają nabyte prawo do pochówku w określonym miejscu tego cmentarza
O ile masz tam miejsce lub ktoś z twojej rodziny i dopisze ciebie , obecnie miejsce pochówku jest traktowane tak samo jak mieszkanie własnościowe,
właściciel nawet z rodziny możne nie wyrazić zgody i nie ma możliwości abyś się tam położył,możesz tez kupić już istniejące miejsce od żyjącego właściciela za zgodą właściciela cmentarza,jednak są pewne uwarunkowania,wiem to z autopsji.
Ale pociech jest w tym że zmarłego to już nie dotyczy.
Chociaż jak czytam,to nie wiem czy to prawo już weszło;

W Rządowym Centrum Legislacji znalazł się projekt nowej ustawy o cmentarzach i chowaniu zmarłych z dnia 23 września 2021 r., a w nim przepis mówiący o zmianie posiadacza grobu - osoba stawiająca pomnik nie będzie jego właścicielem. Prawo własności przejdzie na cmentarz.3 lis 2021
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Ale te problemy dotyczą zarówno katolików jak niekatolików, prawda? Wyznawana wiara lub jej brak nie ma tutaj chyba znaczenia.
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Wojtek pisze:
23 cze 2023, 15:13
za tym - nie pisałeś o tym wcześniej, a mimo to zarzuciłeś mi że nie umiem czytać ze zrozumieniem.
Czytać w myślach jeszcze nie potrafię
amrowek pisze:
22 cze 2023, 14:58
Napisałem , że po 18 latach mogą nic nie dostać ale widać piana za duża albo wzrok za słaby bo nie doczytałeś lub jw. problem ze zrozumieniem bo nie pasuje do prawdy objawionej.
Wojtek pisze:
Jeśli do chrzestu doszło wbrew woli członka wspólnoty to dlaczego ten nie może wyjść ze wspólnoty kiedy tylko tego zechce i musi czekać do pełnoletności?
Hm myślałem , że znasz prawo obowiązujące w Polsce ale po tym pytaniu...
Wojtek pisze:
Drugie pytanie - co jest wierny winien KK?
obawiam się , że nie zrozumiesz skoro z wcześniejszym miałeś problem.
Wojtek pisze:
Czyli składa ofiarę? Nic w tym złego.
Czemu, skoro daje jednak "kopertę" a powinno być za free.
Wojtek pisze:
Nie wiem amrowek, sam powiedziałeś że danych nie podasz i wyśmiewałeś temat, a teraz sam piszesz że sama parafia to trochę mało info
Hm, orientujesz się choć trochę w tym jak to działa czy tylko jak działa "koperta"?
Wojtek pisze:
Ale serio, mi to wszystko jedno.
to w czym problem?
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Ryszard13

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

amrowek pisze:
23 cze 2023, 21:06
Hm myślałem , że znasz prawo obowiązujące w Polsce ale po tym pytaniu...
Masz na myśli prawo kanoniczne czy jakie?

Odpowiesz?
amrowek pisze:
obawiam się , że nie zrozumiesz skoro z wcześniejszym miałeś problem.
Fajny dialog.
amrowek pisze:
Czemu, skoro daje jednak "kopertę" a powinno być za free.
Nie mam nic przeciwko tzw. "tacy".
amrowek pisze:
Hm, orientujesz się choć trochę w tym jak to działa czy tylko jak działa "koperta"?
Trochę chrzcin, ślubów, komunii, bierzmowań i pochówków przeżyłem.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Post autor: Szelak »

Ryszard13 pisze:
23 cze 2023, 19:23
W miejscowościach, w których nie ma cmentarzy komunalnych, zarząd cmentarza wyznaniowego jest obowiązany umożliwić pochowanie na tym cmentarzu, bez jakiejkolwiek dyskryminacji, osób zmarłych innego wyznania lub niewierzących.
3.
Zarząd cmentarza wyznaniowego nie może odmówić pochowania zwłok osób, które posiadają nabyte prawo do pochówku w określonym miejscu tego cmentarza
O ile masz tam miejsce lub ktoś z twojej rodziny i dopisze ciebie , obecnie miejsce pochówku jest traktowane tak samo jak mieszkanie własnościowe,
właściciel nawet z rodziny możne nie wyrazić zgody i nie ma możliwości abyś się tam położył,możesz tez kupić już istniejące miejsce od żyjącego właściciela za zgodą właściciela cmentarza,jednak są pewne uwarunkowania,wiem to z autopsji.
Ale pociech jest w tym że zmarłego to już nie dotyczy.
Chociaż jak czytam,to nie wiem czy to prawo już weszło;

W Rządowym Centrum Legislacji znalazł się projekt nowej ustawy o cmentarzach i chowaniu zmarłych z dnia 23 września 2021 r., a w nim przepis mówiący o zmianie posiadacza grobu - osoba stawiająca pomnik nie będzie jego właścicielem. Prawo własności przejdzie na cmentarz.3 lis 2021
W Czechach powoli wyzbywają się tych problemów.
https://tvn24.pl/programy/czeski-pogrze ... 28-3450454
Ryszard13

W Czechach powoli wyzbywają się tych problemów.
https://tvn24.pl/programy/czeski-pogrze ... 28-3450454

Co kraj to inny obyczaj,szczerze mówiąc nie chciałbym leżeć bezimiennym w zbiorowym grobie,bo rodziny nie stać na pochówek?
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Post autor: Szelak »

Ryszard13 pisze:
24 cze 2023, 08:21
Co kraj to inny obyczaj,szczerze mówiąc nie chciałbym leżeć bezimiennym w zbiorowym grobie,bo rodziny nie stać na pochówek?
Ale u Czechów problem nie leży tylko, że kogoś nie stać na pochówek tylko, że w większości przypadków mają to w dupie.
Nie trzeba posiadać wiedzy antropologicznej czy archeologicznej, żeby wiedzieć, że najdziksze plemiona chowały swoich zmarłych z należytą czcią. Obrzędowość związana z żegnaniem zmarłych należy do pierwszych, prymarnych rytuałów, niejako założycielskich dla kultury……… Statystyki są nieubłagane: ilość pogrzebów bez ceremonii zależy od rejonu Czech i przekroju społecznego. W wioskach i małych miejscowościach zjawisko to dotyczy 30 procent zmarłych, natomiast w Pradze liczba ta wzrasta do 50 procent.Statystyka różni się na bardziej katolickich Morawach, ale pokazuje to ogólną tendencje. Samotność, komunizm, ateizm, umieranie w szpitalach/domach opieki .
https://pragaprzewodnik.wordpress.com/2 ... -czechach/
Ryszard13

Obecnie tylko 34% Czechów deklaruje wiarę w Boga. Praktykujących katolików jest 5%, a praktykujących protestantów – 1%.

Po II wojnie światowej Czesi odchodzili od wiary.
Obecnie Czesi stanowią jedno z najbardziej ateistycznych społeczeństw na świecie.
Czy mamy brać z tego państwa przykład?
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

To państwo Czeskie zupełnie fajnie sobie radzi, mają rozsądnego prezydenta :twisted: kataklizmy żadne na nich nie spadły, nie mordują się i nie kradną bardziej niż średnia europejska, a chyba nawet poniżej, ludzie uśmiechnięci, dobre piwo, stoki narciarskie lepiej zorganizowane niż u nas np. na Podhalu (dutki, dutki)... ;)
Jadąc do Czech jakoś nie widać żeby to było upadłe społeczeństwo i kraj ;)
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

Ryszard13 pisze:
24 cze 2023, 08:21
szczerze mówiąc nie chciałbym leżeć bezimiennym w zbiorowym grobie,bo rodziny nie stać na pochówek?
szczerze, to średnio mi zależy gdzie będę leżał po śmierci... najchętniej gdyby córki mogły mnie rozsypać nad Tatrami albo Jeziorem Mausz. z głośników ma lecieć "Beware the Darkness" (niekoniecznie po remasteringu), "The Show Must Go On" oraz "These Were The Days of Our Lives".
poza tym polskie zwyczaje funeralne i związane ze świętem Wszystkich Świętych oraz Zaduszkami przerażają mnie. nie mają nic wspólnego z duchowością i uczczeniem zmarłych, są za to pełne przepychu i niekoniecznie dobrze wydanych pieniędzy (o ekologii nie wspominając). jeżeli tak nam zależy na chronieniu dusz naszych drogich zmarłych przed ogniem czyśćowym, to są lepsze sposoby niż ikebany otoczone dziesiątkami zniczy ;-)
Ryszard13 pisze:
24 cze 2023, 09:51
Czy mamy brać z tego państwa przykład?
a w jakiej kwestii? ateizmu czy pragmatyki? ani jedno, ani drugie jakoś specjalnie mnie nie razi. wolę uczciwego ateistycznego polityka czy ogólnie sąsiada niż naszych pseudokatolików z gębami pełnymi frazesów...
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Ryszard13

Rób ta Co Chce ta nic mi do tego.
Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma,to e.takie prowincjonalne stwierdzenie

https://www.youtube.com/watch?v=Kb582HOmpTc
Ostatnio zmieniony 24 cze 2023, 11:25 przez Ryszard13, łącznie zmieniany 2 razy.
Doman
Gramofon: Hitachi HT-354

Post autor: Doman »

Jeśli chodzi o Czechy to odrzucili komunę i żyje im się normalniej i nie mieszajcie do tego KK. u nas dopóki te czerwońce nie wymrą normalnie nie będzie nie łudźmy się. w Magdalence Polska została sprzedana. wiem że Polacy mają krótką pamięć i boją się spojrzeć historii prosto w oczy. teraz wychodzą na jakieś śmieszne marsze 4 czerwca pożal się Boże tych ozdrowieńców narodu którzy wiadomo co robili (chociaż tu właśnie chyba duża cześć Polaków nie wie albo nie chce wiedzieć... ) w latach 80 i 90-tych i po której stronie byli.
Także Czesi to mądrzejszy naród jeśli chodzi o te sprawy. a czy z kościołem mają rację? żyć bez jakichś zasad, bez choćby połowy dekalogu, bez moralności... a jeśli chodzi o wolne kraje i żyjące w wierze to np Meksyk. tam na grobach po pogrzebie jest kilkudniowa biba, bawią się, śmieją tam się śmierci nie boją. tam ulice należą do narodu, rząd jedynie po nich sprząta nad ranem żeby mieli w miarę czysto znowu prowadzić życie jakie chcą;)
Hitachi HT-354, Nordmende LB550, Kenwood KR-V75R, Nikko NA 390 II, Nikko NT 790
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Doman pisze:
24 cze 2023, 11:23
teraz wychodzą na jakieś śmieszne marsze 4 czerwca pożal się Boże
Obrażasz dużo ludzi takimi wypowiedziami.
Doman pisze:
ozdrowieńców narodu którzy wiadomo co robili
Co robili? Klasyczną propagandę uprawiasz. Stawiaj konkretne zarzuty, a nie że wiadomo co robili. Nie, nie wiadomo.
Doman pisze:
żyć bez jakichś zasad, bez choćby połowy dekalogu
Mam wrażenie, że Ci którzy mury kościoła umijają z daleka, stosują zasady dekalogu częściej niż Ci pseudokatolicy na pokaz. A po cichu piąta żona, lewy biznes i obrabianie dupy bliźniemu.
Zablokowany