Zdjęcie dnia

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Re: Zdjęcie dnia

Post autor: dale »

Mawis pisze:
26 lip 2024, 17:45
Nie tłumaczę sie , to tak pół żartem było. Po prostu zeby cos moc opiniowac czy oceniac trzeba samemu sprawdzić wiec postanowilem sie przejść. I tyle.
Bardziej ogólnie pisałem i raczej nie zaczepnie :) każdy miał jakieś swoje powody, i nic mi do nich, jak również innym do mnie :).
Obywatel pisze:
26 lip 2024, 17:42
Za poprzedniego ustroju zawsze mnie ta forma zwrotu bawiła :lol: Natomiast dziś już chyba możemy to słowo uznać za neutralne.
Powiedział bym że nawet trochę anachroniczne określenie, jak na dzisiejsze czasy. Swoją drogą, ciekawą ewolucję przeszło to określenie.
Zaś co do systemu - tego dawnego, to zbyt wiele wspólnych cech dostrzegam w każdym następnym, łącznie z obecnym, żeby warto było kruszyć kopie o to.
Ludzie się nie zmieniają tak bardzo. Dalej występuje kumoterstwo, nepotyzm i kolesiostwo, dalej w cenie są bierni, mierni ale wierni, dalej marnuje się państwowe pieniądze. Szkoda czasu i nerwów na dyskusje :).
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Określenie z okresu Rewolucji francuskiej, a Wam tylko ta komuna w głowach :D Moi drodzy jakobini PRL-u :D
Awatar użytkownika
dale

darkman pisze:
26 lip 2024, 21:14
Określenie z okresu Rewolucji francuskiej, a Wam tylko ta komuna w głowach :D Moi drodzy jakobini PRL-u :D
Bardziej chodziło mi o Civies Romani (jeśli dobrze pamiętam łacinę). Oczywiście jako początek określenia, potem przydarzyła się nieszczęsna rewolucja, za czasów stalina też był "obywatel" (u nas to bardziej było określenie niedobrowolnego darczyńcy na cele państwowe - "Obywatelu, będzie mandacik..."), a teraz obywatelem jest gość "w klapeczkach, z drineczkiem, obok ziomeczka" - jak mawia pewna piosenka.
Darku, gdzieś ta odpowiedzialność za państwo się po drodze zagubiła, wraz ze świadomością społeczno-polityczną...
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Długi temat, ale upraszczając świadomość społeczna obecnie sprowadza się do dogmatu "Teraz Q ja". Pretensjonalność zaś sięgnęła szczytu niepohamowanej wyobraźni co do własnej zajebistości. To akurat w kraju sięgnęło zenitu. Widać to na ulicy, drodze i po prostu w miejscach edukacji, a zwłaszcza "na wakacjach".
Współczesny prostaczek Mareczku interesuje się tylko jak zarobić byle łatwo i przyjemnie, niekoniecznie legalnie i potem najebać się piwem w piaskownicy. Reszta, jego reszta jest już wystarczającym spełnieniem.
Inteligencja wyginęła w powstaniach razem z elitą, a rządzi pociotek i niedojebek szmalcowników, kombinatorów i wszelkiej maści niegodziwców. Taki jest obraz obecnej elity kształtującej politykę społeczną. Zero świętości, zasad, kinder stube i kpiny ze wszystkiego. Pejoratywny dawniej "Polaczek" to dziś symbol prawości, kultury i jednoznacznej racji. Jego racji i tylko jego.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

dale pisze:
27 lip 2024, 08:38
darkman pisze:
26 lip 2024, 21:14
nieszczęsna rewolucja
Dość nieszczesne sformułowanie ;)
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Marek chyba sowiecką miał na myśli.
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

darkman pisze:
27 lip 2024, 08:59

Współczesny prostaczek Mareczku interesuje się tylko jak zarobić byle łatwo i przyjemnie, niekoniecznie legalnie i potem najebać się piwem w piaskownicy. Reszta, jego reszta jest już wystarczającym spełnieniem.
Mój ulubiony publicysta streszcza filozofię życiową współczesnego Europejczyka w dwóch słowach: wypić i zakąsić :lol:
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

8-)
Zgryzota mnie trochę ogarnia i męczy po prostu, czasem. Bywa, że w rzeczywistość uliczną trudno wręcz uwierzyć, a i na forum można się natknąć. Czasem podziwiam Admina, że to znosi i toleruje na swój sposób (te niewybredne teksty i wulgaryzmy bez uzasadnienia, słowa które nie pozostawiają wyboru - tylko dać w pysk na odlew). To już świat innych wartości Drogi Obi, to nasze poszło do lamusa, nie wiem co zrobić? Kupmy sobie błotniki, by chronić się przed wszechogarniającą plwociną i bylejakością.

BTW znowu trafiłem na max tumiwisizm i naciąg jak w łuku hikorowym - zapraszam do tematu "promocje".
Awatar użytkownika
Mawis

darkman pisze:
27 lip 2024, 09:30
Marek chyba sowiecką miał na myśli.
Jesli tak to zgoda.

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
dale

Fiatem na myśli francuzką, wbrew pozorom ;)
Oceniam ją jako nieszczęsną, bo mimo szczytnych idei, stała się pretekstem do czystek, prywaty i zamiany jednego terroru na inną formę tyranii. W innych krajach zmiany zachodzily mniej krwawo. Dlatego określiłem jją mianem nieszczęsnej.
PS. Piszę z telefonu, dlatego przepraszam za błędy, których nie wychwyviłem .
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Ja nie oceniam, bo to matka rewolucji w ogóle. Wszystkich. A matka jest tylko jedna.
"Ludzie rodzą się i pozostają wolni i równi wobec prawa."
Da się coś napisać lepiej?

Sam aspekt ludobójczy i represyjny? Tak, ale gdzie drwa rąbią tam i wióry lecą, jak pokazuje historia.
dale pisze:
28 lip 2024, 08:47
W innych krajach zmiany zachodzily mniej krwawo.
Marku w innych krajach w tym czasie nie zachodziły zmiany. To WRF dała temu podłoże i możliwości. Wtórny i łagodniejszy przebieg wzmiankowanych to również zasługa francuskiej właśnie w sensie punktu odniesienia do reperkusji, które niosła. Tych negatywnych.
Oczywiście w samej ocenie trudno o zdecydowaną jednoznaczność tego skomplikowanego i meandrującego procesu polityczno społecznego. Jak to w przewrotach, liczą się efekty i dorobek.
Śmiała teza. Francuz tego nie kupi. Ja też nie kupuję. Je suis Charlie.
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Ten sam publicysta, którego wzmiankowałem tutaj stwierdził, że Francja do dziś nie może dojść do siebie po rewolucji :)
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Um, współczesny kłopot Francji to post kolonializm i jego następstwa choćby populacyjno migracyjne, religijne, edukacyjne, kulturowe.
Wynikowo to pokłosie rewolucji w jakimś sensie historycznym i ewolucyjnym co do praw i świadomości ich posiadania, ale głównie post polityki kolonialnej. W konsekwencji wielkiego kaca administracji francuskiej.
Awatar użytkownika
dale

Darku, z komórki zle mi się pisze, a przy kompie będę za ok tydzień. Wtedy mogę dłużej pociągnac temat, jeśli będzie potrzeba i okazja. Na razie chciałem tylko zauważyć że w tamtym okresie, np. u nas nie było rewolucji, prześladowań, a wprowadziliśmy dość postępowa i tolerancyjną konstytucję.
Awatar użytkownika
Mawis

Tak, z tym ze nasza konstytucja byla postepowa i nowoczesna w zapisie natomiast powiedzialbym dosc fasadowa w praktyce , dzuałaniu i codziennosci ówczesnej Polski. W odroznieniu od zdobyczy i nastepstw WRF. Tak to widze. Stąd uwazam to sformulowanie o nieszczesnej rewolucji za dosc nieszczesliwe. I nie chodzi mi tu o wybielanie bledow i wypaczeń WRF. Po prostu niepasuje do impulsu jaki nadała rewolucja zmianom w Europie.

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
ODPOWIEDZ